نمایشگاه صنایع دستی زنان در پایتخت؛ «صلح اگر بیاید بهتر از این میدرخشیم»
شمیم فروتن

نمایشگاه سه روزه صنایع دستی زنان به حمایت ازصلح، امروز (چهارشنبه ۲۳ سرطان) در مرکز فرهنگی پل سرخ برای سه روز گشایش یافت. مسوولان این مرکز فرهنگی، درصدد هستند تا با برگزاری این نمایشگاه، صنایع دستی زنان از رونق باز نماند.
شاهد فرهوش، مسوول این مرکز، به روزنامه ۸صبح میگوید: «این روزها کارکردهای زنان درعرصه صنایع دستی، بهخاطر قرنطین و وضعیت بد امنیتی با رکود مواجه شده است، نمایشگاه سه روزه صنایع دستی بانوان به هدف حمایت ازصلح راهاندازی شده است.» به گفته وی، مرکز فرهنگی پل سرخ در سلسله نمایشگاههایش، اینبار به خاطر حمایت و قدردانی از زنان، نمایشگاهی تحت عنوان حمایت از صلح راهاندازی کرده است.
کامله کیارنگ سعادت، یکی از بانوان جوانی است که صنایع دستی زنان را در این نمایشگاه به نمایش گذاشته است. بانو سعادت میگوید که در آرزوی صلح و امنیت، صنایع دستی زنان را به نمایش گذاشته است. او از سه سال به اینسو در بخش تولید و فروش صنایع دستی زنان کار میکند. کامله کیارنگ سعادت دانشآموخته رشته اقتصاد است.

سعادت میگوید :«یکی از دلایل عمدهای که خواستم در بخش صنایع دستی زنان کار کنم، کمرنگ بودن محصولات افغانی در برابر محصولات خارجی بود. در بازارهای داخلی، خصوصاً در پایتخت محصولات افغانی کم کم جذابیت خود را از دست میداد، مردم بیشتر از محصولات کشورهای خارجی استفاده میکردند، خیلی تلاش کردم که محصولات صنایع دستی را به مردم معرفی کنم که خوشبختانه از تلاشهایم نتیجه مثبت دریافت کردم و امروز همه ما شاهد هستیم که محصولات صنایع دستی ما در جایگاه خوبی قرار گرفته است.»
با آنکه بانو سعات نگران آینده نامعلوم کشور است؛ اما او برگزاری این گونه نمایشگاهها را، روزنهای برای صلح و امید میداند. سعادت امیدوار است، زنانی که سالها زحمت کشیده و رنج دیدهاند، صلح واقعی را تجربه کنند و پدران و مادران دیگر نگران آینده فرزندانشان نباشند.
وجمه سادات یکی از بانوان دیگری است که سالها پیش با پول ناچیز کار صنایع دستی را آغاز کرده است. بانو سادات پس از چند سال زحمت و تلاش، اکنون رییس شرکت الماس سادات است.
وی میگوید: «ما زنان دوست داریم دستآوردهایمان را که نمادی برای صلح و آشتی است و با عشق و تلاش ساخته شده است. اگر ما را بگذارند کشور را نیز زیبا و آباد میسازیم.» در گشایش این نمایشگاه شماری از باشندهگان پایتخت نیز اشتراک کرده بودند.
ناجیه امیری یکی از بازدیدکنندهگان نمایشگاه صنایع دستی بانوان به حمایت از صلح، است.
بانو امیری میگوید: «زندهگی این روزهای زنان، بیشتر با ترس و ناامیدی در هم آمیخته است وقتی دیشب برگه فیسبوکم را مرور میکردم، جملهای که در ارتباط به این نمایشگاه نوشته شده بود، پای مرا به اینجا کشاند، در حقیقت همه ما تشنه صلح هستیم. اگر صلح بیاید، زنان خیلی بهتر از این میدرخشند و ما امیدوار هستیم صلحی بیاید که ما توقع آن را داریم و زنانی که برای پیدا کردن لقمهنانی، از خانه بیرون میشوند، مجبور نباشند که با برقع و شلاق زندهگیشان را سر کنند.»

در همین حال زرغونه حیدری، عضو مرکز فرهنگی پلسرخ و یکی از بازدیدکنندهگان دیگر این نمایشگاه نیز از آینده زنان نگران است. بانو حیدری میگوید: «متاسفانه ما امروز در وضعیت بدی قرار گرفتهایم، از یک سو حرف از صلح گفته میشود و از سویی هم جنگ جریان دارد، ما بهخاطر روحیه بخشیدن به زنان در وضعیت مبهم قرار گرفتهایم.»
به گفته او، این نمایشگاه، صدای زنان است، صدایی که صلح و همبستهگی را فریاد میزند. وی میافزاید، زنانی که در پایتخت و کلان شهرها زندهگی میکنند، حاضر نیستند با قوانین طالبانی کنار بیایند، این نمایشگاه به همین هدف برگزار شده که زنان دیگر تحت حاکمیت طالبان قرار نگیرد.
زرغونه حیدری تصریح کرد: «زنان دنبال صلح واقعی هستند، حضور زنان در این نمایشگاه دغدغه فروشات نیست. زنان شاغل با دست آوردهایشان میخواهند، به جهانیان ثابت کنند که در هیچ ویرانیای دست نداشتهاند و به خاطر آبادی این کشورصادقانه تلاش میکنند.»
با وجود نگرانی شماری از زنان در پایتخت به خاطر ضایع شدن حقوق انفرادیشان، حکومت بارها تاکید کرده است که دستاوردها و حقوق زنان در مذاکرات صلح حفظ خواهد شد. از جانب دیگر، گفتی است که با شدت گرفتن جنگ در مرکز و ولسوالیهای شماری از ولایتها، اکنون کمتر برنامههای فرهنگی و نمایشگاههای هنری برگزار میشود. کابل، پیش از این هفته حداقل دو یا سه برنامه فرهنگی بود، اما اکنون با خراب شدن اوضاع و روحیه عمومی، برنامههای فرهنگی و هنری خیلی کم راهاندازی میشود.