تمرینات ورزش زمستانی «اسکی» در بامیان آغاز شد
الیاس طاهری

شماری از اسکیبازان بامیانی، در نخستین روز سال ۲۰۲۱ میلادی، با حضور در میدان اسکی «شهید مزاری» در دامنهی سلسله کوههای برفگیر بابا، تمرینات این ورزش زمستانی را آغاز کردند.
ورزش اسکی، از هشت سال به این طرف در ولایت بامیان رایج شده است. همزمان با ریزش برف، اسکیبازان حرفهای و آماتور، هر جمعه در دامنههای کوه بابا اسکی بازی میکنند. در سالهای پیش، بازی اسکی با استقبال پرهیجانی از سویی ورزشکاران و سایر دوستداران این ورزش، روبهرو شده بود و شور و شوق خاصی داشت.
اما به گفتهی ورزشکاران، حکومت و ادارهی محلی چه در گذشته و چه اکنون، به این رشتهی ورزشی توجه نکرد و این سبب شده که اسکیبازان بهخاطر نبود امکانات و تشویق نشدن، رفتهرفته دلسرد شوند.
افضل نوری، بنیانگذار باشگاه اسکی «بابا ایوریست» در بامیان، میگوید که حکومت و کمیتهی ملی المپیک باید در بخش تأمین وسایل مورد نیاز مانند «تخته اسکی و اسنُوبورد» که از لوازم ضروری این رشتهی ورزشی است، اسکیبازان را یاری رسانند.
به باور اسکیبازان بامیانی، باآنکه مشکلات زیادی سر راه آنان وجود دارد؛ اما با علاقهمندی و شوقی که نسبت به این ورزش دارند، توانستهاند اسکی را در این ولایت تبدیل به یک فرهنگ کنند.
علی جان احمدی، یکی از دوستداران ورزش زمستانی اسکی است. تازهگیها به اسکی روی آورده و میخواهد برای مسابقاتی که همهساله در بامیان برگزار میشود، آمادهگی بگیرد. او اما از نبود امکانات و تجهیزات این رشتهی ورزشی در بامیان شکایت دارد. علیجان از حکومت و نهادهای ورزشی در کشور میخواهد که حمایت خود را از اسکیبازان دریغ نکنند.
این اسکیباز میگوید که آرزو دارد روزی صلح در افغانستان برقرار شود تا همه شهروندان بتوانند با خاطر آرام و بدون هیچ واهمهای از جنگ و ناامنی، به ولایتهای مختلف سفر کنند و رقابتهای ورزشی در گوشه و کنار کشور راهاندازی شود.
همهساله با فرا رسیدن فصل زمستان و ریزش برف، اسکیبازان حرفهای و آماتور تمرینات خود را در تپههای مرتفع دامنههای کوه بابا در ولایت بامیان آغاز میکنند. این تمرینات، بهمنظور آماده شدن در رقابتهایی است که هر زمستان میان دهها اسکیباز داخلی و بیرونی، در منطقهی «چپ دره» فولادی از مربوطات مرکز این ولایت برگزار میشود.
در سالهای گذشته، ریاست اطلاعات و فرهنگ، «باشگاه اسکی بامیان» و برخی نهادهای خصوصی دیگر، سلسله مسابقات بینالمللی اسکی را در این ولایت راهاندازی و مدیریت میکردند. در این مسابقات، اسکیبازان از کشورهایی مانند امریکا، نیوزلند، کانادا، استرالیا، مالیزیا و آلمان نیز شرکت میکردند.
اسکی، امکانات و لوازم بسیار متفاوت و ویژهای نسبت به سایر رشتههای ورزشی نیاز دارد. «لیفت» در بالا شدن اسکیبازان به تپههای مرتفع و همینطور وسایلی مانند تختهی اسکی، اسنُوبورد، کفش و عینک مخصوص، از امکانات ضروری این ورزش زمستانی است؛ اما اسکیبازان بامیانی جز چند تختهی اسکی که آن هم سالها پیش از سوی برخی موسسات خارجی توزیع شده بود، به این امکانات دسترسی ندارند.
اما نبودِ این امکانات و لوازم اسکی، به کلی مانع ورزشدوستان بامیانی نشده است. در کنار اسکیبازان حرفهای، کودکان، نوجوانان، کارمندان نهادهای دولتی و غیردولتی و برخی کسبهکاران بامیانی نیز هر جمعه با شور و شوق خاصی به طریق خود اسکیبازی میکنند. با این ورزش تقریباً همه بامیانیها آشنایی دارند. هر زمستان پس از بارش برف، نوجوانان بامیانی از چوب، بُشکه، لاستیک تایر موتر و دیگر امکانات محلی، برای شان لوازم این بازی زمستانی را تهیه میکنند و با علاقهمندی خاصی اوقات رخصتی را در اسکیبازی میگذرانند.
امنیت نسبی، کوهستانی و برفگیر بودنِ ولایت بامیان زمینه را برای بازیهای زمستانی، بهویژه اسکی فراهم کرده است. چندین نقطهی دامنههای کوه بابا در این ولایت، محل مناسبی برای این ورزش زمستانی خوانده میشود.
افزون بر پسران، در سالهای اخیر دختران زیادی به این ورزش روی آوردهاند و همهساله مسابقات اسکی بانوان هم در ولایت بامیان برگزار میشود که دختران از ولایتهای مختلف در این رقابتها شرکت میکنند.
ریحانه محمدی، از اسکیبازان دختر در ولایت بامیان میگوید که امسال شیوع ویروس کرونا و همینطور وقوع انفجار مرگبار چهارم قوس سال جاری در مرکز این ولایت، سبب شد که تمرینات اسکی با تأخیر آغاز شود.
ریحانه از حکومت و نهادهای مسوول میخواهد که برای فراهم آوردن امکانات ورزشی، بهویژه ورزش «اسکی» برای دختران، توجه بیشتر داشته باشد تا اسکی بانوان رشد کند و دختران از سایر ولایتها نیز بتوانند برای اسکی به بامیان بیایند.
بامیان، از ولایتهای باستانی و دارای جاذبههای قشنگ گردشگری در فصلهای چهارگانهی سال است. آگاهان، برگزاری هرگونه برنامههای ورزشی، فرهنگی و هنری را در رشد صنعت گردشگری این ولایت بسیار مفید و اثرگذار میدانند.