محکومیت گستردهی انفجار مرگبار در مسجدی در ننگرهار

۸صبح، کابل: دو انفجار پیهم و مرگبار در مسجدی در ولسوالی هسکهمینه ولایت ننگرهار، با واکنشها و محکومیتهای گسترده ملی و بینالمللی روبهرو شده است. ارگ ریاست جمهوری، ریاست اجرایی، سازمان ملل متحد، سازمان نظامی ناتو، سفارت امریکا در کابل، سازمان کنفراسهای اسلامی، نهادهای حقوق بشری و شماری از کشورهای منطقه انفجار در میان نمازگزاران در ننگرهار را محکوم کردهاند.
رهبران حکومت وحدت ملی، انفجار در مسجد منطقه «جوردره» ولسوالی هسکهمینه ننگرهار را یک رویداد «تروریستی و جنایت علیه بشریت» خواندهاند. رییس جمهور غنی در پیامی گفته است که گروه طالبان و داعش که دست به اجرای حملات خونبار تروریستی میزنند و زمینه ترور، وحشت و جنایت را فراهم میکنند، با این کارشان در برابر مردم، خدا و قانون مسوول هستند.
او گفته است: «تروریستان و حامیان آنان با حمله بر مساجد، شفاخانهها، افراد ملکی و تاسیسات عامه، هرگز نمیتوانند به اهداف شومشان برسند، چون نیروهای دلیر امنیتی و دفاعی ما تروریستان را در هر گوشه جستوجو و نابود خواهند کرد.»
عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی، ضمن محکومیت این حمله، گفته است که «دشمنان» مردم با انجام این عمل ضعفشان را نشان دادند و باید بدانند مردم افغانستان با حمایت از نیروهای امنیتی کشور و تقویت وحدت ملی، حملات دشمنان را دفع کردهاند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، انفجار مرگبار در هنگام برپایی نماز جمعه در مسجدی در ولسوالی هسکهمینه ولایت ننگرهار را محکوم کرده است.
استیفن دوجاریک، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد گفته است که دبیر کل این سازمان خواهان شناسایی و مجازات عاملان و مسوولان انفجار خونین در هسکهمینه است. سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد همچنان بر حفظ یکپارچهگی میان دولت افغانستان و سازمان ملل تأکید کرده است.
جان بس، سفیر امریکا در کابل، حمله به نمازگزاران در ننگرهار را محکوم کرده و گفته است که افغانها حق دارند که آزادانه عبادت کنند و کشتار عبادتکنندهگان جنایت بشری است.
دو انفجار پی هم هنگام ادای نماز جمعه در یک مسجد در ولسوالی هسکهمینه ولایت ننگرهار جان ۶۲ نفر را گرفته و ۳۶ نفر دیگر را زخمی کرده است. این مسجد در روستای «جودره» ولسوالی هسکهمینه موقعیت دارد. گروه طالبان دست داشتنشان در این حمله را رد کرده است. این حمله با محکومیت گسترده همراه شده است.
در کنار سازمان ملل متحد، ارگ ریاست جمهوری، ریاست اجرایی، سفارت امریکا در کابل، ناتو و شماری از سیاسیون کشور حمله بر نمازگزاران در ننگرهار نکوهش کردهاند.
مبارز اتل، سخنگوی پولیس ننگرهار، روز جمعه به ۸صبح گفت که حوالی ساعت یکونیم بعدازظهر جمعه دو انفجار پیهم در مسجدی واقع در روستای «جودره» ولسوالی هسکهمینه این ولایت رخ داد که در نتیجه آن ۶۲ نفر کشته شدند و ۳۶ نفر دیگر زخم برداشتند. به گفته اتل، این انفجارها هنگامی رخ داده است که مردم سرگرم ادای نماز در این مسجد بودند.
پولیس ننگرهار تحقیقات درباره نوعیت این انفجارها را آغاز کرده است، اما هنوز روشن نیست که این حمله کار چه گروهی بوده است.
با این حال، یک باشنده ولسوالی هسکهمینه به شرط فاش نشدن نامش به روزنامه ۸صبح گفت که در جریان ادای نماز جمعه در این مسجد، سه انفجار رخ داده است. به گفته او، یکی از این انفجارها، ناشی از حمله انتحاری در میان نمازگزاران بوده است. این باشنده هسکهمینه، شمار کسانی را که در این انفجارها جان باختهاند، ۶۴ نفر اعلام کرد.
این انفجارها در بین نمازگزاران در حالی صورت میگیرد که بیشتر مقامات حکومت روز جمعه در مراسم گرامیداشت از نخستین سالیاد ترور جنرال عبدالرازق اچکزی، فرمانده پیشین قندهار، بر ضرورت تأمین صلح در کشور تأکید کردند. محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور، در این مراسم گفت که صلح باعزت اولویت حکومت است. همچنان عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت، ابراز امیدواری کرد که شهروندان به زودی به صلح دست یابند.
یک روز پیش از این حمله مرگبار، دفتر نمایندهگی سیاسی سازمان ملل متحد در کابل یا «یوناما»، گزارش نُه ماهه این سازمان در باره تلفات غیرنظامیان در کشور را نشر کرد. طبق این گزارش، در مدت نُه ماه گذشته هشت هزار و ۲۳۹ غیرنظامی در نتیجه خشونتها کشته و زخمی شدهاند. در این گزارش، عناصر ضد دولت، مسوول ۶۲ درصد این تلفات معرفی شدهاند.