هشدارها از جاری شدن سیلاب در کشور؛ بیش از ۷ میلیون نفر آسیبپذیر اند

اداره هواشناسی افغانستان از احتمال وقوع بارش باران و سیلاب در دستکم ۲۵ ولایت کشور هشدار داده است. این اداره گفته است که تا یک روز دیگر ممکن است در اثر بارش باران در شماری از این ولایتهای سیل نیز جاری شود. از سویی هم وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث میگوید که پیشبینیهای این اداره نشان میدهد که در دو ماه آینده شماری از ولایتها به ویژه شمال و شمالشرق افغانستان شاهد ریزش باران و وقوع سیلاب خواهند بود. ارزیابیهای این اداره نشان میدهد که بیش از ۷ میلیون نفر در سراسر افغانستان در معرض حوادث طبیعی چون وقوع سیلاب قرار دارند. با این حال وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث میگوید که این اداره برای کمک به متضرران ناشی از سیلابها آمادهگی دارد.
اداره هواشناسی افغانستان روز دوشنبه، یازدهم حمل، از احتمال وقوع برفباری «در نقاط مرتفع» و بارندهگی شدید و رعد و برق همراه با سیلابهای آنی در دستکم بیستوپنج ولایت کشور خبر داده است. این اداره پیشبینی کرده است که مقدار بارندهگی در نقاط مختلف بین ۲۰ الی ۵۰ ملیمتر و مقدار برفباری در نقاط مرتفع هم بین ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر است. اداره هواشناسی کشور پیشبینی کرده است که تا یک روز دیگر احتمال وقوع برفباری، بارندهگی شدید و رعد و برق همراه با سیلابهای آنی در ولایتهای هرات، فراه، نیمروز، هلمند، قندهار، غور، دایکندی، ارزگان، زابل، پکتیکا، غزنی، بامیان، خوست، پکتیا، میدانوردک، لوگر، کابل، ننگرهار، کنر، نورستان، لغمان، کاپیسا، پنجشیر، فاریاب و جوزجان و سالنگها وجود دارد.
از سویی هم وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث میگوید که براساس پیشبینیهای این اداره تا دو ماه آینده مناطق شمالشرق افغانستان شاهد ریزش باران و جاری شدن سیلابها خواهد بود. احمدتمیم عظیمی، سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که براساس پیشبینیهایی که در سال جاری شده، مناطق شمالشرق افغانستان در دو ماه آینده (ثور و جوزا) شاهد بارندهگی بیشتر نسبت به سایر مناطق خواهد بود. همچنان وی افزود، براساس پیشبینیهایی که وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث کرده، ۷٫۱ میلیون نفر در افغانستان در معرض حوادث طبیعی چون سیلاب قرار دارند که شامل سه کتگوری میشوند. آقای عظیمی بیان داشت که از جمله ۷ میلیون نفر، یک میلیون و ۲۹ هزار نفر آن در کتگوری اول قرار دارند و بیشتر در معرض خطر ناشی از جاری شدن سیلابها قرار دارند. او گفت که اهداف این اداره در مرحله او کمک به این طیف است. با این حال او در ادامه افزود: «۳ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر دیگر در درجه دوم آسیبپذیری قرار دارند. ۳ میلیون دیگر در درجه سوم قرار دارند.» همچنان وی گفت که ممکن است شماری از زمینهای زراعتی نیز در اثر جاری شدن سیلابها تخریب شوند. با این حال او روشن نساخت که ممکن است به چه تعداد زمین در معرض حوادث طبیعی قرار گیرد.
سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث یادآوری کرد که این اداره برای کمک به افراد آسیبپذیر در حدود یک میلیارد و ۶۱۵ میلیون افغانی در نظر گرفته است. وی افزود که این مقدار پول از سوی وزارتخانهها و موسسات همکار به این اداره پرداخته میشود. آقای عظیمی بیان داشت که از این میان در حدود یک میلیارد افغانی آن از سوی موسسات تهیه شده و ۶۱۵ میلیون افغانی که بودجه این وزارت نیز شامل آن است، تاکنون تمویل نشده است. وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث در حدود ۲۰۰ میلیون افغانی را برای مقابله با حوادث طبیعی به ریاست جمهوری پیشنهاد کرده بود. این مقدار پول از سوی ارگ ریاست جمهوری منظور شده، اما تاکنون از سوی وزارت مالیه پرداخت نشده است.
سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث خاطرنشان ساخت که با شیوع ویروس کرونا این اداره نیز با چالش مواجه شده است. او گفت که با شیوع ویروس کرونا توجه حکومت بیشتر در امر مبارزه با ویروس کرونا شده، از این رو پولهایی که باید به این اداره پرداخت میشد، پرداخت نشده و وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث نتوانسته پلانهایش را به موقع در امر مبارزه با حوادث طبیعی تطبیق کند.
از جانب دیگر احمدتمیم عظیمی، سخنگوی این وزارت، بیان داشت که بعد از دهم ماه جاری (حمل) بارش باران سبب جاری شدن سیلاب در ولایتهای غور، پکتیا و خوست شده است. او افزود که بارندهگی شدید و وقوع سیلاب در غور و پکتیا سبب تخریب شماری از منازل مسکونی شده است. او گفت که در این ولایتها به تعداد ۲۴ خانه به کلی تخریب شده است. همچنان جاری شدن سیلاب در ولایت خوست سبب شده که نزدیک به ۲ هزار فامیل متضرر شوند. او گفت: «در خوست در اثر بارندهگی ژاله و باران تقریباً ۲ هزار و ۸۰۰ جریب زمین تخریب شده است. همچنان در ولسوالی خاکی این ولایت ۱۸۰۰ فامیل، در ولسوالی نادرشاه ۱۸۵۲ فامیل متضرر شدهاند. در منطقه موساخیل هم ۱۶۰ فامیل متضرر شده و ۹۵ جریب زمین زراعتیشان تخریب شده است.»
با این حال آقای عظیمی بیان داشت که کارمندان این اداره در ولایتهای غور، پکتیا و خوست در حال سروی و شناسایی افراد متضرر اند. او گفت که با شناسایی آنان، وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث طبیعی آماده کمک به افراد متضرر است. وی افزود که این کمکها شامل مواد غذایی و پول نقد است.
از سویی هم او خاطرنشان ساخت که دیروز یک زلزله در ولایت تخار به قدرت ۴٫۴ درجه ریشتر رخ داده است. او گفت، این زلزله سبب شده که ولایتهای کندز و پنجشیر نیز تکان بخورد. آقای عظیمی افزود که تا هنوز آمار خسارات وارد شده از این زلزله در دسترس نیست.
از جانب دیگر، وزارت زراعت از ریزش باران در سال جاری ابراز خرسندی میکند. سخنگوی این وزارت میگوید که با ریزش باران حاصلات زراعتی در کشور افزایش پیدا میکند. اکبر رستمی، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که ریزش باران در سال جاری میتواند حاصلات فراوردههای زراعتی را افزایش دهد. او به عنوان نمونه گفت که ریزش به موقع باران تاثیر مستقم روی افزایش غلهجات به ویژه گندم «للمی» دارد. آقای رستمی بیان داشت که بارانهای به موقع در سال گذشته سبب شد که حاصلات غلهجات به ویژه گندم در سطح کشور افزایش پیدا کند. براساس معلومات وزارت زراعت، حاصلات گندم در سال گذشته ۵٫۱ میلیون متریک تن بوده است. با این حال او ابراز امیدواری کرد که با ریزش بارانهای به موقع حاصلات فراوردههای زراعتی به ویژه گندم افزایش یابد.