هشدار پزشکان و کارشناسان علوم حیوانی: تبخوندهنده و کرونا را جدی بگیرید
محمدحسین نیکخواه

همزمان با نزدیک شدن عید قربان و خرید و فروش و کشتار حیوانات در هرات، نگرانیها از گسترش ویروس کرونا و بیماری «تب خوندهنده» افزایش یافته است. مقامهای صحی هشدار میدهند که بیپروایی مردم در رعایت موارد بهداشتی، ممکن است تجربهی تلخ عید فطر را تکرار کند.
ریاست صحت عامه هرات، از شهرداری و نهادهای مسوول میخواهد جلو ورود حیوانات به مناطق پُرازدحام را بگیرند. از دید این نهاد، بیتوجهی در رعایت موارد بهداشتی، ممکن است پیآمدهای ناگواری به دنبال داشته باشد.
کارشناسان علوم حیوانی نیز به مردم توصیه میکنند که هنگام کشتار حیوانات در روزهای عید، موارد بهداشتی را مد نظر بگیرند و از خرید حیوانات بیمار جداً خودداری کنند. با این وصف، احتمال انتقال ویروس کرونا، از حیوانات به انسانها، بسیار ضعیف است.
مقامهای شهرداری هرات از آمادهگیها برای جلوگیری از ورود مواشی به مناطق شهری سخن میزنند و پافشاری دارند که آمران و کارمندان تمام ناحیههای شهری مکلفاند مانع ورود گلههای حیوانات به شهر شوند.
تجربه تلخ عید فطر را تکرار نکنید!
در آستانهی فرارسیدن عید قربان، بازارهای هرات اندکاندک شلوغ شده و افراد زیادی برای خرید ضروریات عید، راهی مراکز خرید شدهاند. این دقیقاً همان چیزی است که مقامهای صحی نگران آن هستند.
در عید فطر، با وجود هشدار پزشکان، بیپروایی مردم در رعایت نکات بهداشتی، سبب گسترش ویروس کرونا شد. حالا مقامهای ریاست صحت عامه هرات هشدار میدهند که تجربهی تلخ عید فطر، نباید تکرار شود.
حدود دو ماه پیش، افزایش چشمگیر شمار مبتلایان و قربانیان کرونا در هرات، شادی عید را به کام هراتیان تلخ کرد؛ اما از دید ریاست صحت عامه، مردم با رعایت موارد بهداشتی، میتوانند مانع گسترش ویروس و افزایش بیماران شوند.
مردم توصیههای بهداشتی را رعایت کنند
ریاست صحت عامه هرات برای آگاهیدهی درباره رعایت موارد بهداشتی در روزهای عید قربان، از چند روز پیش وارد عمل شده است. تیمهای سیار صحی با حضور در مناطق گوناگون شهر و ولسوالیها، توصیههای بهداشتی را به مردم گوشزد میکنند.
رعایت فاصلهگیری اجتماعی، استفاده از ماسک، عدم حضور بیماران و افراد مشکوک در نماز عید، طولانی نشدن نماز عید، رعایت فاصله میان نمازگزاران هنگام ادای نماز عید، جلوگیری از ورود حیوانات به داخل شهر و کشتار بهداشتی مواشی، مهمترین توصیههای این نهاد به مردم است.
افزون بر این، ریاست صحت عامه هرات، از ریاست شهرداری میخواهد که برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا و بیماری تب خوندهنده، از داخل شدن گلههای حیوانات به مناطق مسکونی و پُرازدحام جلوگیری کند.
بیماری تب خوندهنده در کمین است
تب خوندهنده بیماریای است که از خون و گوشت حیوانات وارد بدن انسان میشود و ممکن است سبب مرگ بیماران شود. صفیالله امید، کارشناس علوم حیوانی، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید که ۴۰۰ بیماری مشترک میان انسانها و حیوانات وجود دارد که تب خوندهنده، یکی از آنها است.
داکتر عبدالحکیم تمنا، رییس صحت عامه هرات، در گفتوگو با ۸صبح هشدار میدهد که مردم باید بیماری تب خوندهنده را جدی بگیرند. به گفتهی او، سال گذشته حدود ۴۰ تن در عید قربان به این بیماری مبتلا شدند.
همزمان با نزدیک شدن عید قربان و در اوضاعی که نگرانیها از گسترش بیماری کرونا وجود دارد، مقامهای بهداشتی به این باور اند که نباید تهدید بیماری تب خوندهنده، نادیده گرفته شود.
کشتار حیوانات چگونه انجام شود؟
کارشناسان علوم حیوانی توصیه میکنند که در هنگام خرید و کشتار مواشی، برخی نکات باید برای جلوگیری از بیماری تب خوندهنده رعایت شود. خودداری از خرید حیوانات بیمار، یکی از مهمترین توصیهها است.
رعایت نکات بهداشتی در کشتار حیوانات، عدم تماس مستقیم دهان و چشم افراد با خون و گوشت حیوانات، استفاده از ماسک و دستکش هنگام کشتار، نگهداری گوشت در یخچال به مدت ۲۴ ساعت و توزیع گوشت قربانی در بستهبندیهای بهداشتی، توصیههای کارشناسان علوم حیوانی به مردم است.
بشیراحمد احمدی، معاون ریاست زراعت و مالداری هرات، از فروشندهگان و خریداران حیوانات میخواهد که در خرید و کشتار مواشی، نکات بهداشتی و توصیههای پزشکان را رعایت کنند تا از گسترش بیماری تب خوندهنده پیشگیری شود.
گلههای مواشی وارد شهر نشوند
ریاست شهرداری هرات میگوید که برای جلوگیری از ورود گلههای مواشی به مناطق مسکونی و شهری، اقدامات پیشگیرانه را روی دست گرفته است. غلامرسول عظیمی، سخنگوی شهرداری هرات، در صحبت با ۸صبح میگوید که تمام آمران و کارمندان ناحیههای شهری، مکلفاند مانع ورود گلههای حیوانات شوند.
او از مردم، وکلای گذر و متنفذان مناطق گوناگون شهر میخواهد که در جلوگیری از ورود مواشی به مناطق مسکونی و برخورد با افراد متخلف، با این نهاد همکاری کنند و اجازه ندهند ورود حیوانات به شهر، برایشان مشکلساز شود.
امسال مراسم عید قربان متفاوتتر از سالهای گذشته و زیر سایهی کرونا، برگزار میشود. مهمترین توصیه کارشناسان بهداشتی به مردم، رعایت موارد بهداشتی است و اینکه نباید مانند عید فطر، بیپروایی آنان در رعایت نکات بهداشتی، عید را برای آنان به عزا بدل کند.