دادگاه سازمان ملل اوگاندا را به پرداخت ۳۲۵ میلیون دالر غرامت جنگی به کانگو محکوم کرد

۸صبح، کابل: دادگاه عالی سازمان ملل متحد روز چهارشنبه، ۲۰ دلو، اوگاندا را به پرداخت ۳۲۵ میلیون دالر به جمهوری دموکراتیک کانگو در رابطه به جنگ خونین دو دهه پیش محکوم کرد.
این جنگ ویرانگر از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۳ ادامه داشت.
این حکم غرامت، بیش از ۱۵ سال پس از آن صادر شد که دادگاه بینالمللی دادگستری (ICJ) در یک حکم پیچیده ۱۱۹ صفحهای حکم داد که جنگ توسط نیروهای اوگاندا در کانگو نقض قوانین بینالمللی است.
جوآن دونوگهو، قاضی ارشد دادگاه مستقر در لاهه گفته است: «دادگاه مجموع غرامت اعطا شده به جمهوری دموکراتیک کنگو را ۳۲۵ میلیون دلار امریکایی تعیین میکند.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، با تجزیه این رقم، دادگاه گفته است که اوگاندا باید ۲۲۵ میلیون دالر را برای خسارات وارده به افراد، از جمله مرگ، جراحت و خشونت جنسی و ۴۰ میلیون دالر را برای خسارت به اموال بپردازد.
همچنین باید ۶۰ میلیون دالر برای خسارات وارده به منابع طبیعی پرداخت شود.
این حکم شامل یک دعوای حقوقی طولانی است. در سال ۲۰۰۵، دادگاه بینالمللی دادگستری حکم داد که اوگاندا باید غرامت بپردازد، اما دو کشور در مورد مبلغ پرداختی توافق نکرده بودند.
کانگو بیش از ۱۱ میلیارد دالر برای اشغال منطقه شمالشرقی ایتوری خود مطالبه کرده است. دادگاه سازمان ملل متحد اما با اعطای کمتر از یک سیام مبلغ ادعا شده، اذعان کرد که اوگاندا به دلیل «اقدامات نادرست بینالمللی» در «بخش قابل توجهی» از تلفات جنگ مقصر است.
اما قضات دادگاه بینالمللی دادگستری گفتهاند که شواهد کافی برای ادعای کانگو مبنی بر کشته شدن ۱۸۰ هزار غیرنظامی توسط اوگاندا وجود ندارد.
قاضی گفته است که دادگاه باور دارد که شواهد ارائه شده نشان میدهد که شمار مرگومیرهایی که اوگاندا برای آنها غرامت بدهکار است، بین ۱۰ تا ۱۵ هزار نفر است.
دادگاه تصریح کرده است که شواهد دقیقی از وقایع خاص که تقریباً دو دهه پیش در یک جنگ ویرانگر در مناطق دورافتاده رخ داده است، در دسترس نیست.
در اوج درگیریها که به ۹ کشور آفریقایی کشید شد، اوگاندا و روندا از نیروهای شورشی علیه دولت کانگو حمایت کردند. این درگیریها بر سر منابع نایاب بوده است.
نمایندهگان اوگاندا درخواست ۱۱ میلیارد دالر از سوی کانگو را نامتناسب و از نظر اقتصادی ویرانگر خوانده بود.
دادگاه بینالمللی دادگستری پس از جنگ جهانی دوم ایجاد شد و رکن قضایی سازمان ملل متحد به شمار میرود و آرای آن قطعی است.