دو روز لغو پرواز و سرگردانی صدها مسافر آیا میدان هوایی هرات واقعاً بینالمللی است؟
محمدحسین نیکخواه

میدان هوایی بینالمللی هرات روزهای یکشنبه و دوشنبه، بیستودوم و بیستوسوم جدی به دلیل بارش برف بسته بود و پروازهایش لغو شد. در جریان این دو روز، تنها پنج پرواز شرکت هوایی کامایر لغو شد و شرکت آریانا هم نتوانست هواپیماهایش را پرواز بدهد.
این مسأله سبب سرگردانی صدها مسافر در هرات و کابل شد و مشکلات زیادی برای آنان ایجاد کرد. مسافران سرگردان برای پرواز، سه روز پیاپی به میدانهای هوایی هرات و کابل حاضر شدند، اما پروازی انجام نشد.
نداشتن امکانات و معیاری نبودن میدان هوایی هرات، انتقادهای زیادی را به همراه داشته است. شورای ولایتی هرات باور دارد که در مقایسه با ولایتهای بلخ و قندهار امکانات میدان هوایی این ولایت بسیار اندک است و حکومت برای تجهیز آن اقدامی نکرده است.
کارشناسان هوانوردی هم باور دارند میدان هوایی هرات معیارهای یک میدان هوایی بینالمللی را ندارد و امکانات آن در مقایسه با میدانهای هوایی ولایتهای غور و فراه تقریباً یکسان است.
در حالی که برخی مسافران علت لغو پروازها در میدان هوایی هرات را به تنش اخیر میان ایران و امریکا و سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی در تهران نسبت میدهند و ادعا دارند پروازهای هرات به خواست نیروهای «آیساف» لغو شده است، اما مقامهای محلی هرات و مسوولان میدان هوایی این ادعا را رد میکنند.
سرگردانی مسافران در هرات و کابل
در پی بارش شدید برف که از شامگاه شنبه هفته روان در هرات آغاز شد، میدان هوایی این ولایت روزهای یکشنبه و دوشنبه بیستودوم و بیستوسوم جدی بسته و تمامی پروازهای آن لغو شد.
برخی مسافران که در میدان هوایی کابل ساعتها منتظر پرواز به هرات بودند در گفتوگو با روزنامه ۸صبح وضعیت مسافران در کابل را بسیار دشوار روایت میکنند.
فیصل کریمی، استاد دانشگاه هرات که از دهلی به کابل سفر کرد و قرار بود از کابل راهی هرات شود، میگوید صدها مسافر در هوای سرد زمستان دو روز به میدان هوایی کابل آمدند و از ساعت هفت صبح تا هفت شام منتظر پرواز ماندند، اما به دلیل لغو پرواز مجبور شدند در کابل بمانند.
آقای کریمی میافزاید که زنان، کودکان، سالمندان و مریضان به دلیل لغو پروازها و بسته بودن میدان هوایی هرات با مشکلات زیادی در میدان هوایی کابل دچار شدند.
او ادعا دارد که مسوولان میدان هوایی کابل و شرکتهای هوایی گفتهاند مشکل میدان هوایی هرات بارش برف نیست و به دلیل سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی در تهران و افزایش تنشها میان ایران و امریکا هواپیماهای خارجی در آسمان هرات گشتزنی میکنند و نیروهای «آیساف» اجازه پرواز و نشست هواپیماهای ملکی را در میدان هوایی هرات نمیدهند.
مقامهای محلی هرات و مسوولان میدان هوایی هرات با رد این ادعا، علت لغو پروازها را بارش برف و یخ بستن خط «رنوی» میدان هوایی هرات میدانند.
احمدشهیر صالحی، آمر میدان هوایی هرات به روزنامه ۸صبح میگوید نیروهای مأموریت حمایت قاطع به خاطر مصونماندن جان مسافران و پیشگیری از آسیب رسیدن به هواپیماها اجازه نشست و پرواز را در میدان هوایی هرات ندادهاند.
محمدناصر نیکنام، فرمانده پولیس میدان هوایی هرات نیز علت لغو پروازها را برفباری و یخزدن خط «رنوی» عنوان میکند. با این حال مسوولان شرکت هوایی کامایر در هرات میگویند در جریان دو روز، پنج پرواز این شرکت لغو شده است.
حکومت میدان هوایی هرات را تجهیز کند
مسافران گیرمانده در میدان هوایی کابل ادعا دارند که طی دو روزی که به دلیل بارش برف، میدان هوایی هرات بسته بود و پروازهایش، لغو شد، میدانهای هوایی بلخ و قندهار باز بود و طیارهها به آن ولایتها به صورت عادی پرواز کردهاند.
برخی از اعضای شورای ولایتی هرات با انتقاد از حکومت مرکزی میگویند طی سالهای اخیر در مقایسه به ولایتهای بلخ و قندهار هیچ توجهی از سوی حکومت مرکزی برای تجهیز میدان هوایی هرات نشده و زیرساختهای فنی برای این میدان از سوی حکومت فراهم نگردیده است.
نجیبالله محبی، منشی شورای ولایتی هرات به روزنامه ۸صبح میگوید فساد گسترده و مدیریت نادرست، سبب شده میدان هوایی هرات توسعه پیدا نکند و مسافران با پرداخت پول زیاد برای خرید «تکت» خدمات معیاریای دریافت نمیکنند.
عمرنصیر مجددی، نماینده هرات در مجلس نمایندهگان به روزنامه ۸صبح میگوید طی سالهای اخیر توجهی برای توسعه و استندردسازی میدان هوایی هرات نشده و حکومت مرکزی در این مورد کملطفی کرده است.
او میافزاید حدود هفت سال پیش بودجهی هنگفتی از سوی ایتالیا برای توسعه و ایجاد زیرساختها در میدان هوایی هرات اختصاص یافت، اما این پول به دلیل پیگیری نکردن توسط مقامهای محلی هرات به درستی مصرف نشد.
این عضو مجلس نمایندهگان تأکید دارد که نمایندهگان هرات در جلسهای مشترک، بررسی پول کمکشده را آغاز کردهاند و از وزارت مالیه خواهان وضاحت در این بارهاند.
آقای مجددی همچنان میگوید وضعیت کنونی میدان هوایی هرات برای مردم اصلاً قابل قبول نیست و در مقایسه با میدان هوایی مزارشریف، میدان هوایی هرات هیچ امکاناتی ندارد.
آیا میدان با نصب یک لوحه، بینالمللی میشود؟
در ورودی میدان هوایی هرات با خط درشت نوشته شده است: «به میدان هوایی بینالمللی هرات خوش آمدید.» از میدان هوایی هرات دو پرواز خارجی به شهرهای مشهد ایران و دهلی هندوستان صورت میگیرد و از همین سبب این میدان پسوند «بینالمللی» را با خودش یدک میکشد.
کارشناسان هوانوردی باور دارند که میدانهای بینالمللی، معیارها و امکانات فنی خاصی دارد و میدان هوایی هرات چنین امکانات و زیرساختهایی ندارد.
عظیم خان، پیلوت ملکی و کارشناس هوانوردی در گفتوگو با روزنامه ۸صبح میگوید میدان هوایی هرات، فقط با نصب یک لوحه، بینالمللی نمیشود و باید زیرساحتهای لازم برای عملیشدن پروازهای خارجی و ارایه خدمت به مسافران در آن ایجاد شود.
به باور او امکانات فنی در میدان هوایی، تقریباً با امکانات ولایتهایی همچون فراه، غور و ارزگان یکسان است و برای توسعه میدان هوایی هرات، توجه چندانی نشده است.
مسوولان میدان هوایی هرات تایید میکنند که این میدان سیستم «رادار» که از جمله اساسیترین تجهیزات میدان هوایی است را در اختیار ندارد. یکی از دلایل لغو پروازها از میدان هوایی هرات نبود سیستم «رادار» و نبود امکانات معیاری و مدرن برای برفروبی خط «رنوی» دانسته میشود.
از دید عظیم خان، در نبود سیستم «رادار» نشست و برخاست هواپیماها بسیار دشوار است و پیلوت باید در میدان هوایی هرات دستکم چهار کیلومتر میدان دید داشته باشد تا بتواند هواپیما را نشست دهد.
از آنجا که هرات، مرکز زون غرب کشور و یکی از قطبهای تجارتی، صنعتی و اقتصادی افغانستان شمرده میشود، نیاز است میدان هوایی آن از سوی حکومت تجهیز و برای مسافران خدمات بهتری ارایه گردد.
با این وجود پس از دو روز لغو پروازها و انتظار صدها مسافر، سرانجام روز سهشنبه بیستوچهارم جدی هواپیماها از میدان هوایی هرات به مقصد کابل توانستند پرواز کنند.