کار بازسازی خانقاه پدر مولانا دوباره آغاز میشود

۸صبح، کابل: کمیتهی اجرایی «فرهنگ و هنر» در نشست روز چهارشنبه، ۲۸ حمل خود فیصله کرده است که کار بازسازی خانقاه خواجه بهاءالدین ولد، پدر مولانا جلالالدین محمد بلخی رومی از شاعران پرآوازه زبان پارسی، دوباره آغاز شود.
در یک خبرنامه قصر سپیدار آمده است که نشست کمیتهی اجرایی «فرهنگوهنر» به ریاست عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی برگزار شد و در آن روی آغاز دوباره کار بازسازی مدرسه بهاءالدین ولد و حفظ آبدات تاریخی کشور بحث و تصمیم گرفته شده است.
خانقاه بهاءالدین ولد، پدر مولانا در ۲۰ کیلومتری شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ موقعیت دارد. این خانقاه با خشت خام ساخته شده و اکنون در حالت نابودی قرار دارد. بلخ زادگاه مولانا جلالالدینمحمد بلخی است. برابر روایتهای تاریخی مولانا در سال ۶۰۴ هجری قمری در شهر بلخ آن روزگار زاده شد و زمانی که هنوز ۱۲ سال داشت، زادگاهش را ترک کرد.
کار بازسازی و ترمیم خانقاه پدر مولانا جلالالدینمحمد بلخی یکبار در سال ۲۰۱۰ به کمک ترکیه آغاز شده بود و دوباره متوقف شد. هر چند پس از آن مسوولان بارها اعلام کردند که کار این خانقا دوباره آغاز میشود اما به دلایلی که تاکنون روشن نیست، خانقاه خواجه بهاءالدین ولد بازسازی نشده است.
در خبرنامه ریاست اجرایی آمده است که ریاست امور فرهنگی وزارت خارجه از آمادهگی ترکیه برای آغاز دوباره کار بازسازی خانقاه خواجه بهاءالدین ولد در همآهنگی با حکومت افغانستان خبر داده است.
به نقل از خبرنامه، رییس اجرایی گفته است که حکومت وحدت ملی برای آغاز این پروژه هر نوع همکاری لازم را با ترکیه انجام خواهد داد.
از جانب دیگر، در کمیته اجرایی «فرهنگ و هنر» فیصله شده است که کار ابتدایی بازسازی منار جام غور به زودی آغاز شود. به دنبال افزایش نگرانیها از احتمال ریزش و لغزش منار جام غور، حکومت اعلام کرده هیأتی را برای بازسازی منار جام به ولایت غور میفرستد.

به تازهگی کمیتهای ویژه نیز برای بازسازی منار جام غور ایجاد شده است که متشکل از وزارت اطلاعات و فرهنگ و یونسکو است.
منار جام ۶۵ متر طول و در مناطق کوهستانی ولایت غور موقعیت دارد. پیشینه این منار به قرن دوازدهم میلادی بر میگردد که با خشت پخته بنا یافته است. این منار همچنان کهنترین سازه خشتی جهان و یکی از باارزشترین میراثهای فرهنگی افغانستان به شمار میرود. این میراث فرهنگی پس از قطب منار در دهلی هند، بلندترین سازه خشتی جهان محسوب میشود. منار جام از معدود آثار تاریخی ثبت شده کشور در سازمان یونسکو است، اما جنگ و عدم رسیدهگی توسط حکومت به میراثهای فرهنگی در سالهای اخیر، این بنای خشتی بزرگ جهان را با خطرات جدی روبهرو ساخته است.