طالبان در هرات نظامیان پیشین را از خانههایشان کوچ اجباری دادند
۸صبح، هرات

پس از روی کار آمدن طالبان و اعلام عفو عمومی از طرف این گروه، مردم بهخصوص نظامیان پیشین به این فرمان اعتماد کردند و در کشور ماندند. با این حال، عدهای با روی کار آمدن طالبان به خاطر زنده ماندن افغانستان را ترک کرده و به کشورهای دیگر مهاجر شدند. عفو عمومی اما در عمل وجود ندارد. نظامیان پیشین به رغم تاکید رهبر طالبان بر رعایت عفو عمومی، هدف قرار میگیرند، کشته میشوند و آزار میبینند.
گروه طالبان در ولایت هرات اقدام به کوچ اجباری نظامیان پیشین از خانههای دولتی در ساحه فرقه (تأسیسات دولتی) کردهاند. شماری از نظامیان پیشین در هرات میگویند که طالبان آنها را از خانههایی که چندین سال در آن اقامت داشتهاند، کوچ اجباری دادهاند.
آنها میگویند طالبان پس از کوچاندن آنها، نیروهای خود را در این خانهها جابهجا کردهاند.
شعیب (نام مستعار) یکی از افسران نظام پیشین است. او میگوید مدتی بیش از ۱۰ سال میشود که در ساحه فرقه هرات (ساحه مشهور به تأسیسات دولتی) در خانههای دولتی زندهگی میکند و این خانهها از طرف دولت پیشین به آنها داده شده بود. این افسر نظامی که در حکومت قبلی ایفای وظیفه میکرد، باشنده اصلی یکی از ولایتهای شمال است. او میگوید که با آمدنش به ولایت هرات، مدتی مسافر بوده؛ اما سپس خانوادهاش را به این ولایت انتقال داده و در ساحه فرقه مشهور به تأسیسات دولتی از طرف حکومت برایش خانه داده شده است.
او میگوید که این خانه دولتی وقتی به او داده شده بود، شبیه مخروبه بود؛ اما او از معاش خود آن را ساخته است: «در ابتدای آمدنم خانهای که از طرف دولت برایم در نظر گرفته شده بود، مخروبهای بیش نبود. به مرور زمان با اخذ معاش توانستم آن را از سرنو بسازم؛ اما با سقوط نظام، امروز طالبان مرا از خانهای که خودم ساختم، کوچ اجباری داده و نیروهای خود را جابهجا کردند.»
این نظامی پیشین میگوید که حالا جایی برای زندهگی ندارد و حیران مانده است که کجا برود و چه کند.
در همین حال یک نظامی دیگر که بهتازهگی از همین ساحه توسط طالبان وادار به کوچ اجباری شده است، میگوید که طالبان با تهدید او را از خانهاش بیرون انداختهاند. او میگوید این زمینها که به تأسیسات دولتی مشهور است، برای نظامیان اختصاص داده شده بود و آنها از سرمایه خود این خانهها را ساختهاند؛ طالبان به خانههای آنها هجوم برده و حتا فرصت ندادهاند که وسایل خانههای خود را انتقال بدهند.
این نظامی پیشین میافزاید که طالبان علاوه بر کوچ اجباری، آنها را به مرگ تهدید نیز کردهاند.
او نیز میگوید که پس از کوچانده شدن توسط طالبان، حالا جایی برای زندهگی ندارد.
این نظامیان در حالی کوچ اجباری داده میشوند که شماری از آنها از دولتهای پیشین در این ساحات زندهگی میکردند که پیشینه آنها به چهار دهه قبل برمیگردد.
در همین حال برخی از نظامیان پیشین در هرات میگویند که طالبان علاوه بر کوچ اجباری و تهدید به مرگ، اجازه نمیدهند که آنها در جایی کار کنند. شماری از آنها میگویند که طالبان در این ولایت به تمام موسسات نیز هشدار دادهاند تا از استخدام نظامیان پیشین خودداری کنند.
با این حال ملا یعقوب، سرپرست وزارت دفاع طالبان، در آخرین اظهاراتش گفته است که «افسران سابق ارتش افغانستان که در هند آموزش دیدهاند، میتوانند به وطن خود بازگردند و مشغول کار شوند.»
کوچ اجباری نظامیان پیشین از سوی طالبان، کاری تازه نیست. در هفتهای که گذشت، طالبان نظامیان پیشین در مزارشریف را نیز از خانههای دولتی مجبور به کوچ اجباری کردهاند.
با روی کار آمدن طالبان در افغانستان، رهبری این گروه فرمان عفو عمومی صادر کرد که با استناد به آن تمام نظامیان و کارمندان دولت پیشین شامل این عفو میشدند. این فرمان اما به گفته نظامیان پیشین، به دام انداختن آنها به دست طالبان را آسان ساخت و طالبان توانستند به اهدافشان برسند.
یافتههای نهادهای حقوق بشری نشان میدهد که طالبان صدها نظامی پیشین را در طی چند ماه گذشته کشتهاند.
پس از قدرتگیری طالبان، زندهگی در زیر سایه این گروه برای مردم دشوار شده است. گروه طالبان در تمام ولایتهای افغانستان متهم به نقض حقوق بشری و آزار، شکنجه و کشتار غیرنظامیان و نظامیان پیشین هستند.