دیوان بینالمللی کیفری با آغاز تحقیقات در مورد جنایت جنگی در افغانستان موافقت کرد
منصور رحیمی

۸صبح، کابل: دیوان بینالمللی کیفری با آغاز تحقیقات در مورد ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت در افغانستان اعلام موافقت کرده است. کمیسیون حقوق بشر افغانستان از این تصمیم استقبال کرده است.
قضات دیوان دادگاه بینالمللی کیفری امروز پنجشنبه، پانزدهم حوت، موافقت کرده که تحقیقات در مورد جنگ افغانستان آغاز شود. بر اساس حکم قضات، قرار است درباره جرایم احتمالی که از اول ماه می سال ۲۰۰۳ میلادی در افغانستان انجام شده است و از جمله نقش احتمالی سربازان امریکایی حاضر در افغانستان در این جنایات، تحقیق شود.
🎥 In case you missed it: Today’s judgment of the #ICC Appeals Chamber authorising the opening of an investigation #Afghanistan. For download ➡https://t.co/GGTtdxGRiT and viewing ⬇ https://t.co/MvTHfkDTLs
— Int'l Criminal Court (@IntlCrimCourt) March 5, 2020
این تحقیقات علاوه بر بررسی نقش نیروهای نظامی و اطلاعاتی ایالات متحده امریکا، نقش نیروهای طالبان و نیروهای دولت افغانستان در جنایات جنگی را مورد بررسی قرار خواهد داد.
خانم فاتپ بینسودا ، دادستان دیوان بینالمللی کیفری، پیش از این از دیوان خواسته بود که مجوز آغاز تحقیق در مورد جنایتهای جنگی در افغانستان را صادر کند. او گفته بود که بررسی ابتدایی دفتر او نشان می دهد که شواهد به قدر کافی برای تحقیقات در مورد جنایت ضد بشری در افغانستان وجود دارد و در این کشور جنایت آشکار حقوق بشری صورت گرفته است
اما سال گذشته قضات مراحل مقدماتی دیوان بینالمللی کیفری با این تصمیم مخالفت کردند و استدلال شان این بود که انجام تحقیقات به نفع عدالت نخواهد بود زیرا عدم همکاری معنادار با این تحقیقات باعث خواهد شد که محکومیت عوامل دخیل در این جنایات بعید باشد.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان از تصمیم دیوان بینالمللی کیفری برای آغاز تحقیقات درباره جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در افغانستان استقبال کرده و آن را «گام مهمی برای عدالت در جنگ طولانی افغانستان» خوانده است.
@AfghanistanIHRC welcomes the ICC decision for opening an investigation on war crimes & crimes against humanity in Afghanistan. Important step for justice in Afghanistan’s long war. https://t.co/HjgxgaVYig
— AIHRC (@AfghanistanIHRC) March 5, 2020
گزارشها نشان میدهد که تا کنون حدود ۷۹۴ شکایتنامه به نمایندگی از یک میلیون و ۷۰۰ هزار قربانی جرایم جنگی و جنایت علیه بشریت از طرف بازماندگان جنایات رخداده در طی نزدیک به دو دهه جنگ در افغانستان به دیوان بینالمللی کیفری لاهه ارسال شده است.
گفتنی است که امریکا عضویت این دیوان را ندارد اما افغانستان در اول می ۲۰۰۳ عضویت دادگاه لاهه را دریافت کرد و این دادگاه صلاحیت رسیدگی به جنایاتی که پیش از آن در افغانستان رخ داده را ندارد.
دیوان کیفری اولین دادگاه بینالمللی است که به مسئولیت کیفری افراد در زمان بروز جنایاتی نظیر نسلکشی، جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی رسیدگی میکند.