نخستین نشست کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی امروز برگزار میشود
حسیب بهش

نخستین نشست کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی امروز در ارگ ریاست جمهوری برگزار میشود. قرار است محمداشرف غنی، رییس جمهور، نیز در این نشست حضور یابد. با توجه به حضور آقای غنی، شمار شرکتکنندهگان این کمیته در نخستین نشست آن به ۴۹ نفر میرسد. هرچند برخی سیاسیون، از جمله حامد کرزی، گلبدین حکمتیار و صلاحالدین ربانی پیش از این از حضور در ترکیب شورای عالی مصالحه ملی انصراف دادند، اما منابع میگویند که تلاشهایی از آدرس عبدالله عبدالله برای حضور این افراد در نشست کمیته رهبری این شورا صورت گرفته است. قرار است نشستهای کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی هر دو هفته یک بار برگزار شود. با این حال، نشست فوقالعاده این کمیته در صورت نیاز برگزار خواهد شد. هدف از برگزاری نشست کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی، کسب اجماع داخلی پیرامون صلح است تا دیدگاهها پس از توحید به هیأت مذاکرهکننده در دوحه ارایه شود و خطوط اساسی گفتوگوها با طالبان را ترسیم کند. منابع تصریح میکنند که با توجه به حضور چشمگیر نمایندهگان حکومت، تصمیم اساسی و نهایی در بحثهای صلح از سوی این کمیته گرفته میشود. این در حالی است که بحثها میان ارگ و سپیدار در مورد تشکیل مجمع عمومی شورای عالی مصالحه ملی نیز ادامه دارد و احتمال میرود که ترکیب آن در جریان روزهای آینده مشخص شود.
پس از شش ماه جنجال بر سر تشکیل کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی، اولین نشست این کمیته امروز شنبه، پانزدهم قوس، در ارگ ریاست جمهوری برگزار میشود. قرار است این نشست حوالی ساعت ۹:۰۰ امروز آغاز شود. منابع آگاه میگویند که عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی، با برگزاری این نشست در ارگ ریاست جمهوری موافقت کرده و به حضور آقای غنی در این نشست رای مثبت داده است. هرچند ترکیب دایمی این کمیته ۴۸ نفر است، اما با حضور رییس جمهور غنی، شمار شرکتکنندهگان آن در نخستین نشست به ۴۹ نفر میرسد. منابع میگویند که آقای غنی در دیگر نشستها حضور نخواهد یافت، اما میتواند در صورت نیاز نشست فوقالعاده این کمیته را تقاضا کند. بر اساس زمانبندیها، قرار است نشستهای کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی هر دو هفته یک بار برگزار شود.
منابع آگاه تصریح میکنند که فهرست این کمیته با حضور سیاسیون، روحانیون، فعالان مدنی و دیگر اقشار میان ارگ و سپیدار نهایی شده است. در فهرست اعضای کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی تغییراتی اندکی آمده و برخی از افراد، از جمله فرخنده زهرا نادری و شهزاده شاهد نیز در آن اضافه شدهاند. هرچند قرار بود بر اساس توافقنامه سیاسی تنها یک نماینده از آدرس حکومت در نشستهای کمیته رهبری این شورا شرکت کند، اما عبدالله عبدالله با حضور شورای دولتی در این نشست موافقت کرده است. بدین ترتیب، امرالله صالح معاون اول ریاست جمهوری، سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری، میررحمان رحمانی رییس مجلس نمایندهگان، عبدالهادی مسلمیار رییس مجلس سنا، حنیف اتمر وزیر امور خارجه، حمدالله محب مشاور شورای امنیت ملی و سه مشاور رییس جمهور نیز در نشستهای این کمیته حضور مییابند. با وجودی که در توافقنامه آمده بود که تنها یک نماینده رییس جمهور در این نشستها حضور یابد، اما در ادامه تصریح شده است که در صورت نیاز، تشکیلات شورای عالی مصالحه ملی در مشورت با رییس جمهور اضافه میشود.
هرچند برخی از سیاسیون پیش از این از حضور در نشست کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی انصراف داده بودند، اما منابع میگویند که آقای عبدالله در دیدارهایش با آنها، نیازمندی حضورشان در این نشست و دلایل برگزاری آن در ارگ ریاست جمهوری را توضیح داده است. رییس شورای عالی مصالحه ملی پیشتر با حامد کرزی رییس جمهور پیشین، عبدالرب رسول سیاف، گلبدین حکمتیار، صلاحالدین ربانی، محمدکریم خلیلی، محمدیونس قانونی و برخی دیگر از سران جهادی دیدار و گفتوگو کرده است. افزون بر این، آقای عبدالله با برخی دیگر تماس گرفته و دلایل تاخیر در برگزاری این نشست را به آنان تفهیم کرده است. پیشتر رییس جمهور غنی نیز با شماری از این سیاسیون دیدار کرده بود. هرچند توقع میرود که این شمار از سیاسیون در نشست امروز کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی حضور یابند، اما حضورشان در این نشست در هالهای از ابهام قرار دارد.
براساس برنامهها، این کمیته دیدگاههای درونی پیرامون صلح را توحید کرده و سپس به هیأت مذاکرهکننده در دوحه ارایه میکند. افزون بر این، کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی در مورد «خصوط اساسی» برای مذاکرات با طالبان تصمیم میگیرد. منابع در شورای عالی مصالحه ملی میگویند که با توجه به حضور چشمگیر نمایندهگان حکومت در این کمیته، تصامیم کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی اساسی و نهایی است و نیاز به تایید ندارد. قرار است جریان برگزاری نخستین نشست کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی امروز به گونه زنده نشر شود تا مردم در جریان دیدگاههای سیاسیون پیرامون روند صلح قرار بگیرند.
همزمان با برگزاری این نشست، بحثها پیرامون اجندای مذاکرات صلح بینالافغانی نیز امروز در دوحه آغاز میشود. با آنکه هیأت مذاکرهکننده دولت و طالبان مواردی را به عنوان اولویت اجندا در نظر دارند، اما دو طرف در تفاهم با یکدیگر روی اجندای مذاکرات تصمیم میگیرند.
شورای عالی مصالحه ملی براساس توافقنامه سیاسی بیستوهشتم ثور ایجاد شد. در بخش دوم توافقنامه آمده است که برای ایجاد اجماع سیاسی، شورای عالی دولت متشکل از رهبران سیاسی و شخصیتهای ملی شکل میگیرد و در مسایل مهم ملی به رییس جمهور مشوره میدهد. شورای عالی مصالحه ملی امور مربوط به روند صلح را تثبیت، تصویب و رهبری میکند و تصامیم آن براساس «اکثریت آرا» و «با در نظر داشت مصالح ملی کشور» گرفته میشود. در این بخش تصریح شده است که «تصامیم و تصاویب شورای عالی مصالحه ملی نهایی بوده و عملی کردن آن در پرتو قانون اساسی الزامی است.» افزون بر این، تصریح شده است که «هیأت مذاکرهکننده دولت به رهنمایی کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی کار و مطابق به مصوبهها و رهنمایی آن عمل میکند.» همچنان گفته شده است که «هیأت مذاکرهکننده به رییس و شورای عالی مصالحه ملی گزارشده است.» در بخشی از این توافقنامه آمده است که «رییس جمهور در صورت لزوم نشستهای مشورتی شورای عالی مصالحه ملی را دعوت میکند.»