پایان نشست جنیوا؛ رییس جمهور به کابل بازگشت

۸صبح، کابل: محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور که برای اشتراک در نشست دو روزهی جنیوا در مورد افغانستان در راس یک هیأت بلند پایه دولتی، به کشور سویس رفته بود، صبح روز جمعه نهم قوس، به کشور باز گشت.
ارگ ریاست جمهوری در صفحهی فسبوکش نوشته است: «محمد اشرف غنی، رییس جمهور جمهوری اسلامی افغانستان پس از پایان موفقانه نشست دو روزهی جنیوا، صبح امروز دوباره به کابل برگشت.»
نشست دو روزه جنیوا با اشتراک نمایندهگان ۶۲ کشور و ۳۵ سازمان بینالمللی همکار و کمککننده به افغانستان روز سهشنبه ششم قوس در سویس برگزار شد. در این نشست، دستاوردها، چالشها و نتایج کمکهای کشورهای کمککننده و تعهدات دولت افغانستان در قبال آن به بررسی گرفته شد.
رهبران حکومت وحدت ملی و نمایندهگان با صلاحیت کشورهای حامی افغانستان در نخستین روز نشست جنیوا، در باره نقش زنان در دولت و چالشهای فراه راه زنان در افغانستان و همینطور در مورد چالشها و فرصتهای اقتصادی در افغانستان گفتگو کردند.
در دومین روز نشست جنیوا، رییس جمهور غنی، برنامه صلحاش را اعلام کرد که براساس آن یک هیأت ۱۲ نفری مذاکره کنندهی صلح به ریاست عبدالسلام رحیمی، رییس دفتر مقام ریاست جمهوری تشکیل شده است.
محمد میرویس بلخی، سرپرست وزارت معارف، حسینه صافی، وزیر اطلاعات و فرهنگ، عبدالتواب بالاکرزی، معین وزارت تحصیلات عالی، داکتر عالمه، معین وزارت مهاجرین و عودت کنندگان، عبادالله عباد، معاون ریاست عمومی امنیت ملی، شاه گل رضایی، عضو ولسی جرگه، عطالله لودین، عضو شورای علما، شمیم خان کتوازی، والی پکتیا، عبدالله عطایی، عضو ستره محکمه، توریالی غیاثی، رییسامور فرهنگی وزارت امور خارجه و عبدالحکیم منیب، معین وزارت حج و اوقاف از اعضای این هیأت هستند.
رییس جمهور در نشست جنیوا گفت که روند صلح دستکم پنج سال زمان میبرد و انتخابات ریاست جمهوری آینده برای انتخاب رییس جمهور مشروع و منتخب که بتواند روند صلح را رهبری و اجرایی کند، خیلی مهم است.
سرانجام نشست جنیوا روز چهارشنبه هفتم قوس با صدور اعلامیه ۳۹ مادهای پایان یافت. در اعلامیهی مشترک اشتراککنندگان نشست جنیوا ضمن تأیید برنامههای اصلاحی حکومت وحدت ملی گفته شده است که به رغم پیشرفتها، ناامنی، فقر و فساد به عنوان چالشهای جدی همچنان پابرجاست.
در این اعلامیه بر لزوم پاسخگویی متقابل دولت افغانستان و جامعه جهانی تاکید شده و آمده است: «عمل نمودن حکومت بر تعهداتش کلید استمرار حمایت بینالمللی خواهد بود.»
اشتراک کنندگان نشست جنیوا از برگزاری «اولین انتخابات پارلمانی به رهبری افغانها و تأمین امنیت این روند توسط نیروهای امنیتی افغانستان» استقبال کرده و خواستار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال آینده «با حداکثر شفافیت، اعتبار و مشارکت و امنیت» شدهاند.
تأمین صلح، تطبیق اصلاحات، توسعه اقتصادی، حکومتداری خوب، مبارزه با فساد، محو فقر و اشتغالزایی از مواردی کلیدی است که در اعلامیه مشترک اشتراک کنندگان نشست جینوا روی آن تاکید شده و از حکومت افغانستان و کشورهای حامی آن خواسته است که تلاشهای شان را در این عرصهها تسریع ببخشد.