انتقادها از عملکرد تیم ملی؛ جولان مافیا در فدراسیون فوتبال

حسیبالله بهش
پس از شکستهای پیاپی تیم ملی فوتبال کشور در چارچوب رقابتهای دوستانه در مالیزیا، انتقادها از فدراسیون فوتبال کشور بالا گرفته است.
شهروندان افغان ضمن ابراز نارضایتی از نتایج اخیر تیم فوتبال، از حکومت میخواهند که به مشکلات فدراسیون فوتبال رسیدهگی کند. آنان میگویند که بروز مشکلات در تشکیلات داخلی فدراسیون، زمینه را برای انحلال تیم ملی فوتبال مساعد میسازد.
بلالاحمد، یکی از شهروندان کابل است. او میگوید که به دلیل حس وطندوستی، بازیهای تیم ملی فوتبال کشور را دنبال میکرد، اما پس از شکستهای اخیر، به کلی از فوتبال داخلی دلسرد شده است. وی میافزاید: «فوتبال تیم ملی بعد از قهرمانی در جنوب آسیا، به شدت ضعیف شده است و بازیکنان حتا نمیتوانند توپ عادی را به هم پاس بدهند.» او ضمن انتقاد از فدراسیون فوتبال، میگویند که انتخاب در تیمهای فوتبال بیشتر سلیقهای است و همین یکی از دلایل عملکرد ضعیف بازیکنان در بازیهای ملی میباشد.
احمدزی، شهروند کابل و عضو تیم توحید است. وی میگوید، سردرگمی در فدراسیون فوتبال باعث بروز مشکلات در فوتبال کشور میشود. به گفتهی او، فوتبال افغانستان در وضعیت بحرانی قرار دارد و در صورت ادامهی این روند، «نابود» خواهد شد.
تیم ملی فوتبال کشور، بازی اول در «تورنمنت ایر مارین کپ ۲۰۱۹» را ۵ بر ۰ به عمان باخت و در بازی بعدی، در مقابل مالیزیا، میزبان این رقابتها، شکست خورد. تورنمنت ایر مارین با حضور تیمهای افغانستان، مالیزیا، عمان و سنگاپور در کوالالامپور، پایتخت مالیزیا، برگزار شد و افغانستان در دیدارهای ردهبندی، مقام چهارم را حاصل کرد.
مسوولان فدراسیون از تدابیر تازه میگویند
در همین حال، مسوولان فدراسیون فوتبال کشور انتقادها را میپذیرند، اما میگویند که برای بهبود عملکرد تیم ملی، برنامههایی را روی دست دارند.
یوسف کارگر، رییس فدراسیون فوتبال کشور در گفتوگویی با رسانهها، نتایج اخیر تیم ملی فوتبال را ناامیدکننده خواند و افزود: «نتایجی که تیم ملی گرفته، نتایج مثبت نبوده، این را قناعت داریم، اما برای حضور تیم ملی ما در مسابقات مقدماتی تدابیری گرفتیم و با آقای انوش دستگیر در صحبت بودیم که تدابیری گرفته شود تا تیم قوی برای بازیهای مقدماتی خود داشته باشیم.»
در همین حال، مصطفی مهرزاد، مدیر تیم ملی فوتبال در مصاحبهای با رسانهها، نتایج اخیر تیم ملی فوتبال کشور را مأیوسکننده خواند، اما گفت که بازی با تیمهای قدرتمند میتواند به پیشرفت تیم ملی کمک کند. آقای مهرزاد، شهروندان افغان را به منفیبافی در مورد عملکرد تیم ملی متهم میکند و هشدار میدهد که مسأله «حضور بازیکنهای خارجی» نباید باعث ایجاد مشکل در روند بازیهای تیم ملی کشور شود. به گفتهی وی «مردم افغانستان» با شکست در بازیهای دوستانه، میخواهند تیم ملی از هم بپاشد.
با این حال، مدیر تیم ملی فوتبال دلیل عمدهی شکستهای اخیر تیم ملی را تغییر آب و هوا عنوان کرد. به گفتهی آقای مهرزاد، وضعیت جوی نامناسب باعث «کندی در گردش توپ» و «پیاده نشدن تفکرات سرمربی» در داخل زمین شد. آقای مهرزاد تصریح کرد که در صورت حل نشدن مشکلات اخیر فدراسیون فوتبال کشور، تیم ملی با مشکلات بیشتری مواجه خواهد شد.
قرار است تا پنج ماه دیگر تیم ملی فوتبال در رقابتهای راهیابی به جام جهانی حضور یابد. پیش از این، فدراسیون فوتبال کشور براساس مشکلات اقتصادی، رقابت دوستانه با کویت را لغو کرده بود.
جنجالهای فیسبوکی مسوولان فوتبال
انتقادهای پیشکسوتان فوتبال کشور در فیسبوک، به اوج خود رسیده است. آرش هاتفی، بازیکن سابق تیم ملی در صفحهی فیسبوکش نوشت: «این باخت بسیار ناامیدکننده است، دیگر بهانه بس است.»
در این حال، عده دیگری ضمن انتقاد از فدراسیون فوتبال، حضور بازیکنان خارجی در ترکیب تیم، بیبرنامهگی و حل نشدن مشکلات مالی را عامل اصلی شکستهای اخیر تیم ملی تلقی کردند.
پس از دوام انتقادها، موضوع ابعاد تازهای پیدا کرد و پای اعضای سابق و کنونی فدراسیون فوتبال کشور نیز به این جنجالها کشیده شد.
سیدعلی کاظمی، مسوول پیشین رسانههای فدراسیون فوتبال در صفحهاش ضمن یادآوری از مشکلات فراراه تیم ملی، از رؤسای فدراسیونهای ولایات خواست تا تلاشهایشان برای برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال را سرعت بخشند، زیرا به گفتهی آقای کاظمی، افرادی در این وضعیت بحرانی خواب حضور در موقفهای مربیگری و سکرترجنرالی تیم ملی را میبینند. وی افزود: «بازیکنان و کادر فنی تیم هیچ مقصر نیستند، آب از جای دیگری گلآلود است.»
لحظاتی بعد، یوسف کارگر، رییس فدراسیون فوتبال کشور زیر همان پُست نوشت: «تو خواب چی را میبینی!» پس از نقد و نظرهای مختلف، انوش دستگیر، سرمربی تیم ملی فوتبال در صفحهاش واکنش نشان داد و انتقادها علیه اعضای تیم ملی را توهینآمیز خواند. آقای دستگیر، دلیل شکستهای اخیر تیم ملی فوتبال را، بلند بودن سطح رقبا دانست.
با وجود جنجالها در فدراسیون فوتبال کشور، برخوردهای فیسبوکی مسوولان فوتبال کشور، در نوع خود بیسابقه است.
جولان مافیا در فدراسیون فوتبال
حیاتالله لوگروال، رییس فدراسیون فوتبال کابل میگوید، شکلگیری مافیا در داخل فدراسیون، فوتبال کشور را به این روز کشانده است. به گفتهی وی، حلقات خاصی با تشکیل «باند» در فدراسیون فوتبال، آیندهی فوتبال کشور را به چالش کشیدهاند.
آقای لوگروال ضمن انتقاد از حضور بازیکنان خارجی در ترکیب تیم ملی، نبود انگیزه را عامل اصلی شکستهای اخیر تیم ملی فوتبال میداند. وی میافزاید: «تا زمانی که فوتبال افغانستان با استفاده از بازیکنان داخل کشور به میادین نرود، مشکل است که با بازیکنان خارجی نتیجه گرفت.» به گفتهی آقای لوگروال، بازیکنان خارجی تیم ملی حاضر نیستند برای حضور در بازیها، به کابل بیایند و تشکیل کمپ تمرینی در خارج از کشور، نیازمند هزینههای هنگفت مالی است. وی افزود: «زمانی فوتبال ما پیشرفت میکند که همین سرمایهگذاری فوتبال در داخل کشور و بالای شهروندان داخل افغانستان انجام شود.»
آقای لوگروال عملکرد اخیر تیم ملی را مأیوسکننده خواند، اما گفت که حضور «افراد مسلکی» در موقفهای بلند فدراسیون فوتبال میتواند فوتبال کشور را از بحران خارج سازد. همچنان، وی خواستار برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال افغانستان شد. این انتخابات قرار بود دو سال پیش برگزار شود، اما فیفا با توجه به شرایط کشور، آن را به تعویق افتاد.
هرچند سعی شد موقف فدراسیون فوتبال کشور نیز در این مورد مشخص شود، اما بنا بر دلایلی، این تلاشها بینتیجه ماند.
آیندهی فوتبال در کشور
بحرانهای اخیر در تیم ملی، آیندهی فوتبال کشور را نیز در سایه قرار داده است. بازیکنان فوتبال در کشور ضمن اظهار نگرانی در این مورد، خواستار حل این معضل شدهاند.
سیدمزمل، عضو تیم ملی هژده سال کشور است. او با آنکه از وجود امکانات رضایت دارد، اما میگوید که حضور بازیکنهای خارجی در تیم ملی، میتواند استعدادهای آنان را نابود سازد. وی میافزاید: «چی فایده که ما تمرین کنیم، وقتی بازیکن ها را از اروپا میخواهند!»
با این وجود، الیاساحمد منوچهر، ترینر تیم ملی هفده سال کشور بر اصل «شایستهگی» در روند انتخاب بازیکنان تیم ملی تأکید دارد و میگوید که تمرینات آنان براساس تقسیماوقات مشخص فیفا به پیش میرود.
هرچند پروندهی اتهامات آزارهای جنسی بازیکنان تیم ملی فوتبال بانوان به دادستانی کل سپرده شده است، اما نتیجهی آن تا هنوز روشن نیست. در همین حال، پیشکسوتان فوتبال از دولت خواستهاند تا برای رفع این «معضل»، گام بردارد.