اسکیباز بامیانی قهرمان یازدهمین دور رقابت بینالمللی این ورزش شد

یازدهمین دور رقابتهای بینالمللی اسکی در دامنهی سلسله کوههای برفگیر بابا در ولایت بامیان در مرکز کشور برگزار شد. این رقابتها که در دو بخش حرفهای و آماتور راهاندازی شد، حدود ۷۰ اسکیباز بهشمول ورزشکاران خارجی با هم رقابت کردند.
در یازدهمین دور مسابقات بینالمللی اسکی که در منطقهی «چپقولک» دره خشکک در حدود ۱۵ کیلومتری مرکز بامیان برگزار شد، تنها سه اسکیباز خارجی از کشورهای اتریش و استونیا به بامیان آمده بودند. برگزارکنندهگان این رقابتها میگویند که امسال به علت شیوع ویروس کرونا و گسترش ناامنی در افغانستان، اسکیبازان خارجی کمتر شرکت کردهاند.
محمد، علیآغا و مجتبا، به ترتیب مقامهای نخست تا سوم مسابقهی حرفهای (جهانی) و همینطور فرشاد، ابراهیم و زمان مقامهای نخست تا سوم مسابقهی آماتور را به خود اختصاص دادند.
محمد، اسکیباز بامیانی که مقام نخست را از آن خود کرد، شش سال میشود به تمرینات اسکی روی آورده است. میگوید خوشحال است که سرانجام توانست با تلاشهای زیاد، مقام قهرمانی این دور رقابتها را از آن خود کند.
به گفتهی محمد، فدراسیون ملی اسکی و همینطور کمیته ملی المپیک به هر دلیلی که است با ورزشکاران بهویژه اسکیبازان همکاری چندانی نمیکنند. به باور او، بیتوجهیها و نبود امکانات و تجهیزات این رشتهی ورزشی، سبب شد تا اسکیبازان در ده سال گذشته طوری که لازم بود، نتوانند رشد کنند و شماری حتا دلسرد شدند و ورزش اسکی را ترک کردند.
فرشاد، اسکیباز آماتور که مقام نخست را در مسابقهی غیرحرفهای از آن خود کرد، نیز از نبود امکانات و لوازم این رشتهی ورزشی شکایت دارد. این اسکیباز میگوید اگر نهادهای ورزشی کشور به او و سایر اسکیبازان توجه کند و تجهیزات معیاری در اختیارش قرار بگیرد، در سالهای پیشرو برای شرکت در رقابتهای بیرونمرزی نیز ثبت نام خواهد کرد.
یازدهمین دور مسابقات ملی اسکی بانوان نیز روز پنجشنبه، چهاردهم حوت در بامیان راهاندازی شده بود. در این رقابت، ۱۳ تن از اسکیبازان دختر شرکت کرده بودند که نظیره، فریبا و ناجیه به ترتیب مقامهای نخست تا سوم را از آن خود کردند.
نظیره خیرزاد که مقام نخست را کسب کرده، از سه سال به این سو مشغول تمرینات اسکی است. این اسکیباز دختر میگوید که در بامیان از نگاه امنیتی دختران اسکیباز مشکلی ندارند؛ اما یگانه چالش فراراه آنها نبود تجهیزات و امکانات این رشتهی ورزشی است.
با این حال، داوود کارگر رییس فدراسیون ملی اسکی میگوید که این فدراسیون از ریاست عمومی تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک خواهان همکاری شده است، اما تاکنون کمکی صورت نگرفته است. به گفتهی آقای کارگر، در شرایط فعلی دولت قادر نیست به نیازمندیها در این عرصه رسیدهگی کند. به نقل از آقای کارگر، در ولایتهای میدانوردک، پنجشیر و بهویژه بامیان، مکانهای مناسبی برای ورزش اسکی وجود دارند اما به دلیل نبود امنیت، بودجه و امکانات کافی، فدراسیون ملی اسکی قادر نیست تا زمینهی راهاندازی رقابتهای معیاری اسکی در این ولایتها را فراهم سازد.
این سلسله مسابقات، همهساله از سوی باشگاه ورزشی «اسکی کلپ بامیان» در همآهنگی با اداره محلی این ولایت به هدف رشد ورزش اسکی، جذب گردشگران زمستانی و همینطور دادنِ پیام صلح و امنیت، در دامنه سلسله کوههای بابا راهاندازی میشود.
سجاد حسینی، معاون فنی و مسلکی اسکی کلپ بامیان و برگزارکننده مسابقه نیز از مشکلات سد راهِ اسکیبازان و کمتوجهی مسوولان مرکزی و محلی شکایت میکند. به گفتهی حسینی، مسوولان همواره در خصوص رفع مشکلات اسکیبازان وعده همکاری دادهاند؛ اما تاکنون به هیچ کدام آن عمل نکردهاند. او همچنان به این باور است که انفجار چهارم قوس سال جاری در بامیان، تأثیر منفی روی جذب گردشگران زمستانی و ورزش اسکی گذاشته است.
هِلمیت پیچلر، اسکیباز اتریشی که برای شرکت در این مسابقه به بامیان آمده است، با خوشحالی میگوید که این روز برایش فراموشناشدنی و ماندگار است. به گفتهی این اسکیباز، افغانستان با داشتنِ مردمان خوب و مناظر قشنگ طبیعی، آیندهی خوبی دارد.
بامیان، از ولایتهای نسبتاً امن در مرکز کشور به حساب میآید که با داشتن تپههای برفگیر در دامنه کوههای بابا، برای بازیهای زمستانی، بهویژه اسکی بسیار مناسب خوانده شده است. به باور شماری از آگاهان، اگر دولت و نهادهای ملی و بینالمللی در زمینهی ترویج ورزش اسکی در بامیان توجه و سرمایهگذاری کنند، در آیندهی نهچندان دور، این ولایت در ردیف جاهایی قرار خواهد گرفت که گردشگران زیادی سالانه به آنجا میروند.