آغاز آزمایشی آموزش غیرحضوری؛ معلمان حقالزحمه هنوز بلاتکلیفاند
حسیب بهش

همزمان با آغاز روند نشرات آزمایشی درسهای غیرحضوری از سوی وزارت معارف، معلمان حقالزحمه میگویند که تکلیف پرداخت معاش برای آنان از سوی این وزارت روشن نشده است. این معلمان که سال گذشته با این وزارت همکار بودند، تصریح میکنند که نیاز است وزارت معارف معاش همه استادان را با درک شرایط و به دلیل قرنطین بودن شهرها بپردازد. وزارت معارف اما میگوید که با توجه به امضای قرارداد با معلمان مناطق گرمسیر در سال جاری، این وزارت مکلف به پرداخت معاش این معلمان بوده و پیشنهادی را برای تصمیمگیری در این مورد به ریاست جمهوری فرستاده است. مسوولان همچنان تصریح میکنند که با توجه به نبود قرارداد با معلمان حقالزحمه در مناطق سردسیر، این وزارت مکلف به پرداخت معاش برای معلمان این ولایتها نیست. بر اساس آمارهای این وزارت، سال گذشته حدود ۳۰ هزار معلم حقالزحمه برای پیشبرد امور درسی در سراسر کشور استخدام شده بود. سال درسی غیرحضوری در حالی آغاز شود که وزارت معارف هنوز موفق نشده میکانیزم فعالیت مکاتب خصوصی در دوره قرنطین را مشخص کند.
معلمان حقالزحمه از پرداخت نشدن معاش برای آنان نگراناند و از وزارت معارف میخواهند که در جریان قرنطین و بحران مالی، برای آنان نیز معاش بپردازد. این معلمان که سال گذشته به گونه قراردادی از سوی وزارت معارف استخدام شده بودند، میگویند که با توجه به نداشتن شغل با شرایط سخت مالی روبهرو اند. رحیمه اندیشه، یکی از معلمان حقالزحمه در کابل افزود که با آغاز درسهای غیرحضوری، وزارت معارف تصمیمش در مورد معلمان حقالزحمه را همهگانی نکرده و آنان در بیسرنوشتی به سر میبرند. وی که از سه سال بدینسو به عنوان معلم حقالزحمه در ولسوالی پغمان تدریس میکند، میگوید که سال گذشته تا اوایل عقرب معاش دریافت کردهاند، اما تکلیف معاشش در سال جاری از سوی وزارت معارف مشخص نشده است. همزمان با این، شمار زیادی از استادان حقالزحمه در رسانههای اجتماعی نیز با درخواست از وزارت معارف، خواستار دریافت معاش در جریان اجرای طرح قرنطین شدهاند.
وزارت معارف اما میگوید که با توجه به امضا شدن قرارداد با معلمان حقالزحمه در ولایتهای گرمسیر، این وزارت خود را مکلف به پرداخت معاش استادان حقالزحمه این ولایات میداند. نوریه نزهت، سخنگوی این وزارت گفت که تصمیمگیری در مورد سرنوشت معاشهای ماههای دوره قرنطین را به ریاست جمهوری پیشنهاد کرده است و مطابق تصمیم ریاست جمهوری در مورد معلمان حقالزحمه ولایتهای گرمسیر عمل خواهد کرد. در همین حال، مسوولان در وزارت معارف تصریح میکنند که با توجه به بسته نشدن قرارداد با معلمان ولایتهای سردسیر، مکلف به پرداخت معاش به این معلمان نیستند. نوریه نزهت گفت: «مطابق لایحه، معلم حقالزحمه زمانی مستحق معاش میشود که با ما عقد قرار داد کرده باشند و به گونه عملی در صنف تدریس کنند. وقتی قرارداد و توافق کتبی میان دو طرف صورت نگرفته باشد، پس ما چگونه میتوانیم معاش معلم حقالزحمه را پرداخت کنیم».
نوریه نزهت افزود که قراردادها سبب تعیین تکلیف برای دو طرف میشود و این وزارت در سال جاری هنوز با معلمان حقالزحمه ولایتهای سردسیر قرارداد امضا نکرده است. وی تصریح کرد، با پایان قرنطین و آغاز درس حضوری، این وزارت معلمان حقالزحمه را استخدام خواهد کرد. به گفته وی، وزارت معارف پس از امضای قرارداد با این معلمان، مکلف به پرداخت معاش خواهد بود. این در حالی است که مسوولان وزارت معارف حدود یک هفته پیش در نشست رهبری این وزارت بر پرداخت معاشهای معلمان و کارمندان معارف «بیاستثنا» در سراسر کشور تأکید کرده بودند. بر اساس آمارهای وزارت معارف، سال گذشته حدود ۳۰ هزار معلم حقالزحمه در ولایتهای گرمسیر و سردسیر از سوی این وزارت استخدام شده بود. با این حال، مسوولان در این وزارت آمار معلمان حقالزحمه ولایتهای گرمسیر را که در سال جاری با این وزارت قرارداد کردهاند را ارایه نکردند.
روند آزمایشی درسهای غیرحضوری در تلویزیون معارف روز گذشته در حالی آغاز شد که این وزارت هنوز موفق نشده چگونهگی فعالیت مکاتب خصوصی در کشور را تنظیم کند. به گفته نوریه نزهت، این وزارت سناریوهایی را برای مشخص کردن میکانیزم کار مکاتب خصوصی در جریان درسهای غیرحضوری به ارگ ریاست جمهوری فرستادهاند و منتظر تصمیم ریاست جمهوریاند. این وزارت پیشتر گفته بود که سه سناریو را برای ماهیت کار مکاتب خصوصی در جریان قرنطین در نظر گرفتهاند که بر اساس آن، تکلیف پرداخت پول دانشآموزان به مکاتب خصوصی نیز روشن خواهد شد. قرار است این وزارت تا پایان بحران کرونا و برداشتن قرنطینها، به دانشآموزان از طریق رادیوها و تلویزیونها تدریس کند.
گفتنی است که ولایتهای ننگرهار، قندهار، هلمند، خوست، پکتیا، پکتیکا، نیمروز و لغمان از ولایتهای گرمسیر اند که درسهای مکاتب در آن از ماه سنبله سال گذشته آغاز شده است. قرار بود سال تعلیمی در ولایتهای سردسیر نیز با شروع سال ۱۳۹۹ آغاز شود، اما این روند به دلیل شیوع ویروس کرونا به تاخیر افتاده است. وزارت معارف اما میگوید که قرار است روند تدریس را تا پایان قرنطین به شکل غیرحضوری به پیش ببرد. گفتنی است که بر اساس آمارها، در حال حاضر ۱۸ هزار مکتب در سراسر کشور فعال است و حدود ۹.۶ میلیون دانشآموز در آن درسهای شان را فرا میگیرند.