برخورد گزینشی با احکام اسلامی؛ شش طالب پس از اعتراف به قتل عمد، آزاد شدند
۸صبح، غزنی

با آنکه طالبان همواره رژیمشان را بهگونه کامل اسلامی و پیرو شریعت اعلام کردهاند و بر عملی شدن عدالت تاکید دارند، اما در بخش تطبیق قوانین اسلامی و به کیفر رساندن مجرمان، برخوردهای سلیقهای دارند.
در پنج ماه اخیر، شش نیروی امنیتی طالبان در شهر غزنی، به قتلهای عمدی دست زدهاند، اما سیاست یک بام و دو هوای این گروه سبب شده است که این افراد آزادانه گشتوگذار کنند و مجازات نشوند.
یافتههای ۸صبح در غزنی نشان میدهد که حداقل شش طالب که بهصورت مستقیم در کشتن سه باشنده این ولایت دست دارند، بدون هیچ نوع مجازات از بند رها شدهاند و هم اکنون به وظایفشان ادامه میدهند. این افراد طالبان در حالی بدون بررسی پروندههایشان و دادگاهی شدن از بند رها شدهاند که مجرمان غیرطالب حتا به کوچکترین جرمها همهروزه زندانی شده و موضوعشان رسانهای میشود. در مواردی حتا جرمی اتفاق نمیافتد، ولی افراد از سوی طالبان به زندان انداخته میشوند.
برخی باشندههای غزنی و اعضای خانوادههای کسانی که از سوی نیروهای طالبان بدون هیچ جرمی کشته شدهاند، نسبت به این عملکرد طالبان سخت انتقاد دارند و از این گروه میخواهند که سیاست یک بام و دو هوا را کنار بگذارند و به این پروندهها رسیدهگی کنند.
سیدآصف هاشمی، رییس پیشین دانشکده شرعیات دانشگاه غزنی، یکی از افرادی است که بدون دلیل و بهگونه مستقیم از سوی نیروهای استخبارات طالبان از شهر غزنی ربوده شد و سه ماه بعد جسدش از یکی از ولسوالیهای این ولایت به دست آمد. این استاد دانشگاه که در کنار استادی در دانشگاه غزنی، مجری یکی از برنامههای دینی در یک رسانه تصویری در شهر غزنی نیز بود، در چندین یتیمخانه و مکتب خصوصی نیز مسوولیتهایی را عهدهدار بود. وی در میان جوانان غزنی از شهرتی نیک برخوردار بود.
سیدآصف هاشمی در ماه قوس سال ۱۴۰۰ در حالی که در یک یتیمخانه مصروف تدریس به دانشآموزان بود، پس از دریافت یک تماس تلفنی از افراد طالبان، به گوشهای از شهر به بهانه صحبت در مورد موضوعی، فرا خوانده شده بود و از همانجا نادرک شد. وی که ازدواج کرده بود و یک فرزند داشت، خانوادهاش در جریان سه ماه به هر دری زدند تا سرنوشت او روشن شود. سرانجام پس از تحقیقات جدی، چهار تن از اعضای استخبارات طالبان اعتراف کردند که آنان این استاد دانشگاه را به قتل رسانیدهاند. این چهار طالب حاضر شدند محل دفن جسد هاشمی را به طالبان و خانواده وی نشان دهند.
این چهار عضو استخبارات طالبان، در همان روز که هاشمی را ربوده بودند، در ساحه پجک ولسوالی دهیک این ولایت، او را بهگونه فجیع و با ضرب سنگ کشته و جسدش را در زیر سنگهای بزرگ پنهان کرده بودند.
اعضای خانواده این استاد دانشگاه در روزهای نخست پیدا شدن جسد و روشن شدن کیستی قاتلان امیدوار بودند که عدالت تطبیق شود و قاتلان به سختترین مجازات برسند، اما حالا که چهار ماه از شناسایی آنها میگذرد، از مجازات خبری نیست. حتا این چهار قاتل که خود اعتراف کردهاند، زندانی نشدهاند و وظیفه اجرا میکنند.
شفیعالله مدثر، یکی دیگر از قربانیان است که در ماه رمضان امسال از سوی یک عضو استخبارات طالبان در تفریگاه بند سلطان غزنی مورد شلیک گلوله قرار گرفت و جان باخت. شفیعالله از دانشکده زراعت دانشگاه کابل فارغ شده بود و به علت نیافتن کار، در گوشهای از شهر غزنی شغل دکانداری داشت. وی ازدواج کرده بود و سه فرزند داشت که بزرگترین آنها هفت سال و کوچکترینشان شش ماه سن دارند.
به گفته منابعی که به ۸صبح صحبت کردهاند، پس از آنکه این جوان در بند سلطان مورد شلیک قرار گرفت، فرد مهاجم از سوی دیگر جنگجویان طالب گرفتار شد و در شهر غزنی برای مدتی در بند بود. به گفته منابع، شفیعالله در نخست زخم برداشته بود و طالبان به گمان اینکه او صحتیاب خواهد شد، ضارب را بهگونه نمایشی به زندان انداختند؛ اما شفیعالله حین انتقال به شفاخانه ایمرجنسی کابل جان باخت.
طالبان پس از ختم مراسم تدفین این جوان، چندین بار به خانه او رفتند. اینکه در جریان این رفتوآمدها چه اتفاقی افتاد، روشن نیست، اما این روشن است که قاتل دوباره به وظیفهاش در ولسوالی خواجهعمری برگشته و از مجازات و تطبیق عدالت رسته است.
قتلهای عمدی که رسانهای شده است، تنها به این دو مورد خلاصه نمیشود. در یکی از شامگاههای رمضان سال روان، صدای شلیک چند گلوله از ساحه چهارراهی سینمای شهر غزنی شنیده شد؛ شلیکهایی که از سوی یک نیروی حوزه دوم طالبان صورت گرفت و در پی آن یک دستفروش جان باخت.
بر این موضوع نیز از سوی طالبان سرپوش گذاشته شد و مجازات فرد مهاجم تنها چند مشت و لگد بود که در ساحه از سوی گواهان رویداد دریافت کرد.
در آخرین مورد، همین چهارشنبه هفته گذشته، یک صفاکار ریاست زراعت غزنی به نام کاکا وزیر از سوی یک طالب در محوطه این ریاست مورد شلیک گلوله قرار گرفت و جان باخت. کاکا وزیر تنها نانآور خانواده ششنفریاش بود. هنوز معلوم نیست که قاتل او دادگاهی میشود یا مانند قاتلان دیگر که عضویت طالبان را دارند، به کار خود برمیگردد.