احتمال افزایش مبتلایان و فوتیهای کرونا در هرات
محمدحسین نیکخواه

یافتههای ریاست صحت عامه هرات نشان میدهد، به دلیل بیتوجهی مردم در رعایت موارد بهداشتی و توصیههای پزشکان در روزهای عید قربان، ممکن است طی روزهای آینده شمار مبتلایان و فوتیهای کرونا، افزایش پیدا کند.
این نهاد، همچنان هشدار میدهد، برخی موارد مشکوک به کرونا، میان مسافران بازگشتی از ایران مشاهده شده و احتمال انتقال دوباره ویروس از این کشور، نگرانکننده است. آگاهان امور پزشکی نیز هشدار میدهند، حکومت باید تمرکز بیشتری بر مرز ایران داشته باشد و مسافران مشکوک را «تجرید» کند.
هجوم مردم به بازارها برای خرید ضروریات عید، چند روز مانده به عید قربان، تجمع در مکانهای سربسته، عدم رعایت توصیههای پزشکان و رفتوآمد در روزهای عید، خطر افزایش مبتلایان و فوتیهای کرونا را افزایش داده است.
مقامهای ریاست صحت عامه هرات، از آمادهگی پزشکان و کارکنان صحی برای مقابله با افزایش مبتلایان طی روزهای آینده خبر داده و از پیآمدهای خطرناک بیتوجهی مردم در رعایت نکات بهداشتی، هشدار میدهند.
بررسیهای ابتدایی ریاست صحت عامه هرات، از احتمال افزایش شمار مبتلایان و مرگومیر بیماران کووید-۱۹ در روزهای آینده حکایت دارد. از دید مقامهای صحی در هرات، نشانههای افزایش مبتلایان و فوتیهای کرونا، به دنبال بیپرواییها در رعایت موارد بهداشتی در روزهای عید، مشاهده شده است.
محمدرفیق شیرزی، سخنگوی این نهاد، در صحبت با ۸صبح هشدار میدهد، بیتوجهی مردم در عملی کردن توصیههای پزشکان و رعایت نکردن نکات بهداشتی، احتمال افزایش میزان مبتلایان و مرگومیر ناشی از کووید-۱۹ را افزایش داده است.
به گفتهی او، باوجود هشدار مقامهای صحی، باز هم شمار زیادی از هراتیان نکات بهداشتی را اجرا نکردند و بدون توجه به مواردی مانند فاصلهگیری اجتماعی، تجمع نکردن در مکانهای سربسته و رعایت بهداشت فردی، عید را تجلیل کردند.
به روایت سخنگوی ریاست صحت عامه هرات، آزمایشهای صورت گرفته در روزهای اخیر و بررسی کلینیکی بیماران مشکوک از سوی پزشکان نشان میدهد، شمار مبتلایان نسبت به روزهای پیش از عید افزایش یافته است.
وی میافزاید، ریاست صحت عامه با مشاهده نشانههای احتمال افزایش مبتلایان و فوتیهای کرونا طی روزهای پیش رو، آمادهگیهای لازم را برای عرضه خدمات به بیماران و مهار «موج افزایش بیماری» روی دست گرفته است.
در هرات، برای درمان بیماران کووید-۱۹ سه شفاخانه اختصاصی با ظرفیت پذیرش بیشتر از ۵۰۰ بیمار وجود دارد و با افزایش مبتلایان، امکان افزایش بسترها نیز فراهم شده است. همین اکنون در سه شفاخانه ویژه بیماران کرونا، ۷۵ بیمار زیر درمان قرار دارند.
افزون بر این، آزمایشگاهی با ظرفیت آزمایش ۳۰۰ نمونه در ۲۴ ساعت فعالیت دارد، اما به دلیل محدودیتهای وضع شده از سوی وزارت صحت عامه، کار این مرکز در انجام آزمایش و بررسی نمونههای مشکوک به کرونا، کاهش یافته است.
در اوضاعی که بیشتر شهرهای ایران، کشوری که نخستین موارد مثبت کرونا از آن به افغانستان منتقل شد، در وضعیت قرمز قرار دارد، رفتوآمد مسافران به این کشور به ویژه افرادی که در رخصتیهای عید به ایران سفر کردند، نگرانیها از انتقال دوباره ویروس به افغانستان را افزایش داده است.
آگاهان امور پزشکی هشدار میدهند، مرز مشترک با ایران باید از سوی مقامهای صحی کنترل شود و مسافرانی که نشانههای بیماری کووید-۱۹ را دارند، پیش از ورود به کشور از سوی تیمهای صحی مستقر در مرز «تجرید» شوند.
نثاراحمد مصدق، رییس اتحادیه داکتران هرات، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید با توجه به وضعیت قرمز کرونایی در برخی شهرهای ایران از جمله شهر مشهد در نزدیکی افغانستان، احتمال انتقال دوباره ویروس از این کشور وجود دارد.
حدود یک ماه پیش، به دنبال همهگیری «موج دوم» کرونا در ایران، مقامهای محلی هرات نسبت به خطر انتقال دوباره ویروس از این کشور به افغانستان ابراز نگرانی کرده و از آمادهگیهایشان برای مهار «موج دوم» احتمالی در افغانستان خبر دادند.
ریاست صحت عامه هرات میپذیرد که طی روزهای اخیر، دستکم «پنج مورد مشکوک به کرونا» در میان مسافران بازگشتی از ایران ثبت شده و نقطه صفری مرز زمینی و پروازهای هوایی، از سوی کارکنان صحی بررسی میشود.
بر اساس آمار ریاست مهاجرین هرات، روزانه حدود یکهزار شهروند افغانستان از ایران وارد میشوند و رد مرز شدن اجباری افغانها و رفتوآمد مسافران، نگرانیها از انتقال ویروس و اوجگیری دوباره کرونا در هرات را افزایش داده است.
چند روز پیش از عید قربان، ریاست صحت عامه هرات هشدار داد، بیپروایی مردم در رعایت موارد بهداشتی، میتواند پیآمدهای ناگواری به دنبال داشته باشد و تیمهای سیار صحی با حضور در مناطق گوناگون شهر و ولسوالیها، توصیههای بهداشتی را به مردم گوشزد کردهاند.
فاصلهگیری اجتماعی، استفاده از ماسک، عدم حضور بیماران و افراد مشکوک در نماز عید، طولانی نشدن نماز عید، رعایت فاصله میان نمازگزاران هنگام ادای نماز عید، جلوگیری از ورود حیوانات به داخل شهر و کشتار بهداشتی قربانی، مهمترین توصیههای ریاست صحت عامه بود.
از دید آگاهان امور پزشکی، مردم توصیههای جامعه پزشکی و ریاست صحت عامه را زیاد جدی نگرفتند و ازدحام در مکانهای سربسته و رفتوآمدهای روزهای عید، نشانگر بیتوجهی آنان به رعایت نکات بهداشتی بود.
با این همه، نگرانی اصلی ریاست صحت عامه و آگاهان امور پزشکی در هرات، افزایش یکباره شمار مبتلایان جدید کووید-۱۹ طی روزهای آینده است؛ همان تجربهی تلخی که چند روز پس از عید فطر اتفاق افتاد و بر اساس آمار رسمی، هزاران تن آلوده به ویروس شدند و دهها تن دیگر جان باختند.