اوجگیری آمار مبتلایان به کوویدـ۱۹؛ نگرانیها از ابتلای نظامیان به ویروس کرونا افزایش یافته است
حسیب بهش

با ثبت بیش از ۲۰ هزار مورد مثبت کرونا در کشور، نگرانیها پیرامون ابتلای نیروهای امنیتی به این ویروس افزایش یافته است. برخی از فعالان جامعه مدنی با تاکید بر مصونیت نیروهای امنیتی، به ویژه پولیس، از نهادهای مسوول میخواهند که راهکارهایی را برای محافظت نظامیان از ویروس کرونا روی دست گیرند. این شهروندان تصریح میکنند که نیروهای امنیتی با توجه به تنظیم طرحهای مبارزه با کرونا، در معرض مستقیم ابتلا به این ویروس قرار دارند و شیوع کرونا در میان نظامیان میتواند چالشهای فرا راه سکتور امنیت را بیشتر سازد. همزمان با این، آگاهان نظامی نیز خواستار اجراییشدن «قرنطین ویژه» برای نیروهای امنیتیاند و هشدار میدهند که برخورد سطحی با این مسایل میتواند عواقب ناگواری در پی داشته باشد. نهادهای مسوول اما میگویند که با ثبت اولین مورد کرونا در کشور، تلاشهای پیشگیرانه را برای مصونیت نظامیان افزایش دادهاند. به گفته مسوولان، آگاهی لازم برای نظامیان در سطح کشور داده شده و علاوه بر ارسال وسایل بهداشتی، محلهای قرنطین نیز برای مواقع احتمالی در نظر گرفته شده است.
اعلام مرحله فلاکتبار کرونا در کشور، میزان نگرانیها پیرامون مصونیت نیروهای امنیتی را بیشتر ساخته است. برخی از فعالان جامعه مدنی و شهروندان از حکومت میخواهند که به مصونیت بهداشتی نیروهای امنیتی، به ویژه پولیس توجه جدی کند و اعضای نیروهای امنیتی را تا حد ممکن از تماس اضافی دور نگه دارد. یما آرین، رییس اجماع فعالان جامعهی مدنی در گفتوگو با روزنامه ۸صبح گفت که نیاز است حکومت در مقایسه با روزهای اول مبارزه با کرونا راهکارهای متفاوتتری برای محافظت پولیس به کار ببندد. وی افزود که تا کنون چندین مورد مرگومیر ناشی از کرونا در صفوف پولیس ثبت شده که در صورت ادامه این روند، احتمال دارد کارکرد نیروهای امنیتی را با چالش جدیای روبهرو کند. این فعال جامعه مدنی افزود که مبارزه با بحران کرونا در کشور با گذشت زمان پیچیدهتر میشود و از حکومت خواست که در این گیرودار، نیروهای امنیتی، به ویژه پولیس را جز مواقع اضطراری، با مردم مواجه نکند.
همزمان با این، آگاهان نظامی معتقد اند که اپیدمی کرونا میتواند کار سکتور امنیتی را با چالش مواجه کند و نیاز است که نظامیان در برخی از نقاط کشور به «قرنطین ویژه» فرستاده شوند. عتیقالله امرخیل، آگاه نظامی روز دوشنبه، نوزدهم جوزا به روزنامه ۸صبح گفت که ابتلای نیروهای امنیتی و دفاعی به ویروس کرونا از کارکرد آنان در میدانهای جنگ میکاهد و به گفته او، اعضای نیروهای امنیتی باید توصیههای وزارت صحت عامه را برای حفاظتشان را جدی بگیرند. وی در ادامه افزود که نیاز است حکومت غذاهای مقوی را برای نظامیان در نظر بگیرد تا بتواند از آنان در برابر ویروس کرونا محافظت کند. به گفتهی آقای امرخیل، نیروهای امنیتی باید هممانند سایر کشورها در «قرنطین ویژه» قرار گیرند و هر نوع رفتوآمد و ارتباط آنان با سایر افراد، از جمله دوستان و اعضای خانواده، قطع شود. با این حال، این آگاه نظامی میگوید که نبود نظم در برخی از مواقع سبب میشود که نظامیان با قضایا به گونه عادی برخورد کنند و این میتواند سکتور امنیتی را با چالش روبهرو کند.
نهادهای امنیتی اما میگویند که پس از شیوع ویروس کرونا، تدابیر جدی را برای محافظت از نظامیان در نظر گرفتهاند. فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی گفت که اوقات کاری در این وزارت در حال حاضر به شکل نوبتی تنظیم و تدابیر پیشگیرانه بهداشتی نیز برای نظامیان در نظر گرفته شده است. وی افزود که مراجعین در حال حاضر به شکل انفرادی پذیرفته میشوند و هنگام ورود به این اداره نظامی، مورد ارزیابی دقیق بهداشتی قرار میگیرند. به گفته آقای امان، وزارت دفاع همچنان فاصلهگیری اجتماعی را برای مصونیت نیروهای امنیتی رعایت کرده، تا از شیوع ویروس به کارمندان جلوگیری شود. با این همه، وی افزود که تاکنون موردی مثبت ویروس کرونا در میان اعضای اردوی ملی کشور به ثبت نرسیده است.
همزمان با آن، وزارت امور داخله نیز از تدابیر پیشگیرانه و جدی برای محافظت پولیس از تهدیدهای ویروس کرونا خبر میدهد. مروه امینی، معاون سخنگوی این وزارت گفت که پس از ثبت اولین مورد مثبت کرونا در کشور، روند آگاهیدهی برای پولیس آغاز و در ادامه آن نیز وسایل بهداشتی، از جمله دستکش، ماسک و مواد ضدعفونی، نیز برای پولیس در سراسر کشور فرستاده شده است. وی افزود که این وزارت برای همه قطعات قرنطینخانههایی ساخته تا در صورت ابتلای احتمالی پولیس، به وضعیت آنان رسیدهگی شود. به گفته بانو امینی، طعامخانههای پولیس در حال حاضر از شکل جمعی خارج شده و غذا پس از بستهبندی در اختیار منسوبان پولیس قرار میگیرد تا با رعایت فاصلهی اجتماعی تعیین شده صرف کنند. این وزارت همچنان تصریح میکند که همزمان با گسترش ویروس کرونا، محلهای کاری پولیس به گونه مداوم از سوی یک تیم ضدعفونی میشود.
مروه امینی افزود، وزارت امور داخله پس از افزایش آمار مبتلایان به کرونا در کابل، ۱۰۰ بستر را در شفاخانه ۳۰۰ بستر پولیس اضافه کرده است تا به مبتلایان کرونا در صفوف نیروهای امنیتی رسیدهگی شود. وی همچنان گفته که این وزارت در هر یک از شهرهای بلخ، هرات، قندهار و ننگرهار نیز ۵۰ بستر را به شکل جداگانه با همه وسایل صحی ایجاد کرده است تا در صورت احتمال ابتلای پولیس به ویروس کرونا، مورد پوشش قرار گیرند. وی تصریح کرد که سه رویداد فوتی در پولیس ثبت شده و وزارت امور داخله پس از ثبت این موارد، همکاران و خانواده جانباختهگان را به قرنطین فرستاده است. با این حال، آمارهای مبتلایان پولیس به ویروس کرونا به دلیل حساسیت موضوع مبهم باقی مانده است. در آخرین مورد، مدیر عمومی پولیس مردمی هرات به دلیل ابتلا به این ویروس جان باخت که در آمار سه فوتی وزارت امور داخله شامل نشده است. گفتنی است که پیشتر، فرمانده پولیس کندز نیز به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان باخته بود.
این در حالی است که شمار متعددی از ابتلای پولیس در برخی از ولایات، از جمله هرات و بامیان، ثبت شده است. در یکی از موارد، مسوول امنیتی شفاخانه کووید-۱۹ شماره یک در هرات به ویروس کرونا مبتلا شده بود که در جریان آن در قطعه نیز حضور یافته و پس از آزمایشها، ابتلای وی به ویروس کرونا مشخص شده است. حضور چند روزه وی در قطعه امن و نظم عامه هرات اما سبب شده که برخی نگرانیها در مورد مصونیت پولیس ایجاد شود. در همین حال، شماری از شهروندان در هرات میگویند که برخی از منسوبان پولیس در سطح شهر با ویروس کرونا به شکل بیتفاوت برخورد کرده و در برخی از مواقع حتا از ماسک نیز استفاده نمیکنند.
پیشتر آمارهایی از ابتلای منسوبان پولیس در بامیان نیز مطرح شده بود که واکنشهای شهروندان را به همراه داشت. بر اساس آمارهایی که ارایه میشود، ۱۷ منسوب پولیس در بامیان تاکنون به این ویروس مبتلا شدهاند که دو تن آنان صحتیاب شده و وضعیت سایر بیماران نیز به سوی بهبودی است. مقامات امنیتی در آن ولایت میگویند که پس از ابتلای شماری از منسوبان پولیس، تلاشهای برای جلوگیری از سرایت این ویروس را افزایش دادهاند. این در حالی است که توزیع ماسک برای پولیس در آن ولایت تسریع یافته و ادارههای امنیتی نیز به گونه مداوم ضدعفونی میشوند. مقامات در بامیان میگویند که در جریان سه روز اخیر، هیچ واقعه مثبت در میان پولیس به ثبت نرسیده که نشان میدهد، تلاشها برای مصونیت نیروهای امنیتی مفید واقع شده است.
اولین مورد مثبت و فوتی پولیس در اواخر حمل سال روان به ثبت رسید. در آن زمان وزارت امور داخله اعلام کرد که یک منسوب پولیس در حوزه هفتم امنیتی کابل به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان باخته است. ثبت این مورد اما نگرانیهایی پیرامون مصونیت پولیس را برانگیخت. این نگرانیها در حالی مطرح میشود که پولیس مسوولیت اجرای طرحهای قرنطین در کشور را نیز بر عهده دارد. بر اساس آخرین دستور کابینه، تعطیلی بیشتر ادارهها و نهادها در کشور به دلیل اعلام مرحله اوج فلاکت کرونا تا سه ماه دیگر تمدید شده و سکتور امنیتی باید اجرا شدن آن را تضمین کند. همزمان با سختتر شدن قواعد گشتوگذار در شهر، برخی از شهروندان هنوز توصیههای صحی را نادیده میگیرند و با توجه به ارتباط مستقیم پولیس با مردم، کرونا هنوز مصونیت بهداشتی منسوبان پولیس را تهدید میکند.
بر اساس آمارهایی که تا پایان روز گذشته از سوی وزارت صحت عامه ثبت شده، ۲۰ هزار و ۹۱۷ تن در کشور به ویروس کرونا مبتلا شدهاند که از این میان، ۳۶۹ تن جان باخته و دو هزار و ۱۷۱ تن دیگر نیز بهبود یافتهاند. همزمان با این، مسوولان در سکتور صحت میگویند که آمارهای مبتلایان کرونا در کشور بیش از این بوده و وزارت صحت به دلیل محدود بودن آزمایشهای کرونا، نمیتواند همه موارد را ثبت کند. حکومت روز یکشنبه، هفدهم جوزا مرحله اوج فلاکت کرونا در کشور را اعلام کرد. والی کابل هنگام اعلام طرح تنظیم کسبوکار برای این مرحله، گفت که احتمال دارد بیش از یک میلیون شهروند در کابل به کرونا مبتلا شده باشند. وی تصریح کرده بود که به میزان قربانیان افزوده شده و آنان مجبور اند حتا از طرف شب اجساد را دفن کنند. پیشتر برخی از مسوولان در هرات ادعا کردهاند که حدود ۳۰ بیمار کوویدـ۱۹ روزانه در آن ولایت جان میدهند. با این حال باید تصریح کرد که همزمان با تهدیدهای ویروس کرونا، از میزان نبرد میان نیروهای امنیتی و طالبان در کشور پس از آتشبس روزهای عید کاسته شده و به گفته برخی از منابع، در حال حاضر آتشبس اعلام ناشده در کشور ادامه یافته است.