نی به حکومت: جلو تهدید رسانهها گرفته شود

حسیب بهش
پس از افزایش تهدیدهای امنیتی بر کارمندان رسانهای و رسانهها، نهاد حمایتکنندهی رسانههای آزاد افغانستان، نی، از حکومت خواسته است که از افزایش این تهدیدات جلوگیری کند. نی، با بیان نگرانی از تهدیدهای اخیر بر خبرنگاران، وضعیت رسانهها را «شکننده» خوانده است.
نی با ابراز نگرانی از وضعیت رسانهها، از حکومت خواسته است که جلو تهدید رسانهها را بگیرد. به گفتهی این نهاد، تهدیدهای اخیر امنیتی بر خبرنگاران، این نگرانی را نیز به وجود آورده است که «هر فردی یا گروهی در برابر رسانهها دست به خشونت بزند و آن را به گروه طالبان نسبت بدهد».
عبدالمجیب خلوتگر، رییس اجرایی نی روز سهشنبه ۲۵ سرطان افزود که تهدیدات امنیتی باعث «کاهش کیفیت آزادی بیان» میشود. به گفتهی وی، وضعیت کنونی، تهدید جدیای برای رسانهها است و حکومت باید جلو آن را بگیرد.
آقای خلوتگر از حکومت خواست که تأمین امنیت خبرنگاران را در اولویتهای کاریاش قرار بدهد. وی گفت که نیاز است دفترهای رسانهای ارزیابی امنیتی شوند تا نقاط آسیبپذیرشان پوشش داده شود. او تأکید کرد که حکومت باید میان نهادهای استخباراتی و امنیتی برای مصونسازی رسانهها، همآهنگی ایجاد کند.
آقای خلوتگر اضافه کرد که حکومت زمینهی گزارشدهی از هشدارها دربارهی امنیت رسانهها به نهادهای امنیتی را فراهم بسازد. در همین حال، رییس اجرایی نی از حکومت میخواهد که نیرویی را در ولایتها بسازد که در هنگام پوشش رویداد، امنیت خبرنگاران را تأمین کند.
این در حالی است که میزان تهدیدهای امنیتی بر خبرنگاران در روزهای اخیر افزایش یافته است. دو روز پیش، نادرشاه صاحبزاده، گردانندهی برنامههای ادبی و اجتماعی رادیوی محلی «گردیز غژ» از سوی تفنگداران شناخته نشده در مربوطات شهر گردیز، مرکز پکتیا کشته شد.
افزایش تهدید علیه خبرنگاران
مسوولان نی میگویند که میزان تهدید علیه خبرنگاران در سال جاری به «طور قابل ملاحظهای» افزایش یافته است. به گفتهی آنان، شماری از رسانهها در روزهای اخیر به دلیل تهدیدهای امنیتی، بسته شدهاند.
آقای خلوتگر با تایید افزایش آمار تهدیدها بر خبرنگاران، میگوید که با ادامهی وضعیت کنونی، انگیزهی خبرنگاران کاهش مییابد به گفتهی وی، مصون نبودن رسانهها باعث میشود که سطح امنیت روانی خبرنگاران کاهش یابد. او با یادآوری از تهدیدهای اخیر بر خبرنگاران، میگوید که تهدیدها، نگرانیهای امنیتی رسانهها را افزایش میدهد.
در همین حال گزارش ماهانهی اخیر دیدهبان رسانهها، از میزان بلند تهدیدهای رسانهای حکایت دارد. بر اساس این گزارش، یک کارمند تخنیک رادیو تلویزیون ملی در ولایت زابل کشته شده است و دو خبرنگار دیگر در پی انفجاری در کابل، زخم برداشتهاند. در این گزارش همچنان از تهدید گستردهی طالبان بر رسانهها یادآوری شده است. گروه طالبان در اوایل سرطان به رسانهها دربارهی نشر اعلانات نیروهای امنیتی، هشدار داده بود.
در این گزارش، تهدیدهای بلند امنیتی بر خبرنگاران نیز گنجانیده شده است که بر اساس آن، شماری از رسانهها از سوی گروه طالبان تهدید شدهاند. در این گزارش همچنان آمده که شماری از خبرنگاران توسط مسوولان حکومتی به محدودیت در نشر اطلاعات تهدید شدهاند.
در آخرین واقعهی تهدید بر رسانهها، رادیو سما در ولایت غزنی به دلیل نگرانیهای امنیتی نشراتش را متوقف کرد. پیش از این نیز نهادهای حامی رسانهها از تهدید بر رسانهها، ابراز نگرانی کرده بودند.