وزارت امور زنان: وضعیت زنان در کمپین ۱۶ روزه محو خشونت بررسی شد

وزارت امور زنان همزمان با روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان، کارزار شانزده روزه را با شعار «به سوی آینده عاری از نابرابری جنسیتی» در سراسر کشور آغاز کرد. این کارزار روز سهشنبه، نوزدهم قوس، رسماً پایان یافت. مسوولان در وزارت امور زنان راهاندازی این کارزار را مؤثر میدانند و میگویند که در کارزار شانزده روزه محو خشونت در برابر زنان، وضعیت زنان بررسی شده است.
رؤیا دادرس، سخنگوی وزارت امور زنان، در صحبت با روزنامه ۸صبح هدف از راهاندازی این کارزار شانزده روزه را تأمین حقوق زن، تأکید بر نقش زنان و از بین بردن عوامل خشونت در جامعه عنوان کرد. او گفت، در کارزاری که این وزارت در سراسر کشور به راه انداخته بود، وضعیت زنان بررسی شده و وزارت امور زنان توانست صدای زنان متضرر را به گوش نهادهای مرتبط و جهانیان برساند.
سخنگوی وزارت امور زنان از جانب دیگر بیان داشت که این وزارت برای رسیدهگی به قضایای خشونت در برابر زنان دادخواهی میکند. او گفت که از ۲۵ نوامبر سال گذشته تا ۲۵ نوامبر امسال ۶ هزار و ۴۴۹ قضیه خشونت علیه زنان در این اداره به ثبت رسیده است که از این میان به گفته او ۶۸۲ قضیه که بُعد جرمی نداشته، از طریق میانجیگری و مصالحه و ۴۵۶ قضیه دیگر به دادخواهی این وزارت از طریق تعیین وکیل مدافع رایگان حل شده است. به این ترتیب او افزود که به تعداد ۲ هزار و ۸۸۶ قضیه خشونت که بُعد جرمی داشته و رسیدهگی به آنها از توان این وزارت بالا بوده است، به نهادهای عدلی و قضایی ارجاع شده است. او ابراز امیداوری کرد که نهادهای عدلی و قضایی به قضایای خشونت در برابر زنان با جدیت برخورد کنند.
زنان گدا و دستفروش کار میخواهند
رؤیا دادرس همچنین تصریح کرد که این وزارت در جریان کارزار شانزده روزه، برنامه نظارتی را روی وضعیت زندهگی زنان روی جاده داشته است. براساس این نظارت، اکثر زنانی که در جادهها مصروف گدایی و دستفروشیاند، با مشکلات فقر و تنگدستی مواجهاند. او گفت، در گفتوگویی که با حداقل ۵۰ زن و دخترخانم روی جاده انجام شده است، آنها خواهان ایجاد فرصتهای شغلی شدهاند. او گفت: «با تعداد زیاد گداهای روی جاده گفتوگو داشتیم. یک شناسایی مشکلات بود و اینکه چهقدر از قانون بهرهمند شدهاند. آنها گفتهاند که به دلیل مشکلات کار به جادهها برآمدهاند.»
او گفت که این زنان از حکومت خواهان کار اند و تا زمانی که به این مشکلشان رسیدهگی نشود، مجبور اند به همین شکل روی جادهها کار و مشکلات اقتصادیشان را حل کنند. خانم دادرس تصریح کرد که این وزارت درصدد ایجاد یک پلان تطبیقی است تا با نهادهای مربوطه به مشکلات آنها رسیدهگی کنند.
علاوه بر این سخنگوی وزارت امور زنان خاطرنشان ساخت که این وزارت به منظور تحلیل وضعیت زنان شاغل در نهادهای خصوصی نیز گام برداشته است. رؤیا دادرس گفت که این وزارت در ۱۷ دانشگاه خصوصی و ۴۰ مکتب خصوصی بر وضعیت کار و همچنان حقوق و امتیازات زنان شاغل نظارت داشته است. او گفت بررسی این وزارت نشان میدهد که نهادهای خصوصی، امتیازات و قانون حقوق کار را به گونهی خوب تطبیق میکنند.
درخواست عفو برای زنان زندانی
از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور زنان بیان داشت که این وزارت در جریان شانزده روز کارزار محو خشونت در برابر زنان، برای زنان زندانی نیز دادخواهی کرده است. او گفت که به منظور دادخواهی از وضعیت زنان زندانی، از ارگ ریاست جمهوری خواهان عفو شماری از زندانیان زن شدهاند. خانم دادرس گفت که براساس این درخواست، آن عده زنان زندانی که دارای طفل شیرخوار و یا هم دارای کودک زیر سن هستند، باید آزاد شوند. علاوه بر این، او تصریح کرد که در این درخواست از ارگ ریاست جمهوری خواسته شده است تا زنان کهنسالی که با مشکلات صحی روبهرو هستند را نیز مورد عفو قرار دهد. به گفته او حکم عفو از ارگ ریاست جمهوری گرفته شده و کار روی آن جریان دارد.
در کنار این، وزارت امور زنان از زندانهای زنانه پلچرخی، کاپیسا، ننگرهار و پروان نیز نظارت کرده و وضعیت زنان زندانی را در این زندانها بررسی کردهاند. گرچند او گفت که این زندانیان با مشکلات جدی روبهرو نیستند، اما مشکلاتی که در بخشهای صحی وجود داشته، به آنها رسیدهگی شده است.
ایجاد مرکز تماس برای ثبت شکایات
رؤیا دادرس، سخنگوی وزارت امور زنان، از سویی هم یادآور شد که وزارت امور زنان به منظور کاهش خشونت و دسترسی به عدالت، یک خط رایگان تلفنی را ایجاد میکند. او گفت که تمامی لوازم و تجهیزات آن آماده و بهزودی فعال خواهد شد. خانم دادرس تصریح کرد که با فعال شدن آن زنان و اطفال میتوانند با تماس به شماره رایگان «۶۷۶۷» شکایاتشان را درج کنند. خانم دادرس تصریح کرد که این وزارت میتواند از طریق خط تلفنی که ایجاد شده، متضرران خشونت را مشورههای حقوقی و قانونی دهد و قضایایشان را به نهادهای عدلی و قضای ارجاع کند.
خانم دادرس ایجاد چنین مرکز تماس برای درج شکایات را مهم و حیاتی ارزیابی کرد. او گفت که با ایجاد این مرکز تماس، روند رسیدهگی به قضایای خشونت و همچنین دادن آگاهی به زنان و اطفالی که در نقاط دوردست زندهگی میکنند، تسهیل میشود. با این حال او ابراز امیداوری کرد که با ایجاد مرکز تماس رایگان، صدای زنان متضرر شنیده شده و خشونت در محیط جامعه و خانواده کاهش یابد.