وزارت زراعت: میخواهیم در اکثر فصلها میوهی تازه تولید کنیم

مسوولان وزارت زراعت، آبیاری و مالداری میگویند که برای برطرف کردن کمبود میوه در فصل زمستان و بهار درختهای زودرس میوه را در چهار زون کشور غرس کردهاند تا در آینده در تمام فصلها شهروندان به میوه تازه دسترسی داشته باشند.
نصیراحمد درانی وزیر زراعت، آبیاری و مالداری روز یکشنبه، ۲۹ ثور، در نمایشگاهی که به منظور معرفی میوههای زودرس و سبزیجات در این وزارت برگزار شده بود، گفت که بر اساس تحقیقاتی که روی خاک، آب و هوای چهار زون کشور انجام دادهاند، کاشت درختان میوهی زودرس که چند ماه پیشتر از فصل اصلیشان پخته میشوند، نتیجه داده است. به گفته او با نتیجه دادن این درختان پس از این با حاصلدهی باغهای زودرسی که ساخته شده و در حال ساخت است، شهروندان میتوانند تقریباً در تمام فصلها به میوهی تازه دسترسی داشته باشند.
وزیر زراعت، آبیاری و مالداری در این نمایشگاه درختان زودرس را ارزنده و مؤثر دانست. او افزود: «اهمیت آن در این است که تقریباً هممانند میوههای همنوع که در افغانستان مروج است، زودتر پخته و به مارکیت ارایه میشود.» به گفته مسوولان این وزارت محصولات باغهای زودرس از کیفیت بهتری در مقایسه با محصولات باغهای معمولی برخوردار اند. به گفتهی آنان، محصولات باغهای متراکم که در زمین کم درخت بیشتر نشانده میشود، دیر دوامتر اند و قابلیت نگهداری برای زمان بیشتری را دارند.
این مقامها معتقد اند که با پخته شدن میوههای زودرس قبل از فصل اصلی آن، نرخ میوهها در بازارها به صورت چشمگیری کاهش مییابد. این در حالی است که قیمت میوهجات در کشور در فصلهای زمستان و بهار به دلیل دسترسی نداشتن به این میوهجات، به طوری چشمگیر، افزایش مییابد. با بلند رفتن قیمتهای میوهجات در این فصلها شماری از شهروندان قادر نیستند که نظر به میزان درآمدشان میوه مورد نیازشان را تهیه کنند.
از سویی هم آقای درانی راه پیشرفت محصولات زراعتی در کشور را تقویت و کمک به دهقانان دانست. آقای درانی افزود که وزارت زراعت، آبیاری و مالداری برای کمک و تقویت دهقانان زمینهی بازاریابی در مارکیتهای کشور را فراهم میکند تا دهقانان بتوانند محصولات زراعتیشان را بفروشند.
وزیر زراعت احاطه بودن کشور به خشکه را یک چالش عمده فرا روی صادرات اقلام زراعتی خواند و گفت: «در رابطه با صادرات ما دارای محدودیتهای مختلف هستیم، یکی آن است که کشور ما احاطه به خشکه هست و انتقال بعضی اقلام زراعتی به خارج از کشور قیمت، تمام میشود. اما بر اساس ارزش ترانسپورت هوایی، ما رقابت کرده نمیتوانیم.»
نصیراحمد درانی افزود که بر اساس تحقیقی که روی خاک، آب و هوا در چهار زون کشور انجام دادهاند به این نتیجه رسیدهاند که باید در فصل و نوع میوه تغییرات ایجاد کنند. به گفته آقای درانی بر اساس این تحقیق آنان پنج نوع میوه زودرس را در چهار زون کشور مروج ساختهاند تا درآمد دهقانان به صورت مداوم افزایش یابد.
در ۳۰ هزار جریب زمین، درختان میوههای زودرس غرس میشود
وزیر زراعت، آبیاری و مالداری همچنان میگوید که این وزارت در تلاش است در سال جاری، درختان میوههای زودرس را در ۳۰ هزار جریب زمین باغداران غرس کند.
نصیراحمد درانی در نمایشگاه میوههای زودرس افغانستان همچنین اضافه کرد که این وزارت تلاش دارد تا باغهای متراکم «زودرس» و غیرمتراکم در کشور را گسترش دهد.
تنها در زون شرق کشور در حدود سه هزار جریب باغ متراکم یا درختان میوههای زودرس غرس شده است و از این درختان در حدود ۱۲هزار تن میوه حاصل میگردد. آقای درانی تنها زون شرق را در تولید میوههای زودرس کافی ندانست و افزود که میزان تولید میوههای زودرس زون شرق، کل کشور را کفایت نمیکند.
وزیر زراعت در همین حال افزود، در تحقیقاتی که انجام دادهاند تمام ساحات کشور برای غرس درختان میوههای زودرس مناسب نیست و تنها در سه هزار جریب در زون شرق و در یکهزار جریب در زون غرب و شمال کشور امکان غرس و پرورش درختان میوههای زودرس وجود دارد.
آقای درانی بیان داشت که با گسترش درختان میوههای زودرس، میزان درآمد دهقانان افزایش خواهد یافت و همچنان از ورود میوههای تازه به کشور نیز جلوگیری خواهد شد. به گفتهی او این وزارت تلاش میکند که روند غرس درختان میوهی زودرس را در تمام ساحت کشور گسترش دهد تا بنیهی اقتصادی دهقانان تقویت شود.
از سویی هم وزیر زراعت، آبیاری و مالداری از غرس بیرویهی این نهالها نیز هشدار داد و گفت، «اگر میزان مورد نیاز تحلیل و بررسی نشود ممکن است که با غرس بیش از حد این درختان، روی باغداران اثر منفی بگذارد.»
در همین حال شماری از باغداران از کار وزارت زراعت، آبیاری و مالداری برای ساخت باغهای زودرس برایشان، استقبال میکنند و میگویند که طرح باغهای متراکم برای آنان فرصت ارزشمندی را مهیا کرده است تا محصولات زراعتیشان را افزایش دهند.
رحمان یک تن از باغدارانی است که در این نمایشگاه محصولات زراعتی خود را به نمایش گذاشته است. او یک باغ زردآلوی زودرس را به همکاری وزارت زراعت ساخته است. رحمان میافزاید: «به خاطر این که وزارت برایم کمک کرده و در زمینم باغ زودرس ساختهام، حالا درآمدم پنج برابر زمانی شده که زمینم را گندم میکاشتم.»
ناجیه یک تن از باغداران دیگر است که محصولات خود را به این نمایشگاه آورده است. او طرح ساخت و بازدهی باغهای میوههای زودرس را با اهمیت دانست و گفت که اکنون با تولید محصولات زراعتی زودرس توانسته است خودکفا شود. او گفت: «با استفاده از فرصتی که وزارت زراعت برای ما مهیا کرده بود توانستم خودکفا شوم، سرمایهام به ۵۰۰ افغانی میرسید، اکنون سرمایهام به ۵۰هزار افغانی میرسد.»
گفتنی است که در این نمایشگاه میوههای زودرس مانند شفتالو، زردآلو، گیلاس، آلوبالو و برخی از سبزیجات از ولایتهای کشور به نمایش گذاشته شده بود. میوههای زودرس در مقایسه با میوههای معمولی چند ماه پیش پخته و به مارکیت عرضه میشود.