جمعهبازار قرهباغ کابل در آستانه سقوط؛ کسی از سر شوق موتر نمیخرد
8صبح، پروان

جمعهبازار ولسوالی قرهباغ ولایت کابل که تا پیش از حاکمیت طالبان یکی از بازارهای مشهور موترهای تیزرفتار بود، از چند ماه به این سو در معرض سقوط قرار دارد.
اتحادیه موترفروشان در جمعهبازار قرهباغ از کاهش چشمگیر نرخ و خرید و فروش موتر در این بازار نگران هستند. به گفته این اتحادیه، کاروبار آنها حدود ۵۰ درصد افت داشته و هر موترفروشی، هزاران دالر امریکایی متضرر شده است. آنان دلیل رکود این بازار را وضعیت بد اقتصادی و سیاسی کشور میدانند.
سیدمبین سادات، معاون اتحادیه و یکی از موترفروشان جمعهبازار ولسوالی قرهباغ ولایت کابل است. او میگوید که در این بازار حدود ۳۰ موترفروشی وجود دارد. سادات میگوید با آنکه تا پیش از حاکمیت طالبان در روزهای جمعه صدها تن از بخشهای مختلف کشور برای خرید و فروش موتر به این بازار میآمدند، اما از چند ماه به این سو این بازار با رکود مواجه شده است. به گفته او، موترفروشان در هر موتر از یک تا یک هزار و ۵۰۰ دالر امریکایی متضرر شدهاند.
سادات افزود: «در جمعهبازار قرهباغ که یکی از بازارهای مشترک بین تمام ولایات است، تا پیش از حاکمیت طالبان دهها موتر خرید و فروش میشد؛ اما امروز در حالت سقوط قرار دارد و هر موترفروشی هزاران دالر امریکایی متضرر شده است.»
شماری از موترفروشان در این بازار میگویند که پس از روی کار آمدن طالبان، کاروبار آنان با رکود مواجه شده و قیمت موتر ۵۰ درصد کاهش یافته است.
عبدالفهیم شمال و عبدالله، دو تن از موترفروشان بازار قرهباغ، با ابراز نگرانی از نبود بازار کار میگویند، بسیاری از موترهایی را که به قیمت بلند خریداری کرده بودند، اکنون به ۵۰ درصد نرخ اولی آن به فروش میرسانند. به گفته آنان، مردم به جای خرید موتر، برای فروش مراجعه میکنند؛ اما بهآسانی خریدار پیدا نمیشود. آنان دلیل رکود این بازار را وضعیت بد اقتصادی و سیاسی کشور میدانند.
یکی از موترفروشان گفت: «تا پیش از حاکمیت طالبان، هر کدام ما از ۱۰ تا ۲۰ موتر معامله میکردیم؛ اما فعلاً در جمعهبازارها یک تا دو عراده موتر معامله میکنیم. فعلاً مصارف موترفروشیهای ما را بهسختی پیدا میکنیم.»
در همین حال، شماری از شهروندان کشور میگویند که اکنون کمتر کسی از سر شوق موتر خریداری میکند. محمدعمران، باشنده کابل، که برای خرید موتر به جمعهبازار قرهباغ آمده است، میگوید: «با وجودی که نرخ موتر ارزان است، اما توان خرید موتر را مردم ندارند. من هم آمدهام که یک موتر برای کار کردن خریداری کنم.»
با سقوط حکومت پیشین، تنها کار فروش موتر با چالش مواجه نشده است، بل فقر و بیکاری در افغانستان بیش از پیش افزایش یافته است. بربنیاد گزارشهای نشر شده، بیش از نیمی از جمعیت کشور، با بحران گرسنهگی مواجهاند.
پس از سقوط جمهوریت در ماه آگست سال گذشته، بیشتر کمکهای بینالمللی به افغانستان قطع شد و این باعث شد که فقر و گرسنهگی در بین مردم شدت بگیرد و رکود بانکها، اقتصاد کشور را فلج کرد. حالا جمعیت عظیمی، نیاز اساسی به کمکهای غذایی و اولیه دارد. گفته میشود با ادامه این وضعیت، افغانستان با یک بحران انسانی روبهرو خواهد شد.