دخالت زورمندان در تقرر مقامهای حکومت محلی هرات
محمدحسین نیکخواه

مقامهای محلی هرات میپذیرند که برخی افراد و جریانها برای تقرر افراد مورد نظرشان در بستهای بلند حکومت محلی، دخالت میکنند. دفتر ولایتی کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی در هرات، اعمال فشار و دستاندازی افراد بانفوذ در کار این نهاد را تأیید میکند.
از دید فعالان مدنی، دخالت قدرتهای محلی در روند استخدام پستهای بلندرتبه حکومت محلی، دلیل اصلی دوام فرهنگ وارسیگری و سرپرستی در نهادهای حکومتی میباشد و مشکل بزرگی را به میان آورده است.
اعضای شورای ولایتی نیز باور دارند، جریانهای سیاسی در تقسیم نهادهای حکومتی دست دارند و در برخی موارد برای دلخوشی اعضای ستادهای انتخاباتی، وابستهگان آنان به عنوان سرپرست در بستهای ارشد محلی مقرر میشوند.
مسوولان کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی در هرات، میپذیرد که برخی افراد برای تقرر چهرههای موردش در ادارههای حکومتی، بر این نهاد فشار وارد میکنند. زلمی مالیار، رییس این کمیسیون، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید از هر طرف برای تقرر افراد در پستهای حکومت بر کمیسیون فشار وارد میشود، اما جزییات بیشتری از چگونهگی دستاندازی در کار کمیسیون ارایه نمیکند.
وی توضیح میدهد: «در ابتدا زمانی که سیستم الکترونیک ایجاد شد، برخی افراد تصور میکردند که میشود با فشار کاری انجام بدهند و طبعاً فشارهایی وجود داشت، اما بعد از جا افتادن امتحانهای الکترونیک، متوجه شدند که هیچ نوع فشاری کارایی ندارد.»
از دید فعالان مدنی و اعضای شورای ولایتی هرات، دخالت زورمندان و افراد با نفوذ محلی در روند استخدام مسوولان ارشد نهادهای حکومتی، عامل تداوم کار وارسیکنندهگان و سرپرستان در اداره محلی است.
مقامهای محلی هرات تعداد بستهای بلندرتبهای که از سوی وارسیکنندهگان و سرپرستان اداره میشود را نمیدانند و از تلاش برای نهاییسازی فهرست پستهای ارشد حکومتی که توسط سرپرستان مدیریت میشود، سخن میگویند.
بر اساس معلومات ارایه شده از سوی کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی هرات، در این ولایت حدود ۱۳ نهاد دولتی از سوی سرپرستان اداره میشود که از این میان ۱۰ بست ارشد حکومتی به رقابت سپرده شده و سه بست دیگر نیز در آینده به رقابت خواهد رفت.
معلوماتی که در اختیار روزنامه ۸صبح قرار گرفته نشان میدهد، از میان حدود ۷۰ بست بلندرتبه دولتی در هرات، بیشتر از ۱۵ بست از سوی وارسیکنندهگان و سرپرست اداره میشود و ریاست برخی نهادها نیز چند بار به رقابت رفته، اما رییس آن مشخص نشده است.

افزون بر این، شمار زیادی از بستهای پایینرتبه و برخی بستهای «پنجم، چهارم و سوم» دولتی که مقرری آن از صلاحیت والی هرات است، در حدود ۵۰ نهاد دولتی محلی هرات یا خالی است و یا از سوی سرپرست اداره میشود.
برخی اعضای شورای ولایتی هرات بر این باور هستند که بستهای خالی در نهادهای حکومتی باید هرچه زودتر از طریق رقابت آزاد پر شود. جهانتاب طاهری، عضو این شورا، به ۸صبح میگوید کمتوجهی مسوولان در این مورد برای مردم مشکلساز شده است.
به گفتهی او، مقامهای حکومت مرکزی هم برای حل این مشکل اقدامی نمیکنند و تقسیم کردن کرسیهای حکومتی میان وابستهگان افراد قدرتمند و «اعضای ستادهای انتخاباتی» عامل اصلی تداوم فرهنگ سرپرستی است.
سیداشرف سادات، از فعالان مدنی هرات، عقیده دارد که روند دنبالهدار سرپرستی در نهادهای محلی هرات پیآمدهای بدی همچون نبود مسوولیتپذیری و ایجاد سکتهگی در ارایه خدمات به مردم داشته و برای ولایت هرات فاجعهبار است. آقای سادات میافزاید، دستاندازی در نهادهای اثرگذار به شدت زیاد است و هر کسی تلاش میکند مُهرههایش را در ادارههای دولتی جابهجا کند و این مسأله سبب شده که برخی نهادهای مهم سالها توسط سرپرستان مدیریت شود.
مقامهای محلی هرات میگویند امتحان استخدام بستهای «دوم» در مرکز کشور برگزار میشود و این امر از عوامل تداوم سرپرستی در نهادهای محلی است. محمدآصف سعیدی، رییس منابع بشری ولایت هرات، به ۸صبح میگوید بر اساس فرمان رییسجمهور هیچ فردی نمیتواند کارش را به عنوان سرپرست ادامه دهد و بستهای ارشد حکومت باید از طریق رقابت آزاد پر شود.
بر اساس آمار ارایه شده از سوی اداره محلی هرات، در این ولایت حدود ۷۰ بست ارشد حکومتی، شش هزار و ۸۲۳ بست اداری و ۱۲ هزار بست آموزگاری معارف وجود دارد، اما شمار کارمندان خدمات ملکی دو برار بیشتر از نیاز مردم است و باید تشکیل نهادهای دولتی بازبینی شود.