در بحبوحهی اوج کرونا، مردم از ارایه خدمات صحی شکایت دارند

به تازهگی مقامهای عالیرتبه حکومت اعلام کردند که افغانستان به سمت نقطه «اوج فلاکت» ویروس کرونا در حرکت است و کشور به آن نقطه نزدیک میشود. آمارهایی که از سوی وزارت صحت عامه به نشر میرسد، نیز بیانگر نزدیک شدن به نقطه اوج کرونا است و هر روز شمار مبتلایان به این ویروس افزایش مییابد. همزمان با این، شماری از شهروندان از ارایه خدمات صحی در کشور شکایت دارند. شماری از شهروندان ادعا دارند که نهادهای صحی با مراجعهکنندهگان رفتار درست ندارند و به مشکلات صحی آنها توجهی نمیکنند. در عین حال بعضی از تصاویر در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود که بیانگر غیبت کارمندان صحی در شفاخانهها است. در این نوار تصویری به وضوح دیده میشود که مریضان با مرگ دست و پنجه نرم میکنند، اما داکتران و پرستاران برای مراقبت از بیمار در شفاخانه وجود ندارد. این نوار تصویری انتقاد تند شهروندان را برانگیخته است و آنها از نارسایی و کمکاری مسوولان در شفاخانهها شکایت دارند.
شماری از شهروندان از ارایه خدمات صحی در شفاخانهها شکایت دارند. آنها به روزنامه ۸صبح میگویند که برای انجام معاینات صحی و آزمایش ویروس کرونا به شفاخانههای وزارت صحت عامه مراجعه کردهاند، اما مسوولان در این شفاخانهها با رویه نامتعارف آنها را از شفاخانه بیرون کردهاند. شکریه یک تن از مراجعهکنندهگان به شفاخانه افغان-جاپان است. وی میگوید که برای انجام آزمایش کرونای مادرش به شفاخانه افغان-جاپان مراجعه کرده، اما داکتران و پرسونل صحی در این شفاخانه از آنها تست نگرفته و با خشونت برخورد کردهاند. این مراجعهکننده میافزاید که مادرش علام مشکوک کرونا را داشته و از این جهت به شفاخانه مراجعه کرده بود. او بیان داشت که مانند خودش صدها تن دیگر در بیرون از شفاخانه چشم به راه داکتران بودند تا از آنها نمونه بگیرند و آنها را از شک و تردید که نسبت به این ویروس داشتند، خلاص کنند. داکتران اما بدون توجه به این خواست، از آنها نمونه برای انجام آزمایش نگرفتهاند. شکریه تصریح میکند که سرانجام با چندین بار خواست موفق میشود داکتران را راضی به اخذ نمونه برای انجام آزمایش ویروس کرونای مادرش بکند. او این رویه داکتران با مراجعهکنندهگان را قابل قبول ندانست و از وزارت صحت عامه خواست که به مشکلات مردم رسیدهگی کند.
محمدیوسف، باشنده دیگر شهر کابل است. او نیز میگوید که چندین بار برای انجام آزمایش کرونا به شفاخانه افغان-جاپان مراجعه کرده، اما موفق نشده است که آزمایش بدهد. او با ناامیدی میگوید که مسوولان در شفاخانه از او در بدل انجام آزمایش پول مطالبه کردهاند. او که برای دریافت واکسین به کلینیک سبحان مراجعه کرده است، تصریح میکند، به دلیل اینکه شفاخانه در بدل آزمایش از او پول خواسته، اکنون به حکیم الکوزی مراجعه کرده تا واکسین ضد کرونا دریافت کند.
حکیم الکوزی، یک طبیب یونانی که از یک هفته به این سو سرخط خبرها بوده است. وی ادعا کرده که توانسته واکسین کرونا را کشف کند. هرچند کلینیک وی از سوی وزارت صحت عامه به دلیل نداشتن جواز مسدود شد، اما با تظاهرات شماری از شهروندان، این کلینیک دوباره باز شد و به فعالیتش ادامه میدهد. در چند روز اخیر این کلینیک شاهد مراجعه شمار زیاد از شهروندان بوده و آنها بدون درنظرداشت فاصله معیاری در پیش این کلینیک صف بسته بودند. با این حال شورای عالی طبی افغانستان و لابراتوارهای وزارت صحت عامه، واکسین آقای الکوزی را زیر آزمایش قرار دادند که نشان داد در ترکیب این واکسین، مواد مخدر و بعضی داروهای گیاهی موجود است.
از سوی دیگر یک نوار تصویری در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود که مریضان را در حال جان کندن نشان میدهد. در این نوار دیده میشود که داکتران و پرستاران برای مراقبت از بیماران در شفاخانه نیستند و پایوازان این بیماران از باشندهگان شهر کابل میخواهند که مریضانشان را به شفاخانه نیاورند، زیر داکتر و پرستاری وجود ندارد تا از آنها مراقبت کند.
این شکایتها در حالی ابراز میشود که شماری دیگر از شهروندان از نهادهای صحی به کمیسیون مستقل حقوق بشر نیز شکایت کردهاند. کمیسیون مستقل حقوق بشر میگوید که از ماه ثور به این سو بعضی از شمارهها را در اختیار شهروندان قرار دادهاند تا آنها بتوانند از مشکلاتی که در نهادهای صحی موجود است، شکایت درج کنند. اکنون که یک ماه از این اقدام کمیسیون مستقل حقوق بشر میگذرد، در حدود ۱۸ تن به این کمیسیون شکایت کردهاند. این شکایتها در ولایتهای هرات، بدخشان، بلخ، پکتیا، هلمند و فاریاب ثبت شده است. کمیسیون مستقل حقوق بشر میگوید که این شکایتها از رویه نادرست پرسونل صحی با مریضان، عدم رسیدهگی و همکاری ریاست صحت عامه با محابس کشور بوده است. کمیسیون مستقل حقوق بشر میافزاید که در برخی موارد، این کمیسیون با نهادهای صحی صحبت کرده و مشکل حل شده است.
در همین حال وزارت صحت عامه شکایت شهروندان از نهادهای صحی را نمیپذیرد. این وزارت میگوید که نهادهای صحی در تمامی بخشها با مردم همکار بوده و در ارایه خدمات به شهروندان کوتاهی نکرده است. وحیدالله مجروح، معین عرضه خدمات وزارت صحت عامه، بیان داشت که اکثر نهادهای صحی به ویژه شفاخانه افغان-جاپان به عنوان الگو و مهد اخلاق در بین نهادهای صحی شهره شدهاند. آقای مجروح شکایت شهروندان مبنی بر رویه نادرست و عدم انجام آزمایش را رد کرد. او گفت که مسوولان در تمامی شفاخانهها با کمال اخلاق و احترام با مراجعهکنندهگان برخورد میکنند.
از سویی هم او نوار تصویری را که در شبکههای اجتماعی نشر شده، جعلی و دروغ خواند. او ادعای یک شهروند که گفته بود مریضانش به دلیل نبود داکتر و پرستار فوت شدهاند را نیز رد کرد. مجروح از شهروندان انتقاد کرد و گفت که با داکتران رویه مناسب نکرده و شماری پرسونل صحی در شفاخانه محمدعلی جناح را لتوکوب کردهاند. این در حالی است که وابستهگان یک قربانی روز سهشنبه همین هفته شش داکتر شفاخانه محمدعلی جناح را لتوکوب کرده بودند.