شورای عالی صلح: در مورد صلح افغانستان در سطح منطقه اجماع وجود ندارد

۸صبح کابل: محمدعمر داوودزی، رییس دبیرخانه شورای عالی صلح، میگوید که در مورد صلح افغانستان در سطح منطقه اجماع وجود ندارد.
آقای داوودزی که نماینده ویژه رییس جمهور در امور اجماع منطقهای صلح نیز است، روز دوشنبه ششم حوت در یک نشست خبری گفت که ایجاد اجماع در سطح منطقه در خصوص صلح افغانستان، با توجه به تنشها، رقابتها و تضاد منافع که در میان کشورهای منطقه وجود دارد، کاری بسیار دشوار است. وی تأکید کرد با وجود این دشواری، شورای عالی صلح تلاش میکند که اگر افغانستان به اجماع منطقهای صلح هم دست نیافت، دستکم میان کشورهای منطقه در خصوص صلح هماهنگی بیشتر به میان آید.
این سخنان در حالی مطرح میشود که اخیراً تنشها میان هند و پاکستان پس از حمله انتحاری در کمشیر هند بالا گرفته است. دو کشور در مواردی تا مرز تهدید حملات نظامی نیز علیه یکدیگر، پیش رفتهاند. در واکنش به احتمال حمله هند به پاکستان، سفیر این کشور در کابل اعلام کرد که حمله احتمالی هند بر پاکستان روی پروسه صلح افغانستان تأثیر منفی میگذارد. وزارت امور خارجه افغانستان نیز در یک واکنش سریع، سفیر اسلامآباد در کابل را در پیوند به این اظهارات، احضار کرد و از این کشور خواست تا نقش سازندهای خود را در روند صلح صادقانه بازی کند.
با این حال، شورای عالی صلح میگوید که کشورهای منطقه در امور صلح افغانستان به صورت هماهنگ عمل نمیکنند و هر کشوری طرح موازی خود را در مورد صلح افغانستان دارد که این امر تأمین صلح در کشور را با چالش روبهرو میکند.
از جانب دیگر رییس دبیرخانه شورای عالی صلح از تغییر دیدگاه جامعه جهانی در خصوص پروسه صلح افغانستان خبر میدهد. به گفته آقای داوودزی، جامعه جهانی برای برقراری صلح در افغانستان اجماع دارند و تأمین اجماع بیشتر بینالمللی در زمینه صلح از مسوولیت کلیت دولت و دستگاه دیپلماسی کشور است.
از سویی هم قرار است که جرگه بزرگ مشورتی صلح به منظور گسترده شدن دامنه مشورت در پیوند پروسه صلح از ۲۶ تا ۲۹ ماه جاری در کابل برگزار شود. رییس دبیرخانه شورای عالی صلح که مسوولیت برگزاری این جرگه را به عهده دارد میگوید که در این جرگه تلاش میشود تا در زمینه اجماع ملی برای دستیابی به صلح توافق شود.
او افزود که در جرگه بزرگ مشورتی صلح روی چندین موضوع از جمله مذاکره مستقیم با گروه طالبان، تعیین خطوط سرخ در گفتوگوهای صلح، دستیابی به یک تفاهم سیاسی همهشمول برای پایان دادن به جنگ جاری کشور توافق و روی ایجاد راهبرد صلح، بحث خواهد شد.
آقای داوودزی همچنان گفت که در این جرگه بیش از ۲ هزار نفر شرکت خواهند کرد که بیش از ۳۰ درصد آنها زن خواهند بود. او افزود که اعضای جرگه بر اساس راهکاری که شورای عالی صلح در مورد گزینش اعضای جرگه بزرگ مشورتی صلح ایجاد کرده است، گزینش میشوند.
به گفته وی، جرگه بزرگ مشورتی صلح بر خلاف جرگههای قبلی از سوی یک کمیسیون غیردولتی برگزار میشود و در گزینش اعضای آن تلاش خواهد شد تا از همه اقشار مردم در این جرگه حضور داشته باشند. به گفته وی، از میان بیش از ۲ هزار نفری که در جرگه مشورتی صلح شرکت خواهند کرد، ۱ هزار و ۱۰۰ نفر آنها از ولایتها و متباقی شان از کابل گزینش خواهند شد.
در همین حال، عبدالله عبدالله که روز دوشنبه در نشست شورای وزیران صحبت میکرد، بر لزوم مشورتهای گسترده در خصوص برگزاری جرگه مشورتی صلح با اقشار مختلف تأکید کرد.
پیش از این ریاست جمهوری اعلام کرده بود که مشورتها و دیدهگاههای اعضای شرکتکننده در جرگه بزرگ مشورتی صلح در یک یادداشت گردآوری میشود و پس از آن طی فرمانی از سوی رییس جمهور غنی به اجرا گذاشته خواهد شد.