یونان الگویی مناسب در جلوگیری از گسترش کروناویروس
حامد صمیم

بیماری کروناویروس یکی از مرضهای نادر ساری است که دمار از روزگار انسانها روی زمین در آورده است.
این بیماری که به نام کووید-۱۹ یاد میشود در اواخر ۲۰۱۹ از شهر ووهان چین سر بیرون کرد و در کمترین فرصت ممکن، خودش را به همهی کشورهای پیشرفته و عقبماندهی دنیا رساند و زندهگی را به کام مردمان همهی سرزمینها تلخ ساخت.
از ابتدای شیوع و همهگیری این بیماری، کشورهای مختلف دنیا برای مبارزه با این بیماری وحشتناک که هنوز نه دوایی دارد و نه هم درمانی، سیاستهای مختلفی را روی دست گرفتند، که بعضیها در مبارزه خودشان بسیار موفق و بعضیهای دیگر ناموفق بودند.
یکی از سیاستهایی که در جهت جلوگیری از شیوع بیماری کووید-۱۹ اکثر کشورها و سیاستمداران و سیاستگذاران به آن متفقالعمل بودند، سیاست ایجاد قرنطین عمومی در کشورها بود.
البته کشورهایی آن را خیلی زود اجرایی کردند و کشورهایی هم با تأخیر.
یونان در جنوب شرقی اروپا و جنوب شبه جزیره بالکان است. این کشور تاریخی، که از ۲۰۰۸ به اینسو، با بحران اقتصادی دستوپنجه نرم میکند از ورشکستهگی و مشکلات اقتصادی زیادی رنج میبرد؛ اما در امر مبارزه با شیوع ویروس کرونا یکی از موفقترینها در بین کشورهای جهان است.
یونان که اقتصادش بسیار وابسته به صنعت توریسم است، از همان ابتدای شیوع این بیماری در اروپا سیاست قرنطین عمومی و استفاده از ماسک و فاصلهگیری اجتماعی را در پیش گرفت.
این سیاست توسط دولت آقای کیریاکوس میتسوتاکیس، نخستوزیر اعلام و از ساعت شش صبح روز دوشنبه ٢٣ مارچ به اجرا درآمد.
برنامهریزی طوری بود که همهی مکانهای عمومی به جز سوپرمارکیتهای بزرگ از قبیل آرایشگاهها، هوتلها، رستورانتها، کافهها، بارها بسته نگهداشته شدند.
سفرهای میانشهری ممنوع اعلام شد. پروازهای داخلی و خارجی به حالت تعلیق درآمد. ادارههای دولتی و مهاجرتی کارهایشان را به تعویق انداختند.
البته بسها و متروها همچنان فعال نگهداشته شدند.
برای خروج از خانه باید به شماره مشخص پیامک ارسال میشد و اجازه خروج دریافت میگردید.
برای ورود به سوپرمارکیتهای بزرگ، فاصلهگیری اجتماعی باید رعایت میشد. بیش از سه نفر حق ورود به داخل سوپرمارکیتها را نداشتند، این سه نفر که خریدشان تمام میشد به نفرهای بعدی اجازهی ورود داده میشد، که البته قبل از ورود به سوپرمارکیتها مواد شوینده و ضدعفونیکننده گذاشته شده بود تا قبل از ورود از آن استفاده شود.
در این کشور برخلاف کشورهای پیشرفته، خبری از کمبود مواد غذایی و صفهای طولانی نبود.
مردم مجبور به زدوخورد بر سر مواد شوینده و کاغذ تشناب نبودند.
یونان چون مهاجرین زیادی از کشورهای مختلف را در خود جای داده، از همان ابتدای اجرایی کردن سیاست قرنطین موترهای پولیس در خیابانها به زبانهای مختلف از مردم میخواستند که در خانههایشان بمانند و به قانون احترام بگذارند.
البته برای متخلفان هم جریمه نقدی ۱۵۰ یورویی گذاشتند.
این سیاست خردمندانه و البته اجرایی شدن زودهنگام آن باعث شد که اینجا خبری از تلفات سنگین نباشد، شفاخانهها از حالت معمولشان خارج نشوند.
و از ترس و وحشتی که در کشورهای نظیر ایتالیا، اسپانیا و انگلیس سایه افکنده بود خبری نباشد.
خلاصه اگر به آماری که در سایت بهداشت جهانی وجود دارد نظری بیندازیم این کشور کمترین آمار ابتلا به کووید-۱۹را به ثبت رسانده و میزان مرگومیر هم در این کشور بسیار پایین است.
این سیاست تحسینبرانگیز دولت یونان باعث شد تا این کشور پیش از هر کشوری در اروپا از حالت قرنطین خارج شود و امروز که ۳۰ می ۲۰۲۰ است، هیچ نوع قیودی، به جز استفاده از ماسک در مکانهای مزدحم نظیر بسها و مترو، وجود ندارد و همه مشاغل باز شدهاند و زندهگی کاملاً به حالت عادی برگشته است.