کارزار «اکوتاژ» محیط زیست؛ موترهای دودزا متوقف و جریمه میشوند

اداره محیط زیست کابل همزمان با روز «جهانی معلولیت» کارزار شناسایی موترها، کارخانهها و حمامهای دودزا را زیرنام «اکوتاژ» در شهر کابل به راه انداخت. مسوولان این اداره با ابراز نگرانی از بحرانی شدن هوای کابل در فصل سرما، میگویند که این کارزار را به هدف جلوگیری از آلودهگی هوا در شهر کابل راهاندازی کردهاند.
اکوتاژ به مفهوم « تخریب زیر چتر محیط زیست» است. از این رو شماری از نهادهای بینالمللی چون صلح سبز اکوتاژ را به راه میاندازند و میتواننددر نهادها و فابریکههایی که نسبت به آلودهگی هوا بیتفاوت اند کارهای تخریبی انجام دهند. فعالان محیط زیستی در برنامه اکوتاژ زیر چتر محیط زیست، به رسم اعتراض میتوانند که دروازه فابریکههای دودزا را «تکتک» کنند و یا هم میتوانند به داخل اداره فابریکههای دودزا بروند و کامپیوترهایآنان را بشکنند.
کاظم همایون، رییس اداره حفاظت محیط زیست کابل، روز دوشنبه، بیستوچهارم میزان در صحبت با روزنامه ۸صبح آلودهگی هوا را خطر بزرگ برای سلامت شهروندان عنوان کرد و گفت، «آلودهگی هوا یکی از عوامل معلولیت انسانها است. از این رو این اداره با درک این چالش، در همکاری معلولان، کارزار شناسایی وسایل نقلیهی دودزا را در شهر کابل زیرنام برنامه «اکوتاژ» به راه انداخته است.» کاظم همایون هدف راهاندازی این کارزار را جلوگیری از آلودهگی هوا در شهر کابل دانست.
آقای همایون گفت که میزان آلودهگی هوا به دلیل استفاده بیش از حد زغالسنگ، تیلبدکیفیت و تردد موترهای کهنه در شهر کابل، در فصل سرما افزایش خواهد یافت. از این رو اداره محیط زیست کابل، موترها، حمامها و کارخانههاییرا که دودزا هستند، شناسایی و متوقف میکند. او علاوه کرد که ۶۰ تا ۸۰ درصد آلودهگی هوا ناشی از فعالیت موترها و ماشینها است.
کاظم همایون، رییس اداره حفاظت از محیط زیست کابل گفت که در روز شروع این کارزارها ۹۸۰ موتر را در شهر کابل بررسی کردهاند که از میان ۱۰۰ موتر دودزا شناسایی و متوقف شدهاند. آقای همایون گفت: «تمام موترهای دودزا را شناسایی و در شیشه این موترها رنگ سرخ میزنیم تا شناسایی شوند.»
رییس اداره حفاظت محیط زیست کابل بیان کرد که با شناسایی وسایط نقلیه دودزا، جوازسیر و نمبرپلیت این موترها گرفته و به ریاست ترافیک کابل سپرده میشود. او تصریح کرد: «جوازسیر این موترها در ریاست ترافیک قید میشود و تا زمانیکه مالک موتر دودزا، موترش را ترمیم و احیا نکند، دوباره تحویل داده نمیشود.»
همزمان با این کاظم همایون، رییس این اداره گفت که اداره محیط زیست، برنامهی آگاهیدهی را در شهر کابل آغاز میکند تا شهروندان کابل در ترددشان در داخل شهر، سوار موترهای دودزا نشوند.
در کنار این رییس اداره حفاظت محیط زیست کابل از بررسی و شناسایی خانهها، کارخانهها و حمامهای دودزا نیز خبر داد. او گفت که شماری از خانهها، کارخانهها و حمامهاییرا که از مواد سوخت بدکیفیت استفاده میکنند و سبب افزایش آلودهگی هوا در شهر کابل میشوند، شناسایی میکنند. آقای همایون علاوه کرد که برای کارخانهها و حمامهای دودزا ضربالاجل تعیین میشود تا مطابق معیارهای این ریاست که همانا نصب فیلتر و استفاده از گاز استخودشان را برابر کنند. کاظم همایون هشدار داد:«درصورتیکه به این خواستها توجه نشود، جریمهی نقدی میشوند.»
آقای همایون سقف جریمهی نقدی را از ۱۰۰ تا ۲۵۰ هزار افغانی عنوان کرد. او گفت که برای کارخانههای دودزا ۲۵۰ هزار افغانی، برای قطع شاخههای درختان ۵۰۰ افغانی، برای موترها و حمامهای دودزا ۱۰ هزار افغانی در نظر گرفته شده است.
استقبال شهروندان
درهمین حال شماری از شهروندان در کابل از این برنامهی اداره محیط زیست استقبال میکنند و میگویند که این اقدام اداره محیط زیست کابل میتواند باعث کاهش آلودهگی هوا شود.محمدتقییک تن از باشندهگان شهر کابل است. او میگوید که در چندسال اخیر هوای شهر کابل بحرانی شده بود: «اکنون که ادارهی حفاظت از محیط زیست تصمیم گرفته است که موترهای دودزا متوقف کند، استقبال میکنیم و کاری بسیار خوب است.» او در ادامه میافزاید، «با شناسایی و متوقف کردن این موترها، هوای کابل صاف خواهد شد.»
فرهادیک تن دیگر از باشندهگان شهر کابل است. او نیز از کارزار شناسایی موترهای دودزا استقبال میکند و میگوید که اگر اداره محیط زیست با همکاری سایر نهادها موفق شود که تمامی موترهای دودزا را شناسایی و متوقف کند، از آلودهگی هوا جلوگیر خواهد شد.
از سوی دیگر شماری از رانندهگان این موترها هرچند از این اقدام اداره محیط زیست خشنود اند، اما میگویند که ایناقدام باید همهگانیباشد.
جمشیدیک تن از رانندهگانی است که موترش از سوی مسوولان ادارهی حفاظت از محیط زیست کابل به دلیل«دودزا بودن» متوقف شده است. او میگویدبه رغم اینکه از کارزارهای شناسایی وسایط نقلیه ابراز خرسندی میکند، اما میافزاید که این اقدام باید همهگانیو تنها به چند مورد محدود و بخشی از موترها بسنده نکند.
کابل، پایتخت کشور،یکی از شهرهایآلودهی جهان به شمار میرود. سرازیر شدن جمعیت از ولایتها به این شهر، ورود سیلی از عودتکنندهگان، تردد موترهای کهنه و استفاده از مواد سوخت بدکیفیت از عواملی گفته میشود که باعث آلودهگی هوا شده است. با وجودی که بارها مسوولانطرحهاییرا برای جلوگیری از آلودهگی هوای کابل روی دست گرفتهاند، اما این طرحها اثرگذار نبوده است.