شفاخانهی جدید ایمرجنسی در کابل
برشنا نظری، کانادا

همزمان با افزایش تلفات غیرنظامیان در افغانستان به ویژه در کابل، گروهی از افغانهای مقیم کانادا در همکاری با برخی از نهادهای کانادایی تلاش برای ایجاد شفاخانه جدید ایمرجنسی در کابل را آغاز کرده و امیدوار اند که بتوانند با دریافت کمک از دولت و مؤسسات کانادایی، کار ایجاد این شفاخانه را به زودی آغاز کنند.
اعضای این گروه، در نخستین دیدار با مسئولین مؤسسهی کانادایی (CISEPO)، برنامهی ایجاد این شفاخانه را تشریح کرده و بر ضرورت ایجاد شفاخانه تأکید کردهاند. داکتر عصمتالله نایبخیل که از سالهای زیادی به این طرف در زمینهی تداوی بیماریهای قلبی در کابل کار میکرد و مسئولیت انستیتیوت درمان بیماریهای قلبی را نیز به عهده داشت، این روزها در کاناداست تا بتواند مؤسسات بزرگ کانادایی و غیرکانادایی را برای دریافت کمک جهت ایجاد شفاخانهی ایمرجنسی غرب کابل ترغیب کند.
شفاخانهی ایمرجنسی کابل که از سوی داکتران ایتالیایی اداره میشود، یگانه شفاخانهی مجهز ایمرجنسی است که به طور عمده در زمینهی درمان مصدومین جنگ و انفجارها کار میکند. شاخهی دیگر این شفاخانه در ولایت هلمند، در جنوب افغانستان فعالیت دارد. دیجان پانیک، یکی از مسئولین شفاخانهی ایمرجنسی کابل گفته است که داکتران و کارکنان صحی آنان سالانه حدود یازده هزار تن از کسانی را که بیشتر آنان زخمیهای جنگ هستند، درمان میکنند. اما وی تأکید کرده است که تعداد بیماران همهساله به دلیل افزایش ناامنیها افزایش مییابد.
داکتر نایبخیل و همکاران وی که برای ایجاد شفاخانهی جدید ایمرجنسی غرب کابل تلاش میکنند، میگویند که شفاخانهی ایمرجنسی کابل به تنهایی نمیتواند از عهدهی درمان همهی زخمیهای حادثهای خونین در کابل بدر آید، بنابراین نیاز است که شفاخانهی مجهزی با داشتن داکتران مجرب در گوشهی دیگر کابل ایجاد شود.
بر اساس آنچه که گفته شد، دولت افغانستان نیز پذیرفته است که در زمینهی ایجاد شفاخانهی جدید ایمرجنسی با در اختیار گذاشتن زمین آن در منطقهی دارالامان، همکاری کند.
شفاخانهی ایمرجنسی کابل در منطقهی شهر نو کابل موقعیت دارد. در جریان چندین ماه گذشته در رویدادهای خونین انفجار و انتحار در غرب، شمال و شرق کابل صدها تن از افراد ملکی کشته و زخمی شدند. گزارشهای وجود دارد که در نتیجهی ازدحام ترافیکی در جادههای کابل و دیر رسیدن مجروحین به شفاخانهها، شماری از زخمیها در مسیر راه جان دادهاند.
در روز اول سال نو، یک انتحارکننده شماری از باشندههای کابل را که به هدف تجلیل از نوروز و برافراشتن جهنده به کارتهی سخی رفته بودند، هدف قرار داد.
در این رویداد کم از کم سی تن کشته شده و بیشتر از سی تن دیگر زخم برداشتند. با آن که شماری از زخمیهای رویداد به شفاخانهی استقلال در مسیر جادهی دارالامان انتقال داده شدند، اما نبود یک شفاخانهی مجهز درمان زخمیهای جنگ، منجر شد که تا رسیدن به شفاخانهی ایمرجنسی و نبود امکانات در سایر بیمارستانها، شماری از این زخمیها در مسیر راه تلف شوند.
بر اساس ارقامی که یوناما یا دفتر معاونت سازمان ملل در کابل منتشر کرده است، در جریان سال گذشته میلادی نزدیک به ۹هزار تن از افراد ملکی در حملات انتحاری، انفجارها و درگیریهای نظامی قوای دولتی و گروههای مسلح مخالف دولت کشته و زخمی شدهاند. در میان آنان شمار زیادی از زنان و کودکانی نیز شامل بودند که به مراقبتهای جدی صحی نیاز داشتهاند.
عزیز امیری، رییس شورای تجارتی افغانستان – کانادا که یکی از اعضای گروه کاری ایجاد شفاخانهی جدید ایمرجنسی در کابل است، گفت: «ما برای جلب کمک جهت ایجاد شفاخانهی ایمرجنسی در کابل، از بازرگانهای افغان در کانادا و بازرگانهای کانادایی نیز خواستهایم که در زمینه همکاری کنند.»
قرار است برنامهی ایجاد شفاخانهی جدید ایمرجنسی کابل در کنفرانس بزرگ بازرگانهای افغان – کانادا که تا حدود بیست روز دیگر در شهر تورانتو برگزار میشود نیز مورد بحث قرار بگیرد. برگزارکنندههای این کنفرانس میگویند که طرح ایجاد شفاخانه با جزئیات آن در اختیار بازرگانها و سرمایهداران افغان و کاناداییای که برای اشتراک در کنفرانس دور هم جمع میشوند، قرار داده میشود.
بر اساس تخمینی که صورت گرفته است، ایجاد این شفاخانه ده میلیون دالر هزینه برمیدارد و نیاز است تا ادارات و مؤسسات بیشتری برای جمعآوری این مقدار پول همکاری کنند.
رییس فدراسیون تجارتی افغانستان – کانادا گفت که آنان دایرهی تلاشهای خود را به بیرون از کانادا گسترش میدهند تا بتوانند کمکهای لازم را از مؤسسات امریکایی و اروپایی نیز به دست آورند و این شفاخانه را در جریان سه تا پنج سال آینده ایجاد کرده و به بهرهبرداری بسپارند.