مایکل بیری برنده نخستین جایزهی بینالمللی ابنسینا شناخته شد

۸صبح، کابل: مایکل بیری، استاد دانشگاه امریکایی- افغانستان و یکی از محققان سرشناس جهانی در عرصهی هنر و تمدن اسلامی، برنده نخستین جایزه بینالمللی ابنسینا «همکاری فرهنگها برای صلح» شد. در محفل اهدای این جایزه که روز دوشنبه دوم میزان برگزار شد، شماری از مقامهای دولتی، سفیران و دیپلوماتهای کشورهای مختلف اشتراک کرده بودند.
دکتر رنگیندادفر سپنتا، مشاور پیشین امنیت ملی در این محفل گفت که اعطای نشان ابوعلی سینای بلخی، زیر عنوان «همکاری فرهنگی برای صلح» از سوی انستیتیوت مطالعات استراتژیک کشور، یک گام نمادین، اما پر معنا در راستای بزرگداشت از پروفیسور مایکل بیری است.
دکتر بیری، در زمینههای مختلف به ویژه فرهنگ و هنر پژوهش کرده است. او نقاشیهای بازماندهی کمالالدین بهزاد، بزرگترین و مشهورترین نقاش میناتوریساز اسلام را در مجموعههای غرب آسیا، اروپا و امریکایشمالی را برای نمایش در هرات و کابل ردیابی و بازیابی کرده است.
آقای سپنتا افزود که مایکل بیری با پژوهشهایش دربارهی نگارگری هرات کهن و حوزهی تمدنی ما به ما کمک میکند تا به حافظه و خاطرهی به خواب رفتهی تمدنی خود تکانهای بدهیم و بدانیم که چه گنجینههای بزرگ فرهنگ و هنر ناشناخته ماندهاند.
مشاور پیشین امنیت ملی همچنان گفت: «در دنیای معاصر فعالیتهایی چون همزیستی و همکاری فرهنگها از یکسو و عناصر بحرانساز، چون دموکراسیستیزی، دشمنی با حقوق بشر، برابری مرد و زن، اشاعهی اسلامهراسی و مسلمانهراسی قرار دارند که وجود چنین برنامهها بر تضعیف عناصر بحرانساز و تقویهی گفتوگوهای همزیستی و همکاری بین فرهنگها کمک خواهد کرد.»
در همین حال داوود مرادیان، رییس انستیتوت مطالعات استراتژیک کشور گفت که برای قدردانی از افراد، نهادها، ابتکارات و برنامههایی که گفتوگو، تبادل میان فرهنگی، همزیستی و رویکردهای غیر-خشونتآمیز را ترویج میکنند، به راه میاندازند و این برنامه هممانند برنامههای دیگر این انستیتوت همهساله ادامه خواهد داشت.
داکتر مایکل بیری در سال ۱۹۴۸ در شهر نیویارک امریکا به دنیا آمده است. او ۱۵ ساله بوده که به افغانستان آمده است. داکتر بیری به افغانستان عشق و علاقهی ویژهای دارد. او میگوید که از دستدرازی کشورهای همسایه در امور افغانستان، قتل و خونریزی سخت رنج میبرد. داکتر مایکل بیری افزود: «دفاع از حقوق و فرهنگ افغانها، دفاع از حقوق و فرهنگ تمام انسانها است.»
قرار است که جایزه صلح ابنسینا پس از این، هر سال، در پایان ماه میزان و همزمان با روز جهانی بینالمللی صلح به واجدترین شخص یا نهاد اهدا شود.
داوود مرادیان، رییس انستیتوت مطالعات استراتژیک کشور میگوید که پس از این، همه ساله این جایزه به منظور ارج نهادن به کارکردها و فعالیتهای افراد و نهادهایی که در زمینه رشد گفتوگوهای میانفرهنگی و حل اختلافات سیاسی و اجتماعی تلاش کردهاند، به آنان اهدا خواهد شد.