خشکسالی در کشور؛ ۸۰ درصد محصولات للمی فاریاب از بین رفته است
۸صبح، فاریاب

خشکسالی شمار زیادی از مردم زراعتپیشه افغانستان را در روستاها با مشکلات شدید مواجه کرده است. آنان حتا برای به دست آوردن آب آشامیدنی باید مسیرهای طولانی را بپیمایند.
براساس اطلاعات منابع محلی، در سال جاری به دلیل خشکسالی ۸۰ درصد محصولات گندم للمی در ولایت فاریاب و ۶۰ درصد محصولات گندم و جو للمی در ولایت سرپل از بین رفته است. از ولایت سمنگان نیز منابع محلی در صحبت با ۸صبح میگویند که حاصلات بادام این ولایت به دلیل خشکسال روزافزون، ۳۰ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که درخت بادام از مقاومت خیلی بالایی در برابر کمآبی برخوردار است. کشاورزان و باغداران این ولایات با ابراز نگرانی از خشکسالیها، میگویند با حاصلی که امسال از زمینهایشان گرفتهاند، نمیدانند چگونه مخارج یکساله خانوادههایشان را تامین کنند.
از سوی دیگر، بخش بزرگی از محصولات گندم در کشور از مزارع للمی تامین میشود. امسال اما کشاورزان در ولایتهای سرپل و فاریاب در شمال کشور میگویند که به دلیل خشکسالی، نتوانستهاند این محصولات را برداشت کنند. محصولات زمینهای للمی مانند گندم و جو بهصورت عموم در شمال کشور در ماه میزان کاشت و در ماه ثور برداشت میشود.
منابع محلی از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در فاریاب به روزنامه ۸صبح میگویند که در تقریباً تمام فصلهای گندم للمی حاصل نداده و قابل درو نبوده است. یکی از این منابع گفت: «امسال در فاریاب در حدود ۱۹ هزار و ۲۵۰ هکتار زمین للمی کشت شده بود، اما ۸۰ درصد حاصل آن از بین رفته و دهاقین این ولایت با خسارات زیادی روبهرو شدهاند. این زمینها در مرکز ولایت و همچنین در ولسوالیها موقعیت دارد.»
در همین حال منبعی از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در ولایت سرپل میگویند که در سال جاری ۶۰ درصد زمینهای کشت شده در ولسوالیهای سوزمهقلعه، سانچارک و گوسفندی این ولایت حاصل نداده است. وی میافزاید: «در شروع سال بارندهگی وجود نداشت و اکثر فصلهای للمی دهاقین خشک شده و از بین رفته است.»
در ولایت سرپل للمیکاران در کنار خشک شدن حاصلاتشان، شاهد از بین رفتن وسیله امرار معاششان بودهاند. دلآغا، کشاورزی ۳۲ ساله است. وی در بیش از دو هکتار زمین گندم کاشته بود، اما نبود بارش باران در ماههای حوت و حمل، باعث از بین رفتن مزارع او شده است. وی افزود میگوید: «من پول را قرض کردم و با آن کود کیمیاوی خریدم. کرایه تراکتور و سایر مصارف را پرداخت کردم. اکنون نمیدانم چگونه پول قرض کرده را ادا کنم.»
حکیم اوغلوی ۴۰ ساله، یک کشاورز دیگر در سرپل، گفت که خشکسالی و آفات طبیعی برای کشاورزانی که در زمینهای للمی کار میکنند، زیانهای زیادی وارد میکند. او به ۸صبح گفت: «ما معمولاً در این فصل سال، فصلهای ما را درو میکردیم، اما امسال به دلیل خشک شدن فصل، هیچ حاصل را برداشته نتوانستیم.» وی افزود: «هر دهقان از ۱۰ الی ۵۰۰ هزار افغانی زیان دیده است.»
فرید، یک کشاورز ۴۱ ساله در ولسوالی المار ولایت فاریاب به ۸صبح گفت: «من سال گذشته از کاشتن سه هزار و ۵۰۰ کیلوگرام تخم گندم در زمینهایم، ۱۴ هزار کیلوگرام گندم به دست آوردم. امسال دو هزار و ۸۰۰ کیلوگرام تخم گندم را کاشته بودم، اما نهتنها حاصل نگرفتم، بلکه از بابت خریدن بذر قرضدار نیز شدم.»
از سوی دیگر، کشاورزان و باغداران ولایت سمنگان از کاهش محصول بادام در سال جاری خبر داده میگویند که میزان حاصلات آنها نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. آنان میگویند که قیمت بادام سمنگان نیز در بازارهای افغانستان ۲۰ درصد کاهش یافته است.
کشاورزان در سمنگان میگویند که امسال به دلیل تغییر اقلیم و خشکسالی در کشور، حاصلات بادام این ولایت نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش یافته است. آنان میگویند که نبود راهکار درست برای صادرات میوه خشک، سبب شده که نرخ بادام در بازار ۲۰ درصد کاهش یابد. از سوی دیگر، فقر و بیکاری در افغانستان افزایش یافته است و مردم توانایی خرید میوه خشک را ندارند.
برخی از کشاورزان در فاریاب و سرپل میگویند که نهادهای امدادرسان و موسسات در سکتور زراعت باید گندم را به قیمت بلندتر از کشاورزان خریده و آن را دوباره به قیمت ارزانتر در بازار به فروش برسانند تا قیمت مواد غذایی بلند نشود و کشاورزان نیز تاوان نکنند.
خشکسالی افغانستان که بدترین خشکسالی در دهههای اخیر بوده و با تغییرات آب و هوایی تشدید شده، اکنون وارد سومین سالش شده است. این خشکسالی دستکم ۲۵ ولایت کشور را شدیداً متاثر کرده است. در سال جاری پیشبینی شده که حاصلات گندم ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته باشد.
در کنار جنگ، خشکسالی سبب شده است که بیش از ۷۰۰ هزار نفر از خانههایشان بیجا شوند و این امر در زمستان آینده احتمال وقوع فاجعه را افزایش داده است.
افغانستان مدتها شاهد خشکسالیهای منظم بوده است، اما در گزارش سال ۲۰۱۹ سازمان غذا و زراعت ملل متحد هشدار داده شده که تغییرات اقلیمی میتواند دورههای خشکسالی را بیشتر و شدیدتر کند. این دوره خشکسالی پس از آن رونما شد که افغانستان بدترین آن را در سال ۲۰۱۸ شاهد بود.
در کنار خشکسالی، به دلیل تسلط طالبان بر کشور و در پی آن قطع کمکهای بینالمللی و مسدود شدن میلیاردها دالر دارایی کشور در بانکهای خارجی، اقتصاد افغانستان سقوط کرده است. شغل و معیشت نابود شده و خانوادهها از یافتن راههایی برای پیدا کردن غذا ناامید شدهاند. سازمان خوراکه و زراعت ملل متحد ماه گذشته گفت که ۱۸.۸ میلیون افغان نمیتوانند غذای روزانهشان را به دست آورند و در آخر امسال این شمار به ۲۳ میلیون که ۶۶ درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهد، افزایش خواهد یافت.