تخریب شاهراه کابل ـ لوگر؛ موترها بیش از اندازه بار میبرند
۸صبح، پکتیا

انتقال وزن های بیش از حد و غیرمعیاری توسط موترهای باربری، شکایت رانندههای تاکسی و مسافران ولایتهای پکتیا و لوگر را برانگیخته است. شماری از رانندههای تاکسی و مسافران این ولایتها میگویند که در چند ماه پسین، انتقال وزنهای سنگین توسط موترهای باربری تناژبلند بهویژه انتقال زغالسنگ به پاکستان، قسمتهای زیادی از آسفالت شاهراه کابل ـ پکتیا را تخریب کرده و وسبب نگرانی مردم شده است.
این شاهراه مهم اقتصادی کشور، ولایتهای خوست، پکتیکا، پکتیا، لوگر، میدانوردک و حتا غزنی را با پایتخت وصل میکند.
رانندهها و مسافران با انتقاد تند از طالبان میگویند که قسمتهای زیادی از این مسیر در اثر انتقال وزنهای سنگین و نبود ترازوی معیاری، تخریب شده است. آنها هشدار میدهند که اگر در این زمینه توجه صورت نگیرد، این شاهراه نیز مانند شاهراه قندهار ـ کابل از بین خواهد رفت. آنان از طالبان میخواهند که هرچه عاجل، جلو انتقال وزنهای غیرمعیاری توسط موترهای تناژبلند را بگیرند و ترازوی استندرد را به هدف وزن کردن موترهای لاری و سنگینبار نصب کنند تا از تخریب این شاهراه مهم اقتصادی کشور جلوگیری صورت گیرد.
خیرالدین، راننده تاکسی در مسیر خوست ـ کابل، به روزنامه ۸صبح گفت که با تخریب این جاده عمومی از خوست تا کابل، سفر در این راه برای آنها آزاردهنده شده است. او تصریح میکند که نسبت به گذشته موتر تاکسیاش در اثر خرابی قسمتهایی از این جاده، بیشتر با عوارض تخنیکی مواجه میشود.
اسلامالدین، باشنده ولایت لوگر، به روزنامه ۸صبح میگوید که بالای یک جاده میلیونها دالر مصرف شده و سالها زمان گرفته تا تکمیل شده است؛ اما حالا بهسادهگی و بدون توجه به انتقال وزنهای سنگین و غیرمعیاری، در کمترین زمان این شاهراه کمکم خود را از دست میدهد و نابود میشود. او میگوید: «من میبینم که طالبان هیچ توجهی ندارند و بیشتر موترهای زغالسنگ با بار سنگین از طرف شب از این مسیر انتقالات میکنند و ممکن بدون ترازو پول بدهند و از این طرق رفتوآمد کنند. اگر توجه نکنند، قسمتهای زیاد سرک از بین میرود.»
رحمتالله، راننده تاکسی، به روزنامه ۸صبح گفت که بیشتر موترهای باربری با وزنهای بیشازحد، قسمتهای زیادی از شاهراه پکتیا ـ لوگر را مانند جویچه ساخته و سبب از بین رفتن آسفالت جاده شده است. او افزود که ترازوهای معیاری، کنترل و تفتیش حضوری کارمندان فواید عامه در مسیرهای شاهراه ولایتهای پکتیا و لوگر به باد فراموشی سپرده شده است و اکثر رانندهگان موترهای باربری با استفاده از این فرصت، وزنشان را دو برابر کردهاند. به گفته او، این بیتوجهی، باعث نابودی قسمتهای زیادی از این شاهراه شده است.
ولیالله، یکی از مسافران خوست ـ کابل، به روزنامه ۸صبح گفت که روزانه دهها موتر تیلری، دهها موتر لاری و دهها مازدا با وزنهای سنگین و غیرقانونی زغالسنگ و چوب را از مسیر لوگر ـ پکتیا انتقال میدهند. به گفته وی، همزمان با این کمتوجهی مقامهای طالبان به کنترل و تفتیش، سبب شده است که بیشتر موترهای باربری با وزن غیرمعیاری و حتا دو برابر سمنت را از پاکستان و زغالسنگ را از افغانستان، با اطمینان کامل از این شاهراه انتقال دهند. به گفته او، این کار بزرگترین عامل تخریب آسفالت جاده شده است. وی میگوید: «باور بکنید که من به چشمان خود روزانه به دهها موتر وزن بیشازحد و غیرقانونی را میبینم که زغالسنگ را از سمت شمال کشور بار کرده به پاکستان میفروشند و یا سمنت را با وزن دو برابر از پاکستان به افغانستان وارد میکنند.»
با این حال انتقالات وزنهای سنگین در شاهراه یاد شده انتقادات تند شماری از کاربران صفحات اجتماعی را به دنبال داشته است. آنان از طالبان میخواهند که جلو انتقال وزنهای سنگین و غیرمعیاری زغالسنگ به پاکستان را بگیرند.
از ساخت این شاهراه بیش از یک دهه میگذرد؛ اما از زمانی که طالبان به قدرت رسیدهاند، در قسمت نگهداری از آن هیچ توجهی صورت نمیگیرد. نه بارها اندازهگیری میشود و نه نظارتی بر انتقال موترهای سنگینبار وجود دارد.
این شاهراه تنها مسیری نیست که قسمتهای زیادی از آسفالت آن تخریب شده است. رانندهها و مسافران شاهراه هرات ـ کابل نیز از این بابت شکایت دارند. این شاهراه یکی از مسیرهای مهم کشور به شمار میرود، اما سالها است که بخشهای زیادی از آن به دلیل انتقال وزنهای سنگین توسط موترهای باربری و انفجار ماینهای کارگذاری شده توسط طالبان تخریب شده است.
با این حال مسولان طالبان در این عرصه اطمینان میدهند که وزنهای موترهای باربری را معیاری میسازند و با متخلفان برخورد جدی خواهند کرد.
این انتقادها در حالی مطرح میشود که در ماههای اخیر صادرات زغالسنگ از افغانستان به پاکستان افزایش یافته است. گفته میشود بخشی از این زغالسنگ، بهصورت قاچاق به پاکستان انتقال داده میشود.
گفتنی است که کمتر از دو هفته میشود که وزارت مالیه طالبان عبور و مرور موترهای حامل زغالسنگ از گذرگاه مرزی تورخم در ولایت ننگرهار را منع کرده است؛ اما بنا بر گزارش رسانهها و اطلاعات منابع، هنوز این روند موقف نشده است.