تخریب دهها خانه در انفجار مرکز پروان؛ مردم خواهان جبران خسارت هستند
8صبح، پروان

طالبان بهتازهگی یک ذخیرهگاه مواد انفجاری مربوط به گروه داعش را در یک منزل مسکونی واقع در چاریکار، مرکز پروان، منفجر کردهاند. این اقدام بدون هماهنگی با مردم محل صورت گرفته است و در پی آن، دهها خانه ویران و شماری نیز زخمی شدهاند. اکنون افراد متضرر از این گروه میخواهند که به دلیل هماهنگی نکردن با مردم، جبران خسارت کنند. با این حال، طالبان میگویند که آنان پیش از این اقدام، در مورد انفجار مواد به مردم محل گفته بودند. هرچند این گروه به باشندهگان این محل وعده دادهاند که با آنان کمک مالی میکنند، اما تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.
روز یکشنبه، ۱۵ جوزا، شهر چاریکار مرکز ولایت پروان گواه انفجاری نیرومند بود. به گفته منابع، این انفجار ناشی از منهدم ساختن یک ذخیرهگاه مواد انفجاری افراد وابسته به گروه داعش از سوی طالبان در یک منزل مسکونی بوده است. این انفجار اما در کنار خسارات هنگفت مالی، به باشندهگان محل خسارات جانی نیز رسانده است. به گفته باشندهگان، در این انفجار پنج غیرنظامی زخمی و دهها منزل مسکونی تخریب شدهاند. باشندهگان میگویند که طالبان بدون هماهنگی با آنان، مواد منفجره را در آن محل انفجار دادهاند. آنان از طالبان خواستار جبران خسارات مالیاند.
خلیفه مایل، یکی از ساکنان پارچه نهم شهر چاریکار و از متضرران رویداد انفجار روز گذشته است. او میگوید خانهای را که بهتازهگی با آبله دست ساخته بود، در پی این انفجار تخریب شده و او توان ترمیم آن را ندارد. به گفته وی، در پی این انفجار، دهها منزل مسکونی قسماً تخریب شده است. وی همچنان تصریح کرد که در نتیجه این انفجار، پنج تن به شمول زنان و کودکان که از ساکنان مربوطات حوزه اول امنیتی هستند، زخمی شدهاند.
خلیفه مایل در صحبت با روزنامه ۸صبح افزود: «ساعت ۲:۳۰ پس از چاشت روز یکشنبه، طالبان خانه همسایه ما که دو منزل بود و گفته میشود افراد داعشی بودند، محاصر کردند. بعدش چند نفر را بازداشت کرده و پس از آن انفجارش دادند. خیلی صدای نیرومند داشت. دهها خانه تخریب شد و تمام شیشهها، در و دیوار ما تکید. پنج نفر از همسایههای ما را شیشه زخمی کرده است.»
داوود، یکی دیگر از باشندهگان مربوطات حوزه اول امنیتی شهر چاریکار است. او میگوید که طالبان بدون هماهنگی با بسیاری از ساکنان این منطقه، یک خانه را انفجار دادهاند. او افزود که در کنار خسارات هنگفت مالی، کودکان و زنان ساکن این منطقه نیز شوک عصبی دیدهاند. به گفته وی، بیشتر باشندهگان این محل، ۲۰ تا ۳۰ هزار افغانی متضرر شدهاند.
داوود تصریح کرد: «من دکاندار هستم. روز یکشنبه از خانه برایم تماس گرفتند که زود بیا که خانه همسایه را انفجار میدهند. من حرکت کردم. در نیم راه رسیده بودم که صدای انفجاری وحشتناک شنیده شد. وقتی خانه برگشتم، دیدم که شیشهها و دروازههای خانهام شکسته و پای دخترم را شیشه بریده است. طالبان فقط دو یا سه همسایه را خبر ساخته بودند که انفجار صورت میگیرد، نه همه را. آنها گفته بودند که یک انفجار خیلی کوچک رخ خواهد داد.»
باشندهگان این بخش چاریکار از طالبان خواستار جبران خسارات شدهاند. حامد، یکی دیگر از متضرران، میگوید که با توجه به وضعیت بد اقتصادیشان، آنها توان ترمیم منازلشان را ندارند. او اضافه کرد: «ما به مهمانی بودیم. برگشتیم که تمام شیشهها و دروازههای ما شکسته شده است. ما توانایی ترمیم را نداریم. طالبان باید جبران خسارات بپردازند.»
مسوولان محلی طالبان در پروان وقوع این انفجار را ناشی از منهدم ساختن یک ذخیرهگاه مواد انفجاری افراد وابسته به گروه داعش میدانند. کامران حبیبی، سخنگوی فرماندهی امنیه طالبان در پروان، در صحبت با رسانهها گفته است که سه تن به شمول یک زن در پیوند به این رویداد بازداشت شدهاند. براساس ادعای او، مقداری مهمات و جنگافزاز نیز پیش از انفجار از این خانه از سوی آنان کشف و ضبط شده است. او تاکید کرده که مقداری از مواد انفجاری که قابل انتقال و خنثاسازی نبوده، از سوی طالبان انفجار داده شده است. به گفته وی، آنها مردم محل را پیش از وقوع انفجار، خبر داده بودهاند. حبیبی در مورد خسارات وارده بر مردم محل نیز گفته است که طالبان تلاش دارند به افراد آسیبدیده کمک مالی کنند.
هرچند طالبان افراد بازداشت شده و منزل تخریب شده را مربوط به گروه داعش میدانند، اما گروه داعش تاکنون در مورد این ادعا ابراز نظر نکرده است.
پیش از این نیز شهر چاریکار گواه چنین رویدادهایی بوده است. مدتی پیش، دو منزل مسکونی در درگیری میان نیروهای طالبان و افراد وابسته به داعش در مربوطات شهر چاریکار بهگونه کامل تخریب شد و چند تن کشته و زخمی شدند.
باشندهگان شهر چاریکار در حالی از گروه طالبان خواهان جبران خسارات شدهاند که در حدود ۱۰ ماه تسلط این گروه بر افغانستان، فقر و بیکاری بهگونه کمپیشینهای افزایش یافته است. در این مدت، طالبان نهتنها موفق به مدیریت این بحران نشدهاند، بل رهبران این گروه بارها گسترش فقر در کشور را انکار کردهاند.