انتقاد از انتقال جنراتورهای پایگاه بگرام به جلالآباد؛ آیا دولت مصارف این جنراتورها را تامین میتواند؟
شایق قاسمی

شماری از باشندهگان و فعالان مدنی ولایت پروان از انتقال ۲۲ پایه جنراتور از پایگاه هوایی بگرام به ولایت ننگرهار به دستور رییس جمهور غنی شکایت میکنند و میگویند که پایگاه بگرام اکنون از طرف شب در تاریکی فرو میرود.
شفیع مشفق، رییس بورد نهادهای جامعه مدنی ولایت پروان، در گفتوگو با روزنامه ۸صبح میگوید که با وجود سرازیر شدن میلیاردها افغانی در ولسوالی بگرام و مستقر شدن هزاران نیروی خارجی در این ولسوالی، مرکز آن به برق دسترسی ندارد. آقای مشفق میافزاید که باشندهگان پروان انتظار داشتند از این جنراتورها برای روشنسازی خانههای آنان استفاده میشد، نه جای دیگر. به گفته وی، در حالی که ضرر حضور نیروهای خارجی در پروان را باشندهگان ولایتهای شمال کابل متحمل شدند، اما رییس جمهور غنی خلاف خواست مردم، این جنراتورها را به ننگرهار انتقال داد.
پایگاه بگرام در حدود ۴۰ کیلومتری شمال کابل موقعیت دارد. پایگاه بگرام در دهه ۱۹۵۰ توسط ایالات متحده امریکا ساخته شد تا سنگری در برابر اتحاد جماهیر شوری پیشین باشد، اما پس از هجوم نیروهای شوروی به افغانستان در ۱۹۷۹، به مرکز اصلی این نیروها تبدیل شد و قشون سرخ در یک دهه اشغال افغانستان این پایگاه را توسعه دادند. امریکا هنگام سرنگونی طالبان در سال ۲۰۰۱، این پایگاه را از نیروهای ایتلاف شمال به دست گرفت. بگرام پس از سالها جنگ ویران شده بود، اما امریکاییها این پایگاه را بازسازی کردند و سرانجام گستره آن به حدود ۷۰ کیلومتر مربع رسید.
پایگاه هوایی بگرام در یازدهم سرطان سال روان از حضور نیروهای خارجی تخلیه شد. یک هفته پس از تخلیه این مرکز، محمداشرف غنی، رییس جمهور، به میدان هوایی و پایگاه نظامی بگرام رفت و گفت که به ارزش سه میلیارد دالر در این میدان سرمایهگذاری شده است. آقای غنی در این سفر خود گفت که برای انتقال و جابهجاسازی وسایل و تجهیزات میدان هوایی بگرام یک هیات بینالوزارتی سکتور امنیتی بررسی خود را انجام دهد تا تجهیزات منقول و غیرمنقول مشخص شود. او گفته است که پس از اولویتبندی، اقدامات لازم در این خصوص صورت گیرد.
پس از این سفر رییس جمهور با صدور حکمی، انتقال ۲۲ جنراتور بزرگ از پایگاه بگرام به ننگرهارا منظور کرد.
عطاوالله خوگیانی، سخنگوی والی ننگرهار، میگوید که این جنراتورها با ظرفیت تولید ۱۰.۵ میگاوات برق به ننگرهار رسیده است. به گفته آقای خوگیانی، این جنراتورها برای استفاده در این ولایت توسط غلامحیدر فقیرزی، رییس شرکت برشنا در ننگرهار، نصب و به بهرهبرداری سپرده شده است. سخنگوی والی ننگرهار افزوده است که برای این جنراتورها از مرکز تیل نیز خواسته شده است.
در عین حال یک منبع از شرکت برشنا که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود، به روزنامه ۸صبح گفت که هزینه یکماهه این ۲۲ پایه جنراتور حدود دوونیم میلیون دالر تخمین شده است. این منبع میگوید که در حال حاضر نیز شمار زیادی از این جنراتورها در بگرام باقی مانده است، اما دولت توان تامین مصارف این جنراتورها را ندارد.
به گفته منبع، پایگاه هوایی بگرام به ۶۴ میگاوات برق نیاز دارد و دولت تلاش میکند این مقدار برق را توسط شرکت برشنا تامین کند.
در همین حال عمراحمد پروانی، استاد دانشگاه و از فعالان سیاسی پروان، در گفتوگو با روزنامه ۸صبح میگوید که در نزد بسیاری از شهروندان کشور بهویژه باشندهگان ولایت پروان، این پرسش خلق شده است که چرا جنراتورهای این پایگاه به ننگرهار انتقال داده شده است. پروانی تاکید میکند که پایگاه هوایی بگرام زیرساختهای بسیار کلان دارد و نیاز است برق داشته باشد، اما رییس جمهور غنی خلاف آنچه مردم توقع داشت، جنراتورهای آن را به یک ولایت دیگر انتقال داد.
به گفته آقای پروانی ارگنشینان از «انکشاف متوازن» فقط در حد یک شعار استفاده میکنند و قطعاً باورمند انکشاف متوازن در کشور نیستند و دیده میشود که آنها در تلاشاند تا حوزه رای و حوزه سلیقههایشان را بیشتر مورد توجه و محبت قرار دهند.
در همین حال امینالله شکوری، رییس شورای ولایتی پروان، با تایید نگرانیهای باشندهگان این ولایت میگوید که شورای ولایتی در هماهنگی مردم از حکومت درخواست کرد تا این جنراتورها را به ولایت دیگر انتقال ندهد، اما حکومت مرکزی به این خواستها توجهی نکرد.
به گفته وی، در حالی که بخشهای زیادی از پروان به برق دسترسی ندارد و مردم برق میخواهند، اما رییس جمهور این جنراتورها را به ننگرهار انتقال میدهد. با اینهمه فضلالدین عیار، والی پروان، از چگونهگی انتقال این جنراتورها به ولایت ننگرهار اظهار بیخبری میکند.