شفاخانههای کووید-۱۹ در پنج ولایت شمالشرقی از فعالیت بازماندهاند
8صبح، کندز

با شیوع ویروس کرونا در افغانستان، حکومت پیشین تصمیم گرفت که در ولایات شفاخانههای اختصاصی کووید-۱۹ بسازد. پس از سقوط حکومت پیشین، بیشتر این شفاخانهها غیرفعال شده و یا در حال غیرفعال شدن است.
کندز، مرکز زون شمالشرق کشور است. در این ولایت شفاخانه ۱۰۰ بستر کووید-۱۹ پیش از سقوط جمهوریت فعال بود و همهروزه به واقعات مثبت کرونا رسیدهگی میکرد؛ اما اکنون داکتری از این شفاخانه به شرط افشا نشدن نامش به روزنامه ۸صبح میگوید که از حدود هشت ماه به اینسو وی و همکارانش معاش دریافت نکردهاند. به گفته وی، شفاخانه کووید-۱۹ کندز اکنون غیرفعال است. این داکتر میافزاید که به دلیل پرداخت نشدن پول صرفیه برق، برق این شفاخانه نیز قطع شده است. وی تصریح میکند که واقعات مثبت کرونا در این ولایت وجود دارد، اما مردم به معاینهخانههای شخصی مراجعه میکنند؛ چون این شفاخانه به روی بیماران واقعات مثبت کرونا بسته است.
مسوولیت پروژه شفاخانه کووید-۱۹ کندز را موسسه «جک» برعهده دارد. نوراحمد احمد، مسوول اجرایی موسسه جک، میگوید که تا ختم ماه سپتامبر سال گذشته معاش کارمندان و داکتران شفاخانه کووید-۱۹ کندز پرداخت شده است. به گفته احمد، پول پروژه مبارزه با کووید-۱۹ را بانک جهانی پرداخت میکرد که پس از سقوط حکومت پیشین، این بانک پروژههایش در افغانستان را متوقف کرده است.
در همین حال جمیل فروتن، مسوول شفاخانه کووید-۱۹تخار، میگوید که از شش ماه به اینسو معاش وی و همکارانش پرداخت نشده است. به گفته فروتن، بدون معاش کار کردن دشوار است.
در عین حال داکتران شفاخانه کووید-۱۹ در سمنگان نیز از پرداخت نشدن معاشاتشان شکایت دارند. ذبیحالله وکیل، رییس شفاخانه کووید-۱۹ سمنگان، میگوید که کارکنان و پزشکان این شفاخانه حدود ۱۰ ماه میشود که حقوقشان را دریافت نکردهاند. به گفته وکیل، این شفاخانه اکنون هیچگونه حمایتی نمیشود.
در شفاخانه کووید-۱۹ سمنگان حدود ۶۰ داکتر و کارمند مصروف کار بودهاند. ذبیحالله وکیل گفت که از این میان تنها هشت تن به وظایفشان حاضر میشوند و دیگران به دلیل دریافت نکردن معاش، وظایفشان را ترک کردهاند.
از جانب دیگر یکی از داکتران در شفاخانه کووید-۱۹ بغلان که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود، میگوید که داکتران و کارمندان این شفاخانه که تعدادشان به ۴۷ تن میرسد، حدود شش ماه میشود که معاش دریافت نکردهاند. به گفته او، اگر تا ختم ماه روان این شفاخانه حمایت نشود، بسته خواهد شد.
شاهدالله دانش، مسوول شفاخانه کووید-۱۹ در بدخشان، نیز میگوید که این شفاخانه از سه ماه به اینسو از فعالیت بازمانده است. به گفته دانش، اکنون واقعات مثبت کووید-۱۹ در شفاخانههای شخصی تحت تداوی قرار میگیرد.
شفاخانههای کووید-۱۹ در ولایات در حالی از فعالیت باز میمانند که نوع جدید ویروس کرونا (اومیکرون) تهدید تازهای برای جهان شناخته شده است.
در همین حال جاوید هژیر، سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت سرپرست طالبان، میگوید که از ۳۸ مرکز آزمایش کرونا در کشور، فعلاً از ۱۷ مرکز آمارگیری صورت میگیرد. به گفته هژیر، از زمان روی کار آمدن حکومت سرپرست طالبان، ۱۰ هزار و ۱۱۱ واقعه مثبت کرونا ثبت شده و همچنان ۵۷۹ نفر براثر این ویروس جان باختهاند. سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت سرپرست طالبان میگوید که براساس معلومات، در مجموع تا حالا حدود ۳،۵ میلیون دوز واکسین به افغانستان کمک رسیده است. وی افزود که کشورها و سازمانهای دیگر حدود پنج میلیون و ۳۰۰ هزار دوز وعده کردهاند که در آینده نزدیک به کشور خواهد رسید.
از شروع پروسه واکسیناسیون در کشور، ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر واکسین شدهاند و تنها در مدت روی کار آمدن حکومت سرپرست طالبان بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر واکسین دریافت کردهاند. جاوید هژیر در این رابطه میگوید که پروسه واکسیناسیون روزمره در مرکز، ولایات و تیمهای سیار جریان دارد که هر روز بیش از ۱۰ هزار نفر بهصورت عادی واکسین میگیرند.