شیوع کرونا؛ نهادهای آموزشی برنامههایشان را در جریان موج دوم اعلام کردند

با گسترش موج دوم ویروس کرونا، کابینه فیصله کرده است که دانشگاههای خصوصی و دولتی تعطیل شوند. افزون بر بحث کرونا، سردی هوا از دیگر دلایل تعطیلی نهادهای آموزشی شمرده میشود. مسوولان در وزارت تحصیلات عالی میگویند که درسها به گونهی کامل تعطیل نمیشود و دانشگاهها مکلفاند درسهای غیرحضوری و حمایتی را برای دانشجویان برگزار کنند. به گفتهی مسوولان این وزارت، دانشگاهها باید برای دانشجویان مجراهای درس غیرحضوری را مشخص کنند و این روند را ادامه دهند.
در همین حال وزارت معارف میگوید که مکاتب به دلیل موج دوم ویروس کرونا تعطیل نشده است. مسوولان این وزارت تصریح میکنند که به دلیل سرد شدن هوا و نداشتن امکانات، تعطیلی مکاتب در دو مرحله تطبیق میشود. این وزارت فیصله کرده است که در سال جاری از دانشآموزان امتحان چهارونیمماهه گرفته نشود.
در همین حال وزارت صحت عامه از افزایش بیماران کرونایی در کشور خبر میدهد. این وزارت از شهروندان خواسته است که همزمان با خودداری از اشتراک در تجمعات، ماسک بزنند و فاصله معیاری را رعایت کنند. افزون بر این وزارت صحت عامه میگوید که میزان مرگومیر ناشی از ویروس کرونا افزایش یافته است. براساس آمارهای این وزارت، ۷۰ تن به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در یک هفتهی اخیر جان باختهاند.
کابینه در بیستوششم عقرب سال جاری فیصله کرد که دانشگاههای خصوصی و دولتی سر از تاریخ هشتم قوس، تعطیل شوند. این تصمیم کابینه پس از اعلام شیوع موج دوم ویروس کرونا، گرفته شد. پیش از این، کابینه برای جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا، هتلهای عروسی را تا اخیر ماه قوس تعطیل کرده بود. اکنون وزارت تحصیلات عالی میگوید که با درنظرداشت گسترش موج دوم ویروس کرونا و سرد شدن هوا، تمامی دانشگاههای خصوصی و دولتی را رخصت کرده است. عباس بصیر، وزیر تحصیلات عالی، روز یکشنبه، دوم قوس، در یک نشست خبری در کابل گفت که با توجه به شیوع موج دوم ویروس کرونا و سرد شدن هوا، این وزارت نهادهای تحصیلی کشور را تا پانزدهم حوت تعطیل کرده است. او گفت: «یک دلیل دیگر هم این است که فصل زمستان نزدیک میشد و اگر درسها را ادامه میدادیم، سبب مشکلات در ولایات سردسیر میشد. مسأله تسخین [گرم کردن] یک مشکل جدی دیگر در دانشگاههای دولتی و خصوصی بود.»
وزیر تحصیلات عالی بیان کرد که هنگام تعطیلات، نهادهای تحصیلی به گونهی کامل تعطیل نمیشوند، بلکه دانشگاهها درسهای حمایتی و غیرحضوریشان را از طریق سیستمهای انترنتی ادامه میدهند. او توضیح داد، از آنجایی که دانشگاههای خصوصی و دولتی از هشتم قوس تا دهم حوت سال جاری رخصت میشوند، همهی این نهادها باید برای درسهای غیرحضوری و یا برنامههای حمایتی اقدام کنند. او گفت که برای تطبیق این برنامه، استادان دانشگاهها باید مجراهایی که درسهای غیرحضوری از طریق آن تطبیق میشوند را معرفی کنند. وزیر تحصیلات عالی افزود که این طرح باید تا قبل از رخصتی دانشگاهها یعنی تا هشتم قوس، نهایی شود. همچنان آقای بصیر تصریح کرد، برنامه تحصیلیای که درسهای سمستر دوم آن از تاریخ سوم عقرب آغاز و از تاریخ هشتم قوس الی پانزدهم حوت رخصت شدهاند، مکلفاند درسهای حضوری و تشریحی را بعد از ختم رخصتی تطبیق کنند. او افزود که این طیف دانشجویان باید خود را با معیار لازم در صنف بعد از ختم رخصتیها با تطبیق درسهای حضوری و تشریحی عیار سازند.
از طرف دیگر وزیر تحصیلات عالی گفت، برنامههای تحصیلی لیسانس و فوق لیسانس که درسهایشان را تا تاریخ هشتم قوس تکمیل میکنند، امتحانشان را در صورت مساعد بودن وضعیت صحی از تاریخ پانزدهم حوت زمانبندی کنند.
به گفتهی وزیر تحصیلات عالی همهی نهادهای تحصیلی موظفاند که پس از ختم رخصتی و در صورت مساعد بودن شرایط صحی از پانزدهم حوت برای چهار هفته تقسیماوقات این وزارت را تطبیق کنند. او تشریح داد که در نخست باید دانشگاهها درسهای حضوری و تشریحی را از پانزدهم حوت سال جاری تا چهاردهم حمل سال آینده تکمیل کنند. به همین ترتیب، پس از تکمیل درسهای حضوری، امتحان نهایی سمستر جاری از پانزدهم ماه حمل تا هفتم ماه ثور تکمیل شود. وزیر تحصیلات عالی تصریح کرد که مطابق این زمانبندی، دانشگاهها امتحان چانسهای دوم و سوم این سمستر را از دهم تا نوزدهم ثور بگیرند تا سمستر بهاری نیز پس از بیستم ثور آغاز شود.
امتحان چهارونیمماهه گرفته نمیشود
وزارت معارف نیز میگوید که به دلیل سردی هوا مکتبهای دولتی و خصوصی را در دو مرحله رخصت میکند. رنگینه حمیدی، سرپرست وزارت معارف، در این نشست خبری گفت که تصمیم این نهاد مبنی بر رخصتی مکاتب به دلیل موج دوم ویروس کرونا نبود، بلکه به دلیل سردی هوا این تصمیم گرفته شده است. او بیان کرد، از آنجایی که در مکاتب دولتی و خصوصی امکانات برای گرم کردن صنفها وجود ندارد، این وزارت تصمیم گرفته است تا مکاتب دولتی را در دو نوبت رخصت کند. به گفتهی او، صنفهای اول تا ششم در مناطق سردسیر از تاریخ اول قوس رخصت شدهاند و صنفهای هفتم تا دوازدهم در این مناطق از تاریخ پانزدهم قوس رخصت خواهند شد. این امر اما در مناطق بسیار سردسیر، متفاوت است. به گفتهی خانم حمیدی، صنفهای اول تا دوازدهم مکاتب در این مناطق از اول قوس رخصت شدهاند. وی افزود که وزارت معارف به دلیل کمبود وقت فیصله کرده است تا امتحان چهارونیمماهه را از دانشآموزان نگیرد.
از سوی دیگر فیصله در مورد مکاتب خصوصی تفاوت دارد. سرپرست وزارت معارف بیان کرد که مکاتب خصوصی یک ماه پیشتر درسهایشان را نسبت به مکاتب دولتی آغاز کردهاند و در صورتی که تا پانزدهم حوت ادامه دهند، چهارونیم ماه آنان تکمیل میشود. از این جهت وی افزود که مکاتب خصوصی به این وزارت پیشنهاد دادهاند که تا پانزدهم قوس به درسهایشان ادامه میدهند. خانم حمیدی تصریح کرد که این وزارت با درنظرداشت چهار شرط، با مکاتب خصوصی موافقت کرده است. او توضیح داد، تمامی مکاتب خصوصی باید صنفهایشان را گرم کنند، زیرا بیشتر مکاتب در شهرها موقعیت دارند و امکان گرم شدن آنها وجود دارد. به همین ترتیب وی افزود که مکتبهای خصوصی باید در جریان دو هفته، همهی مواد درسی را تکمیل کرده در اختیار دانشآموزان قرار دهند. همچنان سرپرست وزارت معارف گفت که مکاتب خصوصی باید تابع تصامیم وزارت معارف باشند و امتحان چهارونیمماهه را نگیرند. وی بیان کرد که که مکاتب خصوصی در زمستان حق گرفتن فیس از دانشآموزان را ندارند. خانم حمیدی تاکید کرد که در صورت تخلف، با این مکاتب برخورد جدی خواهد شد.
از سویی هم آمارهای وزارت صحت عامه نشان میدهد که میزان مبتلایان به ویروس کرونا هر روز در حال افزایش است. لیلا جعفری، معاون سخنگوی این وزارت، به روزنامه ۸صبح گفت که میزان مبتلایان به این ویروس در هفتههای اخیر بین ۱۸ تا ۲۹ درصد افزایش داشته است. او گفت که وزارت صحت عامه برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا، برنامههای جامع را طرح کرده است. بانو جعفری بیان کرد که این وزارت برای پیشگیری از افزایش ویروس کرونا، تعطیلی برخی نهادها را به کابینه پیشنهاد کرده است. همچنان وی بیان کرد که این وزارت برای مقابله بهتر با ویروس کرونا، بخش آگاهیدهی، ارتقای صحت و بالا بردن تعداد آزمایشها را روی دست گرفته است. او به شهروندان توصیه کرد که برای مبارزه با این ویروس، ماسک بزنند و فاصله معیاری را رعایت کنند. بانو جعفری از شهروندان خواست که در تجمعات اشتراک نکنند و دستهایشان را تکراراً با صابون بشویند. این وزارت هشدار میدهد که در صورت جدی گرفته نشدن توصیههای صحی از سوی شهروندان، میزان مبتلایان به این ویروس افزایش خواهد یافت. به گفتهی مسوولان، در هفتههای اخیر میزان مرگومیر ناشی از بیماری کووید-۱۹ افزایش یافته است. گراف میزان مرگومیر ناشی از این بیماری نشان میدهد که در یک هفته اخیر ۷۰ تن در اثر این بیماری جان باختهاند.
گفتنی است که نخستین مورد ابتلا به بیماری کووید-۱۹ در پنجم حوت سال گذشته در ولایت هرات ثبت شد. پس از آن، این ویروس به همهی ولایتها شیوع یافت و تاکنون ۴۴ هزار و ۷۰۶ تن مبتلا شدهاند. از این میان ۳۵ هزار و ۹۳۴ تن بهبود یافته و یک هزار و ۶۸۷ تن جان باختهاند. با گسترش ویروس کرونا، دولت برنامه قرنطین را تطبیق کرد. با این حساب دانشگاهها و مکتبها نیز تعطیل شدند. سرانجام دانشگاهها در ماه اسد و مکتبها در ماه میزان دوباره به فعالیت آغاز کردند.