کرونا و آلودهگی هوا در کمین هراتیان است
خلیل رسولی
کارشناسان محیط زیست و آگاهان امور پزشکی، از افزایش آلودهگی هوا در هرات ابراز نگرانی میکنند. از دید آنان، هوای هرات با افزایش گسترده نفوس و وسایل نقلیه فرسوده و همچنان استفاده از مواد سوخت غیرمعیاری، به گونهی نگرانکنندهای آلوده شده است.
نگرانیها از افزایش آلودهگی محیط زیست در هرات در اوضاعی بیان میشود که «موج دوم ویروس کرونا» در این ولایت آغاز شده و طی روزهای اخیر، شمار مبتلایان و مرگومیر ناشی از آن افزایش یافته است.
اداره محیط زیست هرات، از افزایش آلودهگی هوا در این ولایت نگران است و تأکید میکند که برای کاهش آلایندههای زیستمحیطی، براساس دستور رییس جمهور برنامهای روی دست گرفته است که به زودی عملی خواهد شد.
از دید پزشکان، آلودهگی هوا میتواند علاوه بر گسترش ویروس کرونا، عامل بسیاری از بیماریهای تنفسی شود. آنان هشدار میدهند که برای کاهش آلودهگی هوا در فصل سرما و مهار «موج دوم» کرونا، باید تمام نهادهای مسوول در این زمینه تلاش کنند.
شهرداری هرات میگوید که برای کاهش آلودهگی هوا در این شهر، روزانه ۸۰۰ متر مربع زباله از ناحیههای شهری به بیرون شهر انتقال داده میشود و همچنان آمریتهای نواحی از روند انتقال زبالهها نظارت میکنند.
ریاست صحت عامه هرات، با آغاز فصل سرما و شروع «موج دوم کرونا» نگران افزایش بیماریهای تنفسی و مبتلایان بیماری کووید-۱۹ است. محمدرفیق شیرزی، سخنگوی این نهاد، در گفتوگو با روزنامه ۸صبح، با ابراز نگرانی از افزایش آلودهگی هوا، خواهان رسیدهگی به این مسأله است. او میگوید که برای مهار موج دوم کرونا باید آلودهگی هوا در هرات کاهش یابد و این کار نیازمند تلاش مشترک مردم و حکومت است.
کارشناسان محیط زیست نیز از افزایش آلودهگی هوا نگران هستند. عبدالرحیم امید، کارشناس محیط زیست و استاد دانشگاه هرات، عامل افزایش آلایندههای زیستمحیطی را، افزایش نفوس، گشتوگذار بیش از حد وسایل نقلیه فرسوده و استفاده از مواد سوختی غیرمعیاری میداند. او در گفتوگو با روزنامه ۸صبح تأکید میکند که ریاست حفاظت محیط زیست و شهرداری هرات، برای کاهش میزان آلودهگی هوا باید تلاش بیشتری به خرج دهند تا همهی شهروندان بتوانند هوای «صاف و پاک» را تنفس کنند.
مقامها در اداره حفاظت محیط زیست هرات میگویند برای کاهش آلودهگی هوا برنامههایی روی دست دارند که به زودی عملی میشود. نصیراحمد فضلی، رییس این نهاد، میگوید که به دستور رییس جمهور برای مبارزه با موج دوم کرونا تمام کافهها، حمامها و هتلهای عروسی در هرات بسته خواهد شد.
آقای فضلی تأکید دارد که برای برخی از صنفهایی که در افزایش آلودهگی هوا نقش دارند، هشدار داده شده که فعالیت آنان نباید سبب افزایش آلودهگی هوا گردد. از دید او، به دلیل افزایش نفوس، تردد زیاد وسایل نقلیه، کمبود نیروی برق و مواد سوخت غیرمعیاری، شهر هرات بسیار آلوده شده است، اما تجهیزات فنی معیاری برای سنجش میزان آلودهگی وجود ندارد.
برخی پزشکان در شفاخانه هرات، باور دارند که افزایش بیماریهای تنفسی و گسترش ویروس کرونا، رابطهی مستقیم با افزایش «میزان آلودهگی هوا» دارد و ادامه این آلودهگیهای زیستمحیطی جبرانناپذیر است.
داکتر معیدالحق فخری، متخصص بیماریهای میکروبی، به روزنامه ۸صبح میگوید که بسیاری از بیماریهای تنفسی از آلودهگیهای محیط زیستی به انسانها سرایت میکند و این بیماریها یا درمان ندارد و یا درمانش سالها طول میکشد. او از مسوولان در ریاستهای حفاظت محیط زیست و شهرداری هرات، خواهان توجه جدی به میزان آلودهگی هوا در هرات است و هشدار میدهد که افزایش آلودهگی هوا «مهار موج دوم کرونا و بیماریهای میکروبی» را ناممکن خواهد کرد.
از دید آگاهان امور پزشکی، ریاست شهرداری هرات باید در انتقال به موقع و درست زبالهها از نواحی مختلف شهری به شدت تلاش کند تا موجب گسترش بیماریهای ساری و افزایش آمار مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ نشود.
شهرداری هرات پافشاری دارد که زبالهها به گونهی درست و سریع از مناطق مسکونی به بیرون از شهر انتقال مییابد. نجیبالله حبیبی، سخنگوی این نهاد، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید که روزانه ۸۰۰ متر مربع زباله از نواحی مختلف شهر توسط شرکتهای خصوصی به بیرون از شهر منتقل میشود و تلاش برای کاهش زبالهها در برخی مناطق شهری جریان دارد.
چند روز پیش، همزمان با شروع فصل سرما در کشور، کمیته حالات اضطرار ویروس کرونا، تصمیم گرفت تا از اول ماه قوس سال روان خورشیدی، تمام حمامها، کافهها و هتلهای عروسی در کشور برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا و مهار موج دوم آن مسدود شود.
اداره ملی حفاظت محیط زیست برای مهار آلودهگی هوا، «مقرره مبارزه با آلودهگی هوا» را تعدیل کرد که براساس آن الزامات حقوقی و مقرراتی تشدید شده است. در این مقرره برای منابع آلودهکننده هوا جریمههای نقدی و معرفی به نهادهای عدلی و قضایی در نظر گرفته شده است.
آلودهگی محیط زیست، از مشکلات مهم و اساسی در کلانشهرهای جهان شمرده میشود و حتا برخی شهرهای بزرگ و شلوغ در شماری از کشورها، به دلیل افزایش آلایندههای زیستمحیطی، برای چند روز تعطیل میشود. با این همه، امسال آغاز موج دوم همهگیری کرونا، بر نگرانی از آلودهگی در کشور افزوده است.