نگرانی از کمبود آرد در هرات؛ حکومت اقدام فوری کند
8صبح، هرات

به دنبال نگرانیها از کمبود آرد گندم در هرات، اتحادیههای واردکنندهگان آرد و نانوایان از حکومت میخواهند که برای رفع این مشکل اقدام فوری کند. اتحادیه واردکنندهگان آرد در هرات، میگوید از حدود ۲۰ روز به اینسو محمولههای آرد به این ولایت وارد نشده است.
اتحادیه نانوایان هرات هم از کمبود آرد و احتمال مسدود شدن برخی نانواییها هشدار میدهد و از حکومت میخواهد که برای واردات آرد هرچه زودتر اقدام کند. برخی منابع غیررسمی ادعا دارند که به زودی یک محموله بزرگ آرد از ترکمنستان وارد هرات خواهد شد.
اداره محلی هرات از تلاشها در سطح محلی و حکومت مرکزی برای زمینهسازی واردات آرد و رسیدهگی به این مشکل خبر میدهد. با این حال، سخنگوی طالبان میگوید که مسأله توقف محمولههای آرد از سوی آنها بررسی میشود تا مشخص شود که مشکل از جانب افغانستان است یا ترکمنستان.
فعالان مدنی و اعضای شورای ولایتی هرات هشدار میدهند که در صورت مسدود شدن نانواییها به دلیل کمبود آرد، مردم آسیب خواهند دید و احتمال وقوع فاجعه وجود دارد. همزمان گزارشهایی نیز از بازگشایی بندر مرزی تورغندی و انتقال چند محموله مواد سوخت و آرد گندم نشر شده است؛ اما مقامهای رسمی تاکنون بازگشایی گمرک را تأیید یا رد نکردهاند.
در پی کاهش ذخیرهها و توقف واردات آرد گندم، اتحادیه/انجمن نانوایان هرات از کمبود آرد و احتمال مسدود شدن برخی نانواییها هشدار میدهد. عبدالظاهر رحیمی، رییس این نهاد، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید که به دلیل مسدود شدن گذرگاه مرزی تورغندی، از چند روز به اینسو واردات آرد به هرات متوقف شده است.
به گفته او، کمبود آرد در تمام نانواییها وجود دارد و نانوایان در روزهای اخیر ذخیرههای آردشان را برای پخت نان مصرف کردهاند. با کاهش ذخیرههای آرد در بازار هرات، بهای هر بوری/بوجی ۵۰ کیلویی این محصول طی روزهای گذشته از ۱۴۰۰ به ۱۸۰۰ افغانی افزایش یافته است.
رییس اتحادیه/انجمن نانوایان هرات از مردم و فروشندهگان آرد میخواهد، اگر آرد ذخیره دارند، برای مصرف مردم در اختیار نانواییها قرار دهند تا مشکل کمبود آرد مدیریت شود. از حدود سه هفته به اینسو گمرک تورغندی هرات در اختیار طالبان قرار دارد و آرد وارد نشده است.
براساس آمار ارایهشده از سوی اتحادیه نانوایان هرات، حدود ۸۹۰ نانوایی در شهر هرات و بیشتر از ۳۰۰ نانوایی در ولسوالیهای انجیل و گذره که نزدیک به شهر است، فعالیت دارند و هرکدام از آنها به گونه میانگین روزانه پنج بوری/بوجی ۵۰ کیلویی آرد مصرف میکنند.
در همین حال، عبدالواحد واحدی، رییس اتحادیه وارکنندهگان آرد در هرات، با تأیید مشکل کمبود آرد به روزنامه ۸صبح میگوید که این نهاد از ۱۰ روز پیش نگرانی خود را نسبت به کمبود آرد و توقف واردات آن با مقامهای محلی و اتاق تجارت و سرمایهگذاری هرات شریک کرده بود.
به گفته او، بازرگانان واردکننده آرد در هرات به گونه کتبی تعهد سپردهاند تا در صورت واردات محمولههای آرد، تعرفه گمرکی آن را مطابق قانون پرداخت کنند و تعهدنامه کتبی آنها از طریق اتاق تجارت و اداره محلی به کابل ارسال شده است.
رییس اتحادیه واردکنندهگان آرد هرات افزود، اعضای این نهاد آمادهگی دارند تا در صورت بازگشایی گذرگاه مرزی تورغندی، محمولههای بزرگ آرد قزاقی را از طریق کشور ترکمنستان به هرات وارد کنند و از حکومت میخواهند زمینه واردات آرد و بازگشایی مرز را فراهم کند.
برمبنای معلومات اتحادیه واردکنندهگان آرد هرات، در حال حاضر چندین محموله بزرگ آرد که از کشور قزاقستان قرار بود به هرات وارد شود، در مرز مشترک با کشور ترکمنستان گیر مانده است و به دلیل گرمی هوا احتمال فاسد شدن این محمولهها وجود دارد و شرکتهای باربری برای انتقال واگنهای قطار به قزاقستان انتظار میکشند.
فعالان مدنی هرات باور دارند که بازارهای افغانستان و بازار هرات وابسته به واردات مواد اولیه از کشورهای خارجی است و مردم نیاز دارند تا هر روز و هر هفته مقدار زیادی آرد وارد بازار هرات شود و دسترسی مردم و نانواها به آرد فراهم شود.
سیداشرف سادات، از فعالان مدنی هرات، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید که مردم نیازمند هستند تا آرد بیشتری از کشورهای آسیای میانه وارد بازار شود. وی تصریح کرد که در صورت مسدود شدن نانواییها به دلیل کمبود آرد، مردم آسیب خواهند دید و احتمال وقوع فاجعه وجود دارد.
این کنشگر مدنی پافشاری دارد که تاکنون هیچ فکر بنیادی برای بازگشایی گذرگاههای مرزی وجود ندارد و حکومت سازوکاری روی دست نگرفته است که در رأیزنی با طالبان بستر را مساعد کند تا کالاهای اساسی و مواد اولیه وارد بازارهای کشور شود.
برخی اعضای شورای ولایتی هرات نیز تأکید دارند که حکومت باید هرچه زودتر زمینه واردات آرد را به کشور فراهم و برای بازگشایی گذرگاههای مرزی اقدام فوری کند. کبیر ایثار، عضو شورای ولایتی هرات، به روزنامه ۸صبح میگوید که با بحرانهای جنگ، کرونا و بیکاری، کمبود آرد در هرات بحرانزا خواهد شد.
او افزود، مردم در داخل هرات نمیتوانند به پیمانه فراوان آرد گندم تولید کنند و حکومت باید از هر طریقی که میشود، گندم و آرد را به کشور وارد و همزمان از احتکار و گرانفروشی آرد در بازارها به گونه قاطعانه جلوگیری کند و اجازه سوءاستفاده را به افراد سودجو ندهد.
با اینحال، منابع غیررسمی ادعا دارند که گذرگاه مرزی تورغندی هرات روز یکشنبه برای ورود کالاهای وارداتی از ترکمنستان بازگشایی و چند محموله مواد سوخت و آرد گندم به هرات وارد شده است؛ اما مقامهای رسمی تاکنون در این مورد اظهارنظر نکردهاند.
برخی منابع غیررسمی نیز ادعا دارند که به زودی یک محموله بزرگ آرد از ترکمنستان وارد هرات خواهد شد. با اینهمه، جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات، میگوید که اداره محلی این ولایت تلاشها را در سطح محلی و حکومت مرکزی در سطح ملی، برای زمینهسازی واردات آرد و رسیدهگی به مشکل کمبود آرد در بازارها آغاز کرده است.
وی افزود، از طریق دستگاه دیپلماسی رأیزنی با کشورهای همسایه جریان دارد و همزمان در سطح ولایت هرات تلاش میشود تا نیازمندیها از منابع داخلی تأمین شود و حکومت تلاش دارد تا به زودی فعالیتهای ترانزیتی و تجارتی در گمرکات آغاز شود.
از سویی هم ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید: «این موضوع را ما پیگیری میکنیم؛ اما معلومات دقیق تا حالا نرسیده که چرا مال بند شده، چرا آرد اجازه داده نشده و آیا مشکل از طرف ما است یا از طرف کشور ترکمنستان؟»
طی روزهای اخیر بندرهای مرزی تورغندی و اسلامقلعه در هرات و بندر مرزی ابونصر فراهی در ولایت فراه از کنترل حکومت خارج شد و به دست طالبان افتاد. هرچند روند ورود محمولههای وارداتی از گمرکهای اسلامقلعه و ابونصر فراهی آغاز شد؛ اما در گمرک تورغندی روند واردات کالا متوقف ماند.
آرد مصرفی هرات پیش از این از کشور پاکستان وارد میشد؛ اما از حدود هشت سال به اینسو واردات آرد از کشور قزاقستان انجام میشود. با تصرف گذرگاههای مرزی به دست طالبان نگرانیها از تحریم اقتصادی شهرهای بزرگ افغانستان افزایش یافته است.