نگرانی از تلفات نظامیان: ارتش به درستی مدیریت شود

شماری از آگاهان نظامی رقم تلفات نیروهای امنیتی را نگران کننده میخوانند و میگویند که حکومت و نهادهای امنیتی برای کاهش تلفات نیروهای امنیتی نقش مؤثری میتواند بازی کند.
عتیقالله امرخیل، آگاه مسایل نظامی میگوید که مدیریت، تعلیم و تربیت و اکمال کردن درست قوای دفاعی کشور در کاهش تلفات نیروهای امنیتی کشور خیلی مؤثر است و باید این موارد در اولویت کاری مقامهای امنیتی قرار داشته باشد.
آقای امرخیل دلیل تلفات نیروهای امنیتی را، ضعف در رهبری، آموزش و پرورش و تجهیز و اکمال کردن نیروهای امنیتی دانست و گفت: «هر سربازی که در جنگ از دست میدهیم، جای آن را کسی نمیتواند پر کند، ما هزار تانک را ساخته میتوانیم، ولی یک انسان را ساخته نمیتوانیم، این تلفات تاثیر مستقیم بر روحیه سربازان، افسران و جنرالان دارد، از طرف دیگر بر روحیه مردم تاثیر سوء دارد، وقتی خانوادهها شاهد تلفات بلند نیروهای امنیتی شود، دیگر به فرزندان خود اجازه نمیدهند که به صفهای نیروهای امنیتی بپیوندند.»
به تازهگی محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور، گفته است که از آغاز دوره حکومت وحدت ملی تاکنون بیش از ۴۵ هزار نفر از نیروهای امنیتی قربانی جنگ شدهاند و یک صدهزار نفر از نیروهای امنیتی صفوفشان را ترک کردهاند. برخلاف این، حدود دو ماه پیش، رییس جمهور غنی گفته بود که در جریان چهار سال گذشته بیش از ۲۸ هزار نیروهای امنیتی افغان در کشور کشته شدهاند.
در همین حال، میرزامحمد یارمند، آگاه مسایل نظامی دیگر بیان کرد که جلبوجذب و آموزشوپرورش نیروهای امنیتی باید معیاری باشد. به گفته او، آموزش مهارتهای نظامی و تعلیم و تربیتی که برای پولیس و اردوی ملی کشور، اکنون وجود دارد، برای جنگ کنونی کارا نیست، باید تمام نیروهای امنیتی در چوکات مفردات درسی کوماندو آموزش رزمی ببینند، تا جسارت و مهارت نظامی آنان به حدی باشد که تهدیدها را در فرصت خیلی اندک بتوانند مهار کنند.
آقای یارمند افزود که باید تمام رهبران سیاسی کشور در قبال مسألهی جنگوصلح کشور اجماع داشته باشند و بر اساس تفکر طبقه عام کشور تعهد بکنند و هیچگونه تعهدی به کشورهای منطقه و جهان نداشته باشد، مثل حالا یکی طرفدار امریکا و پاکستان باشد و دیگری طرفدار روسیه و ایران. این مسأله روی هم رفته افغانستان را تباه کرده است و اگر ادامه پیدا کند، کشور را بیشتر تباه خواهد کرد.
او همچنان گفت که باید زمینهی رفتوآمد، تروریستان از پاکستان به داخل کشور از بین برده شود.
این آگاه مسایل نظامی تصریح کرد: «باید تشکیلات نظامی سرحدات خودمان را بالا ببریم، قطعات سرحدیمان را تقویت بکنیم، به همین ترتیب قطعاتی که در ولسوالیها داریم را تقویت کنیم، در کنار این نیروهای امنیتی به کمبود مهمات مواجه نشود و سلاح مناسب داشته باشند تا از این حالت بیرون شویم.»
رقم تلفات نیروهای امنیتی در حال درشت خوانده میشود که در حمله هفته گذشته گروه طالبان بر یک مرکز تعلیمی امنیت ملی در ولایت میدان وردک ۳۶ تن کشته و ۵۸ تن دیگر زخمی شدند.
در این رابطه با تلاشهای زیاد نظر وزارت دفاع را گرفته نتوانستیم، اما پیش از این اسدالله خالد سرپرست جدید وزارت دفاع نیز بر کاهش تلفات نیروهای امنیتی تاکید کرده و گفته بود که نیروهای امنیتی باید از حالت دفاعی بیرون شوند و ابتکار عمل را در دست بگیرند.
سرپرست جدید وزارت دفاع با دگرگونی شعار «سر میدهم، ولی سنگر نمیدهم» گفت که این شعار باید به شعار «سرش را میزنیم و سنگرش را میگیریم» تغییر کند.
در کنار این، حدود دو ماه پیش، شورای امنیت ملی به نیروهای امنیتی دستور داده بود که حملاتشان را بر «مخالفان مسلح دولت» شدت بخشند. شورای امنیت ملی گفته بود که این دستور به منظور جلوگیری از تلفات غیرنظامیان و نیروهای امنیتی صادر شده و در آن تاکید شده که «عملیاتهای تهاجمی بر مخالفان مسلح» دولت شدت یابد.
با این حال، شماری از آگاهان نظامی میگویند که برای اجرای عملیات تهاجمی نیاز هست که نیروهای امنیتی «بیشتر» تجهیز شوند.
آگاهان نظامی میگویند برای این که تمام قطعات نظامی کشور به حالت تهاجمی درآیند، باید نیروهای دفاعی کشور با سلاحهای معیاری تجهیز شوند تا دشمن را مورد حمله تهاجمی قرار دهند.