آیا واکسین ضد توبرکلوز میتواند ما را از کرونا محافظت کند؟
داکتر محمداکبر حیدری، متخصص داخله عمومی در سویدن

در این اواخر بحثهای زیادی در مورد واکسین توبرکلوز و ارتباط آن با کاهش واقعات مرگومیر ناشی از کرونا سر زبانها بوده است، اما آیا این موضوع یک شایعه است یا حقیقت.
تحقیقات جدید نشان میدهد، کشورهایی که در آن، شهروندان در مقابل توبرکلوز واکسین شدهاند و یا واکسین BCG شامل برنامهی ملی واکسیناسیون آنها میباشد، میزان مرگومیر به مراتب کمتری ناشی از کرونا دارند.
دانشمندان فکر میکنند که تزریق واکسین توبرکلوز سیستم معافیتی فرد را در مقابل بعضی از بیماریها از جمله کووید-۱۹ افزایش میدهد.
این مطالعات در مراحل ابتداییاش است و لازم است تحقیقات و آزمایشهای بیشتر در این مورد انجام یابد.
در ایالات متحده، سویدن و سایر کشورهای اروپایی، واکسین BCG شامل پروگرام واکسیناسیون نوزادان نمیباشد، زیرا توبرکلوز در این کشورها معمول نیست. واکسین BCG بیشتر در کشورهای آسیایی و افریقایی مورد استفاده قرار میگیرد که توبرکلوز هنوز هم یک مشکل اساسی در این کشورها محسوب میشود. برخی از این کشورها با وجود سطح پایین اقتصاد و تدابیر نه چندان بسیجشده برای پیشگیری و کنترل شیوع ویروس کرونا، در مقایسه با کشورهای اروپایی، موارد مرگومیر کمتر گزارششدهای ناشی از کرونا داشتهاند.
مبنای این ادعا چیست؟
در یک تحقیق پوهنتون «جان هاپکینز»، که یکی از دقیقترین پژوهشها به شمار میرود که در آن ارتباط مرگومیر ناشی از کووید-۱۹ و واکسین BCG به بررسی گرفته شده است، اما تا کنون نتیجهی نهایی این مطالعه اعلان نگردیده است. آمار ابتدایی این پژوهش نشان میدهد که میزان مرگومیر ناشی از کرونا در کشورهایی که از واکسین BCG استفاده کردهاند، ۵.۸ برابر کمتر از کشورهایی است که از واکسین BCG استفاده نکردهاند.
در استرالیا قرار است تحقیق دیگری نیز انجام یابد که در آن در حدود چهار هزار کارمند صحی از شفاخانههای مختلف از سراسر استرالیا اشتراک میکنند و بالای یک عدهی نامعلوم از این چهار هزار فرد واکسین توبرکلوز تطبیق میشود و بعداً توانایی این واکسین در کاهش شیوع، شدت و علایم کرونا ارزیابی خواهد شد.
تحقیق مشابهی روی یک هزار تن در هالند نیز جریان دارد.
منابع معتبر بهداشتی چه میگویند؟
سازمان صحی جهان «WHO» میگوید که نتایج آزمایشهای BCG ارزیابی خواهد شد و در حال حاضر واکسین BCG را برای پیشگیری از ابتلا به کووید-۱۹ توصیه نمیکند. اما در عین حال، هشدار میدهد، کشورهایی که از واکسین BCG برای محافظت نوزادان در برابر توبرکلوز استفاده میکنند، باید این کار را ادامه دهند.
فشرده بحث
اینکه چرا فیصدی یا میزان مرگومیر ناشی از کرونا در کشورهای مختلف متفاوت است، ایجاب پژوهشهای بیشتر را میکند.
با وجودی که در کشورهای فقیر و یا در حال توسعهی آفریقایی و آسیایی امکانات کافی و لازم برای مبارزه با گسترش و ابتلا به ویروس کرونا در دسترس نیست، اما میزان مرگومیر ناشی از کرونا در آنها به مقایسه کشورهای اروپای و امریکا کمتر است. مثلاً در بلجیم شمار وفاتهای ناشی از کرونا در هر ۱۰۰ هزار نفر به ۸۱.۷ نفر میرسد اما در هندوستان این رقم به ۰.۳ تن و در اندونیزیا به ۰.۵ تن میرسد.
عوامل دیگری هم میتواند اثرگذار باشد؛ مثلاً در اکثر کشورهای اروپایی، کهنسالی جمعیت یا Old Generation و کاهش نسبی نسل جوان به سبب کاهش تولید نیز یک عامل عمده شمرده میشود، چون میدانیم که ویروس کرونا کهنسالان را بیشتر ماُووف میسازد.
ماخذ:
https://www.covid-19facts.com/?p=84141
https://www.clinicaltrialsarena.com/news/australia-bcg-vaccine-trial-covid-19