دانشجویان افغان در هند منتظر برگشت به کشور
سیدحسن حسینی

طی سه روز گذشته دستکم ۵۰ دانشجوی افغان در ایالت دهلی هندوستان منتظر پرواز به سمت کشور هستند. آنان میگویند که شرکت هوایی کامایر قبلاً به دانشجویان تکت پرواز را فروخته است، اما در روزی که قرار بود پرواز انجام گیرد، به آنان گفته شده که پروازها لغو شده است. شرکت هواپیمایی کامایر اما میگوید که مشکل اصلی از جانب کشور هندوستان است و اجازه پرواز به دست مسوولان این کشور قرار دارد. از این طرف مقامها در دولت افغانستان میگویند که طی روزهای گذشته و جاری هیچ پروازی از هندوستان به افغانستان تنظیم نشده است. اداره هوانوردی ملکی کشور میگوید که پروازها در شرایط ویژه نیاز به طی مراحل رسمی دارد و باید مسافران منتظر بمانند. سفارت افغانستان در هندوستان هم به این نظر است که دانشجویان باید منتظر اعلامیه رسمی وزارت بمانند و از قبل برای پرواز به سمت افغانستان تکت نخرند. سفارت افغانستان تصریح میکند که تمام پروازهای بین کشورها در روزهای کرونایی به شکل ویژه انجام میگیرد و نیاز به توافق بین دو کشور است.
شکایت دانشجویان از نبود پرواز
برخی از دانشجویان افغان در هندوستان از فروش تکت غیر قابل استفاده از طرف شرکت هواپیمایی کامایر و نبود پرواز از هندوستان به سمت افغانستان شکایت دارند. آنان میگویند که در چند روز گذشته به دستکم ۵۰ دانشجوی افغان در ایالتهای مختلف هندوستان تکت فروخته شده، اما در دو روز گذشته که به میدان هوایی دهلی مراجعه کردهاند، خبری از پرواز نبوده است.
محمدامید جامی، دانشجوی مقطع ماستری در ایالت پنجاب هندوستان، به روزنامه ۸صبح میگوید که او و دوستانش ۲۰ روز قبل تکت برگشت از هند به افغانستان را از شرکت هواپیمایی کامایر خریده بودند و قرار بود که اول جون، یعنی سه روز قبل، از دهلی به کابل پرواز کنند. او تاکید میکند که عدهای از دوستانش از بنگلور و سایر ایالتهای هند به ایالت دهلی رفتند، اما در آنجا متوجه شدند که پرواز شرکت هواپیمایی کامایر لغو شده است. آقای جامی اضافه میکند که به دلیل شرایط دشوار و سفت و سخت قرنطین در دهلی، هتلها و مهمانخانهها دانشجویان را پذیرش نکردند و به همین دلیل آنان مجبور شدند شب را در کنار خیابان به صبح برسانند.
وی تاکید میکند که قبل از لغو پرواز، شرکت هواپیمایی کامایر به آنان خبر نداده بود و اکثر مسافران و دانشجویان سرگردان شدند. آقای جامی تصریح میکند که دستکم ۵۰ دانشجو همین اکنون در دهلی منتظر پرواز به کابلاند. وی میگوید که قرار بود در یکی دو روز گذشته، دانشجویان با سه پرواز از هندوستان به کشور برگردند. او میافزاید که حالا دوباره شرکت هواپیمایی کامایر به آنان گفته است که تکتها را لغو کنند و دوباره به تاریخ هشتم جون، تکت بگیرند.
آقای جامی میافزاید که لغو کردن تکتها و به دست آوردن پول تکت حداقل ۴۸ ساعت زمان میبرد و دانشجویانی که در دهلی به سر میبرند، مکانی برای استراحت ندارند. از طرف دیگر به گفته آقای جامی، دانشجویان کم از کم باید ۴۰۰ دالر برای دریافت دوباره تکت به شرکت کامایر بپردازند و اگر کمی دیر بجنبند، همین تکتها هم از دست میرود و دوباره در بیسرنوشتی منتظر پرواز بعدی میمانند.
«هندوستان مانع پرواز است»
نجیب پیمان، سخنگوی شرکت هواپیمایی کامایر، در صحبت با روزنامه ۸صبح، ریشه این مشکل را در تصمیم هندوستان و شرایط این کشور میبیند. آقای پیمان میگوید که تمام موارد برای پروازهای یکی دو روز گذشته از هندوستان به کابل سنجش شده بود، اما در نهایت هندوستان اجازه پرواز را به هواپیماهای کامایر نداد. او میافزاید که در اوضاع کرونایی چند هفته گذشته هم هندوستان اجازه پرواز را به شرکتهای هواپیمایی نداده بود. وی میافزاید که رایزنیها برای انجام پرواز از هندوستان به افغانستان در حال انجام است و هواپیماها هم در میدان هوایی منتظر مسافران هستند. آقای پیمان تأکید میکند که در اوضاع کرونایی، تجربه شده که دولتها در لحظههای کوتاه تصمیمهای جدید میگیرند و همین قضیه سبب میشود که شرکتهای هواپیمایی هم از آن متاثر شوند.
وی در مورد به درازا کشیده شدن زمان برگشت پول تکت مسافران به آنان میگوید که در حالت عادی هم روند برگشت پول تکت به مسافر حداقل ۲۴ ساعت زمان میبرد و حالا در شرایط کرونایی، وضعیت از حالت عادی کمی تفاوت دارد.
دانشجویان مقصر اند
در همین حال طاهر قادری، شارژدافیر افغانستان در هندوستان، به روزنامه ۸صبح میگوید که در روزهای جاری و گذشته هیچ پروازی از هندوستان به سمت افغانستان ترتیب نشده است. او تصریح میکند که در روزهای کرونایی تمام شرکتهای هواپیمایی برای کسب درآمد تکتها را به مشتریان میفروشند، اما اجازه پرواز باید طی مراحل قانونی خود را بگذراند. او میافزاید که مقصر اصلی دانشجویانی هستند که قبلاً تکت خریده بودند، چون بنا بر گفتههای آقای قادری، تمام پروازهایی که در وضعیت کرونایی انجام میگیرد، به طور ویژه طی مراحل قانونی خود را میگذراند. به گفته وی، دانشجویان خودسرانه اقدام به خرید تکت کرده بودند و باید منتظر اعلامیه رسمی سفارت افغانستان در هندوستان میماندند. آقای قادری اضافه میکند که هم اکنون رایزنیها با اداره ملکی هوانوردی افغانستان، سفارت افغانستان در هندوستان، سفارت هندوستان در افغانستان و اداره هوانوردی هندوستان در جریان است تا اجازه پرواز به چند هواپیمای معدود برای انتقال مسافران داده شود. وی میگوید که هنوز این مساله نهایی نشده و مسافران باید منتظر اعلامیه رسمی سفارت افغانستان در هندوستان باشند.
در سوی دیگر اداره هوانوردی ملکی کشور هم به این نظر است که برای روزهای اول و دوم ماه جاری میلادی هیچ پروازی برای انتقال مسافران از هندوستان به افغانستان تنظیم نشده است. او میگوید که اگر این پروازها تنظیم شود، از قبل به مسافران اعلام میشود و مسافران پس از آن باید اقدام به خرید تکت کنند.
گفتنی است که اوضاع کرونایی اکثر پروازهای افغانستان با کشورهای همسایه و سایر کشورهای جهان را متاثر کرده است. پیش از این دستکم ۲۰ پرواز ویژه از هندوستان به سمت افغانستان انجام گرفته است.