اقدام جدید برای پیشگیری از ویروس کرونا؛ رفتوآمد موترها از ولایات به کابل ممنوع شد

پس از آنکه آمار مبتلایان به ویروس کرونا در شهر کابل افزایش یافت، اداره ولایت کابل برای پیشگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا اقدامات تازه روی دست گرفته است. مقامهای مسوول در اداره ولایت کابل میگویند که برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در شهر کابل، سر از امروز یکشنبه، بیستوچهارم حمل، ورود موترها از سایر ولایات به داخل کابل ممنوع میشود. بر این اساس پس از این شهروندان کشور حق سفر از کابل به ولایات و از ولایات به کابل را ندارند.
ناصر مهری، سخنگوی والی کابل، روزشنبه، بیستوسوم حمل، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که والی کابل برای جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا در پایتخت با والیهای ولایات شرق و غرب صحبت کرده تا زین پس جلو ورود و خروج موترهای مسافربری از کابل به ولایات و همینطور از ولایات به کابل گرفته شود. او هدف از این اقدام تازه را کنترل شیوع ویروس کرونا در پایتخت عنوان کرد. آقای مهری بیان داشت که والی کابل با والیهای ننگرهار و لغمان صحبت کرده تا جلو ورود و خروج موترهای مسافربری به ولایت کابل را بگیرند. به بیان او «موترها تا ساعت هشت یکشنبهشب میتوانند از کابل به ولایتهای لغمان و ننگرهار بروند و همینطور تا هشت شب میتوانند وارد کابل شوند، اما سر از روز یکشنبه هیچ موتری اجازه ورود و خروج از کابل را ندارد.»
از سوی دیگر وی روشن نساخت که تا چه زمانی از ورود و خروج موترها به کابل و ولایات جلوگیری میشود. با این حال او خاطرنشان ساخت که ممکن است با شیوع بیشتر ویروس کرونا، طرح قیود روزگردی تمدید شود. همین اکنون ویروس کرونا به بیش از ۲۵ ولایت کشور گسترش یافته است. براساس آمارهایی که از سوی وزارت صحت عامه نشر شده، تاکنون ۵۵۵ تن به ویروس کرونا مبتلا شدهاند که ولایتهای هرات و کابل بیشترین میزان ابتلا به ویروس کرونا را در خود جا دادهاند. در ولایت هرات ۲۷۳ مورد، کابل ۱۱۹ مورد، قندهار ۳۶ مورد، نیمروز ۲۸ مورد، بلخ ۱۷ مورد، پکتیا ۹ مورد، لوگر ۸ مورد، غزنی، سمنگان، دایکند و فراه هرکدام ۶ مورد، بغلان ۵ مورد، ننگرهار و تخار هرکدام ۴ مورد، زابل، بامیان، غور، میدانوردک، بادغیس، فاریاب و قندهار هرکدام سه مورد، کاپیسا دو مورد، بدخشان، پکتیکا، هلمند، پروان و سرپل هر کدام یک مورد به ثبت رسیده است. از این میان ۳۲ تن بهبود یافته و ۱۵ تن دیگر جان باختهاند.
حکومت به منظور کنترل اوضاع و جلوگیری از گسترش بیشتر ویروس کرونا، در هشتم حمل ماه جاری طرح قیود روزگردی را در شهر کابل تطبیق کرد. این طرح در نخست از سوی باشندهگان پایتخت نادیده گرفته شد و شمار زیادی از باشندهگان به گونهی غیرمسوولانه در شهر گشتوگذار میکردند. باشندهگان پایتخت به دولت گفته بودند که برای تطبیق این طرح باید یک راهکار برای معیشت کارگران و نیازمندان ایجاد کند تا کارگران و دستفروشان مجبور نشوند که برای تأمین مایحتاج زندهگیشان به بیرون از خانه برآیند و طرح قیود روزگردی را نقض کنند. سرانجام حکومت تصمیم گرفت که برای حل مشکلات معیشتی طیف کارگر و خانوادههای نیازمند گندم کمک کند. حکومت در حدود ده هزار تُن گندم را برای ۲۰۰ هزار خانواده نیازمند در شهر کابل اختصاص داد. ولایت کابل به همکاری وزارت زراعت، آبیاری و مالداری و شهرداری کابل این طرح را عملی کردند. این نهادها خانوادههای نیازمند و کارگر را شناسایی و برای هر خانواده در حدود ۵۰ کیلوگرام گندم به همراه مقداری نخود توزیع کردند. این کمکها از سوی باشندهگان پایتخت ناکافی دانسته شد و آنها ابراز داشتند که این مقدار کمک مشکلات آنان را در جریان قیود روزگردی حل نمیکند.
با این همه ولایت کابل طرح ۵۰۰ میلیون افغانی را پیشکش کرد و این طرح از سوی حکومت نیز منظور شد. قرار است به زودی ولایت کابل به هر خانواده بستههای مواد غذایی که شامل آرد، برنج، روغن، دال، لوبیا، چای و بوره میشود را توزیع کند. در عین حال ولایت کابل برای اینکه قیود روزگردی را به گونهی جدیتر عملی کند، از نیروهای امنیتی کمک خواسته و از آنان خواسته در صورتی که شهروندان این طرح را نقص کنند، با آنان به گونهی جدی برخورد کنند. اکنون سخنگوی والی ولایت کابل به روزنامه ۸صبح میگوید که پس از مداخله نیروهای امنیتی مردم به گونه بهتر طرح قیود روزگردی را عملی میکنند. او افزود که در روز نخست مداخله پولیس بیش از ۵۰ موتر در سطح شهر متوقف و جریمه نقدی شدند. ناصر مهری، سخنگوی والی کابل، بیان داشت که در روز نخست بیش از ۱۵۰ هزار افغانی از بابت جریمه جمعآوری شده است.
همچنان سخنگوی والی کابل خاطرنشان کرد که ولایت کابل به منظور آگاهی از خطرات ویروس کرونا و طرح قیود روزگردی ۳۰ تیم آگاهیدهی ایجاد کرده تا در شهر کابل آگاهیدهی کنند. پیش از این حکومت برای آگاهیدهی شهروندان در حدود ۲۸ میلیون افغانی به مصرف رسانده است. با آن هم وزارت صحت عامه تصریح کرد که تاهنوز مردم به گونهی باید و شاید در رابطه به ویروس کرونا آگاهی ندارند. معین وزارت صحت عامه گفته بود که هنوز شماری از کسانی که به ویروس کرونا مبتلا شدهاند، از آن هراس دارند و حاضر نیستند که در شفاخانههای این وزارت تحت مراقبت قرار گیرند.