به رغم کاهش ۱۳ درصدی تلفات غیرنظامیان در نیمه اول سال جاری ۱۲۸۲ تن در کشور کشته شدهاند

۸صبح، کابل: گزارش دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در کابل (یوناما) نشان میدهد که تلفات غیرنظامیان در جریان شش ماه اول سال ۲۰۲۰ میلادی ۱۳ درصد نسبت به سال گذشته در زمان مشابه کاهش یافته است.
این گزارش روز دوشنبه، ششم اسد، نشر شد. یوناما در نیمه اول سال جاری سه هزار و ۴۵۸ مورد تلفات غیرنظامیان را ثبت کرده است. این رقم شامل یک هزار و ۲۸۲ کشته و دو هزار و ۱۷۶ زخمی میشود. براساس این گزارش، سطح خشونتها در نیمه اول سال جاری میلادی در نوسان بوده است.
زنان و کودکان ۴۰ درصد از مجموع تلفات غیرنظامیان در شش ماه اول سال جاری میلادی را تشکیل میدهند. در این مدت، ۱۳۸ زن کشته و ۲۵۹ زن دیگر زخمی شدهاند. همچنان در شش ماه اول سال ۲۰۲۰، در نتیجه خشونتها ۳۴۰ کودک کشته و ۷۲۷ تن دیگر زخمی شدهاند.
یوناما همچنان گفته است که کودکان در افغانستان در معرض خطر استخدام و استفاده شدن برای وظایف جنگی، توسط طرفهای درگیر در جریان شیوع COVID-۱۹ قرار دارند.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد هرچند گفته است که مقایسه ارقام تلفات غیرنظامیان در سال جاری و سال گذشته در زمانهای مشابه، کاهش ۱۳ درصدی را نشان میدهد، اما جنگ افغانستان همچنان مرگبارترین جنگ برای غیرنظامیان باقی مانده است.
در گزارش یوناما آمده است که در تلفات غیرنظامیان که مسبب آن طالبان و نیروهای دولتی بودهاند، کاهشی صورت نگرفته است. یوناما علت کاهش تلفات غیرنظامیان را کاهش عملیات نیروهای خارجی و حملات گروه داعش عنوان کرده است.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد، «عناصر مخالف دولت» را مسوول بیشتر تلفات غیرنظامیان عنوان کرده است.
در گزارش آمده است: «یوناما افزایش نگرانکنندهای در شمار تلفات افراد ملکی منتسب به طالبان از اثر انفجار مواد منفجره فشاری و همچنان اختطافهایی که منجر به بدرفتاری و اعدامهای صحرایی شده را ثبت نموده است.»

طبق گزارش یوناما، ۵۸ درصد تلفات غیرنظامیان توسط «عناصر مخالف دولت» صورت گرفته است. از این میان، طالبان مسوول وارد کردن تلفات به یک هزار و ۴۷۳ نفر که شامل ۵۸۰ کشته و ۸۹۳ زخمی میشوند، عنوان شده است. این رقم، ۴۳ درصد تلفات غیرنظامیان در نیمه اول سال جاری میلادی را تشکیل میدهد.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد از جانب دیگر، در این گزارش گفته است که شمار تلفات غیرنظامیان که به نیروهای دولتی نسبت داده شده است، نُه درصد افزایش یافته است. یوناما دلیل افزایش تلفات غیرنظامیان توسط نیروهای دولتی را افزایش حملات هوایی و استفاده از شلیکهای غیرمستقیم در جریان درگیریهای زمینی، عنوان کرده است.
یوناما میگوید که شمار تلفات غیرنظامیان ناشی از حملات هوایی نیروهای دولتی در شش ماه اول سال جاری سه برابر نسبت به سال گذشته در زمان مشابه افزایش یافته است.
نیروهای دولتی مسوول ۲۳ درصد تلفات غیرنظامیان در شش ماه اول سال ۲۰۲۰ میلادی شناخته شدهاند. طبق گزارش یوناما، مسوول ۷۸۹ مورد تلفات غیرنظامیان که شامل ۲۸۱ کشته و ۵۰۸ زخمی میشوند، نیروهای دولتی بودهاند. بیشتر قربانیان کودکان هستند.
هیأت معاونت سازمان ملل متحد در کابل در ربع دوم سال جاری میلادی هیچ مورد تلفات غیرنظامیان را به نیروهای خارجی مستقر در افغانستان نسبت نداده است.
در گزارش یوناما درگیریهای زمینی عامل اصلی تلفات غیرنظامی عنوان شده است. طبق این گزارش، دوسوم تلفات غیرنظامیان در شش ماه اول سال جاری میلادی، ناشی از استفاده از شلیکهای غیرمستقیم، به ویژه در مناطق مسکونی است.
استفاده از مواد انفجاری جاسازی شده «انتحاری و غیرانتحاری» دومین عامل تلفات غیرنظامیان توسط یوناما شناسایی شده است.
با این حال، یوناما نسبت به هدف قراردادن عمدی افراد ملکی به شمول رهبران مذهبی، کارمندان مراقبتهای صحی، اعضای نهادهای قضایی، فعالان جامعه مدنی، کارمندان سازمانهای غیردولتی و خبرنگاران، ابراز نگرانی کرده است.

یوناما در نظارت تازه خود دریافته است که قربانیان خشونتها هفتهها و ماهها پس از وقوع یک حادثه، از آسیبهای غیرقابل تحمل از جمله آسیبهای جسمی، عاطفی، روانی و مالی رنج میبرند که توانایی آنها در برخورداری از طیف گستردهای از حقوق بشر را متاثر میکند.
طبق این یافتههای یوناما، کرونا نیز توانایی قربانیان برای بهبودی را کاهش داده است. به این ترتیب یوناما از طرفهای جنگ خواسته است که دست از خشونت بردارند.
دیبرا لاینز، نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، گفته است: «در شرایطی که دولت افغانستان و طالبان، برای گردهم آمدن بر سر میز مذاکره برای گفتوگوهای صلح، فرصتی تاریخی دارند، حقیقت غمانگیز این است که جنگ به صورت دوامدار هر روز به افراد ملکی آسیب وحشتناکی وارد میکند.»
او از طرفهای درگیر خواسته است که در مورد «حوادث وحشتناک» که از غیرنظامیان قربانی گرفته است، تأمل کنند و برای توقف کشتار تصمیم قاطع بگیرند و به میز مذاکره حاضر شوند.