شرایط بسیار نامطلوب کودکان کار در سراسر جهان
گزارشهای سازمانهایی چون سازمان بینالمللی کار، دیدهبانان حقوق بشر، دیدهبانان حقوق کودکان و یونیسف، نشان از شرایط بسیار نامطلوب کودکان کار در سراسرجهان دارد. تحمل ساعتها کار طولانی در شرایط نامطلوب، قرار داشتن در معرض انواع آسیبهای جسمی و روحی؛ کار در زیرزمینهای نمناک و تاریک که عامل اصلی بروز بیماریهایی چون رماتیسم مفصلی و قلبی و کمبینی است؛ بیماریهای ریوی به ویژه دربارهی کودکان کاری که در کارخانههای آرد و سمنت و یا کارگاههای قالی بافی کار میکنند؛ سو تغذیه و اختلال در رشد جسمی و ذهنی و تخریب روانی کودکان، همه مصداق هایی از ظلم علیه کودکان کار است.
کودکانی که در کارخانههای ابریشمبافی هند کار میکنند، مجبور هستند تا برای پاک کردن پیلههای کرم ابریشم دستان کوچک خود را در آب داغ وارد کرده و بوی نامطلوب انواع مواد کیمیاوی به ویژه مواد کیمیاوی موجود در آب داغ را استنشاق کرده و باز هم به کار طاقتفرسای خود ادامه دهند.
بالاترین آمار ابتلا به بیماریهای ریوی و در نهایت سرطان ریه و دستگاه تنفسی، قطع انگشتان دست به دلیل کار با دستگاههای ریسندگی و رماتیسم مفصلی و حساسیت پوستی به دلیل تماس دایمی با آب، متعلق به کودکانی است که در کارخانههای ابریشم بافی هند کار میکنند.
برخی دیگر از آمارها نشان از شرایط نامطلوب کودکانی دارد که در مزارع نیشکر السلوادور مشغول به کار هستند. به طوری که این کودکان مجبورند حدود ۹ ساعت در گرمای طاقتفرسای آفتاب به آتش زدن ساقههای نیشکر در فصل برداشت محصول بپردازند؛ که آمار بالای سوختگی دست و پا و حتا صورت این کودکان و مرگ در اثر آلودگی زخمها، نگرانی بسیاری از سازمانهای مسوول را برانگیخته است. اما کارفرمایان بدون توجه به این مسایل کماکان از کودکان برای آتش زدن مزارع نیشکر خود استفاده میکنند.
ترک تحصیل، از دست دادن زندگی آرام مانند سایر کودکان، قرار گرفتن در معرض انواع تهاجمها، سو استفاده جنسی، کاهش امنیت و سلامت روحی و جسمی، اجبار به کار طاقتفرسا به مدت طولانی، ترس و وحشت دایمی و… همگی بخش دیگری از رنج کودکان کار است. آمار دیدهبانان حقوق کودکان و حقوق بشر نشان میدهد این شرایط نا به سامان تنها مختص کودکان کار در کشوری خاص نبوده و کودکان کار سراسر جهان دراین شرایط نامطلوب قرار دارند.
برای بازگویی رنج کودکان کار همین بس که بسیاری از آنها در مقابل کار طاقتفرسای خود نه پولی دریافت میکنند و نه وعدهی غذای کامل؛ نهایت لطف کارفرمایان به آنها ارایهی جایی برای خواب و لقمه نانی برای زنده ماندن و دست و پا زدن میان مرگ و زندگی است.
مزارع و کودکان:
از نزدیک به ۲۵۰ میلیون کودک کار در سراسر جهان، ۱۷۰ میلیون نفر (معادل ۷۰ درصد) در بخش زراعتی کار میکنند؛ که جدا از انجام کار طاقتفرسا، در معرض آلودگی با سموم زراعی، نقص عضو به دلیل کار با وسایل و ماشینآلات زراعتی، سوختگی، انواع جراحتها و… قرار دارند.
گزارشهای اخیر سازمان بینالمللی کار، آمار فعالیت کودکان کار در زمینهای زراعی و یا بخشهای مرتبط با بخش زراعتی چون کارخانههای نساجی، فرش و گلیمبافی، تولید الیاف و… را ده برابر حضور کودکان در سایر بخشها اعلام میکند.
آمارهای به دست آمده از گزارشهای دیدهبانان حقوق بشر در کشورهایی چون مصر، اکوادور، هند و ایالات متحده نشان میدهد، این کارگران کوچک بیش از همسالان کارگر خود در سایر کشورها در معرض انواع آسیبها قرار داشته و بالاترین آمار سو استفاده جنسی را نیز به خود اختصاص دادهاند…
ادامه دارد