جاسوسی مترجم فرمانده ناتو برای ایران
یک فرد ایرانی الاصل در ارتش مردمی انگلیس که به عنوان مترجم شفاهی یک فرمانده انگلیسی برای تهران جاسوسی می کرد، روز شنبه به ده سال حبس محکوم شد.
دنیل جیمز، که برای جنرال سر دیوید ریچاردز در پست فرماندهی نیروهای نظامی ناتو در افغانستان در سال ۲۰۰۶ کار می کرد، در پنجم ماه نوامبر به داشتن ارتباط با یک رایزن نظامی در سفارت ایران در کابل، پایتخت افغانستان محکوم شد. دوره ی این محکومیت می توانست ۱۴ ساله باشد.
قاضی رودریک ایوانز، که این حکم را صادر کرد، خطاب به مجرم می گوید، «سخت ترین بخش جرم شما و آنچه که این دوسیه را منحصر به فرد می کند، این است که شما به هنگام خدمت در یک منطقه ی جنگی در این فعالیت شرکت داشتید».
در همین حال، مارک دنیس، یک وکیل در جلسه محاکمه دادگاه خاطر نشان کرد، خیانت جیمز می توانست به قیمت جان سربازان انگلیسی هموطن اش تمام شود، چرا که شواهد نشان می دهد که ایرانیان از اقدام های نظامی بر ضد نظامیان انگلیسی در ولایت هلمند در جنوب افغانستان حمایت می کردند.
به گفته ی قاضی ایوانز، «حکمی باید وجود داشته باشد که بازدارنده باشد تا مردم بدانند که اگر در چنین فعالیتی شرکت کنند، با محکومیت های سنگین دادگاه ها روبه رو خواهند شد». او خطاب به مجرم گفت، »شما در میدان جنگ بودید. همکاران و هم قطاران شما هر روز در معرض خطر کشته شدن یا زخمی شدن بودند».
قاضی گفت، وقتی دنیل جیمز با ایران در ارتباط بود، باور داشت که ایرانیان از ناآرامی های عراق حمایت می کنند. او افزود، با این وجود، جیمز به خاطر تابعیت ایرانی- انگلیسی اش، شخصیت »خودپسندانه» اش و «دلزدگی» اش از ارتش، «هدف مناسبی» برای ایرانیان بود. جیمز در گذشته شکایت کرده بود که ارتقایش به درجه ی بالاتر نادیده گرفته شده است.
قاضی در عین حال خاطر نشان کرد، با نظر کالین نیکولز، یک وکیل در این خصوص که جیمز هرگز نباید در پست حساس مترجم شفاهی جنرال ریچاردز گذاشته می شد، موافق است. در صحن دادگاه این طور عنوان شد که تعداد معدودی مترجم شفاهی و نظامی صلاحیت دار در دسترس بودند و جیمز، ۴۵ ساله، بدن ساز و رقاص موسیقی سالسا، به زبان فارسی و فارسی دری صحبت می کرد. پس از این که ماموران تحقیق متوجه شدند که جیمز ایمیل هایی به محمد حسین حیدری در سفارت ایران می فرستد که برخی از آنها به رمز هستند، او را در دسامبر ۲۰۰۶ بازداشت کردند. قاضی معتقد بود که ایرانیان با جیمز ارتباط برقرار کرده بودند، نه برعکس. او گفت، با این وجود، جیمز «بی نهایت» اهمیت و قابلیت خود را «دست بالا» گرفته است.
قاضی همچنین خاطر نشان کرد که «هیچ گونه خسارت شناخته شده ای» به عملیات های نظامیان انگلیسی و نیروهای ناتو و یا عملیات های مشترک آنها در افغانستان وارد نشده است. او خطاب به جیمز گفت، «اما اگر این ارتباط شما و مقام های ایرانی افزایش می یافت، احتمال وارد شدن صدمات جدی زیاد بود».
جیمز نیمی از دوره ده ساله محکومیت خود را در زندان سپری خواهد کرد و با توجه به اینکه او تاکنون ۷۰۹ روز در بازداشت بوده است، ظرف سه سال آینده آزاد خواهد شد.