ایران برنامه ی تسلیحات هسته ای را متوقف کرده است
مقام شماره ۲ اطلاعاتی امریکا که به تازگی بازنشسته شده است، روز سه شنبه از ارزیابی جنجال برانگیز سال گذشته ی سازمان اطلاعات امریکا درباره ی ایران حمایت کرد. او گفت، از نتیجه گیری این ارزیابی مبنی بر توقف برنامه ی تسلیحات اتومی ایران در سال ۲۰۰۳ دفاع می کند.
تامس فینگار که اول دسامبر از پست معاونت سازمان ملی اطلاعات امریکا و ریاست شورای ملی اطلاعات کناره گیری کرد، گفت، معتقد است که ایران یورانیم با غنای پایین را که در نیروگاه نطنز تولید می شود، به مواد تسلیحاتی تبدیل نکرده است.
فینگار در جمع گروهی از خبرنگاران با اشاره به ارزیابی سازمان ملی اطلاعات امریکا در نوامبر ۲۰۰۷ خاطر نشان کرد، «من هنوز از نتایج این ارزیابی حمایت می کنم. ما آن را برای بررسی به گروه های دیگر هم داده ایم. هر کسی که آن را مطالعه کرده، نتایج ما را تایید کرده است. با این وجود، من هنوز ایران را کشوری خطرناک می دانم».
ارزیابی منتشر شده سازمان اطلاعاتی امریکا این گونه آغاز می شود که جامعه اطلاعاتی امریکا «با اعتماد بالا به این نتیجه رسیده که تهران در پاییز سال ۲۰۰۳ برنامه ی تسلیحات اتومی خود را متوقف کرده است». نویسندگان این ارزیابی در زیرنویس آن اضافه کرده اند که منظور از این برنامه، تلاش های ایران برای طراحی کلاهک اتومی و همچنین تبدیل یورانیم غنی شده به مواد تسلیحاتی است.
منتقدان بر این باورند که نحوه ی نگارش این ارزیابی به گونه ای است که به نظر می رسد تلاش های ایران برای در اختیار گرفتن فن آوری تولید سوخت یک بمب اتوم، چندان جای نگرانی ندارد. این در حالی است که سایر مقام های اطلاعاتی امریکا، از جمله مایکل مک کانل، مدیر سازمان ملی اطلاعات، بعدها از این گزارش عقب نشینی کردند. مک کانل در کمیته سنا که در فبروری ۲۰۰۸ در خصوص بررسی این ارزیابی تشکیل شد، خاطر نشان کرد، او می بایست نحوه ی توصیف ارزیابی را تغییر می داده و آن را بر برنامه ی غنی سازی یورانیم که ادامه داشته، متمرکز می کرده است.
فینگار، معاون اسبق معاون اطلاعاتی وزیر امور خارجه امریکا اظهار داشت، تصمیم ساخت بمب، یک تصمیم گیری سیاسی است که تصور نمی کند دولت ایران آن را اتخاذ کرده باشد. او خاطر نشان کرد، «ما یک ارزیابی را رها نمی کنیم تا زمانی که آن را تغییر دهیم».
فینگار که مدت ۳۸ سال عضو جامعه اطلاعاتی امریکا بوده است، عضوی از تیم دایره تحقیق و اطلاعات وزارت امور خارجه امریکا بود که درباره ی وجود برنامه ی هسته ای عراق تردید داشت. او می گوید، «دایره تحقیق و اطلاعات وزارت امور خارجه کمتر از سایر سازمان های اطلاعاتی امریکا (درباره ی عراق) اشتباه کرده است».
اما فینگار هنوز معتقد است که عراق سلاح های کیمیاوی و بیولوژیکی دارد که پیدا نشده اند. او می گوید، «تجزیه و تحلیل اطلاعات نادرست و اطلاعات اساسی بد بود». فینگار معتقد است، ساماندهی مجدد سازمان های اطلاعاتی امریکا به دنبال اشتباه مربوط به عراق، کیفیت گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها را با تاکید بر نقطه نظرات گوناگون بهتر کرده است.
او می گوید، هماهنگی میان ۱۰۰ هزار کارشناس حرفه ای ۱۶ سازمان اطلاعاتی امریکا به طرز قابل توجهی بیشتر شده است. فینگار معتقد است، «ما شکست نخورده ایم و احتیاجی به مرمت نداریم».