استراتژیهای مبارزات زنان در جوامع مسلمان (قسمت دوم)
تاکید بر این که «حقوق زن، حقوق بشر است»، بسی بیشتر از یک شعار گیرا و جذاب است. خودآموز حاضر، بر این فکر بنا شده که خشونت علیه زنان، نقض حقوق بشر است و ناپذیرفتنی. حقوق بشر یک مفهوم جهان شمول است که در همه فرهنگها وجود دارد، و در جریان تاریخ مکرر از نو مطرح و تدوین شده است. حقوق بشر حقوقی است که مدام در حال تحول است تا هرگونه گزند به حیثیت و عزت نفس انسان را در برگیرد.
انگیزههایی که برای توجیه این گزند عنوان میشوند، اهمیت چندانی ندارند. مفهوم حقوق بشر است که به صورت حق تعیین سرنوشت عنوان شده و بنیاد مبارزات رهاییبخش علیه سلطه استعمار گشته است. مفهوم حقوق بشر است که اعتراض علیه آپارتاید و تبعیض نژادی را امکانپذیر ساخته است. حقوق بشر در جهانی که در آن دولتها با دلبستگی از حاکمیت خود دفاع میکنند، مفهومی میآفریند که حقوق بینالملل بر روی آن استوار است و توجه و تمایلی که به حقوق بنیادی زنان نشان داده میشود چنان است که حقوق بشر، مرز میان امر خصوصی و امر عمومی را درمینوردد.
امروزه، همگان پذیرفتهاند که حقوق بشر باید حاکم بر مناسبات میان شهروند با دولت باشد و دولت موظف است مراقبت کند که افرادش در چارچوب وظایفی که به عهده دارند، آسیبی به حقوق مردم وارد نیاورند. افزون بر این، به همان میزان دولت موظف است مراقبت ورزد و از نقض حقوقی که توسط عوامل غیردولتی صورت میگیرد، جلوگیری کند. نظامهای قضایی اغلب ملتها این امر را که دولت مکلف به اجرای قوانین کیفری است، به رسمیت میشناسند. از آن جای که دولت آشکارا موظف به اجرای این قوانین است، بحثی در این نیست که خشونت علیه زنان، جرمی جنایی محسوب شده و بنابراین دولت صلاحیت دارد که در این امر مداخله کند. خشونت علیه زنان همیشه یک جرم است، اما از نظر برخی نظامهای حقوقی چنین نیست، یا با دقت لازم با این پدیده رو به رو نمیشوند. این کوتاهیها، خود به معنای نقض حقوق انسانی زنان است.
این امر به ویژه زمانی قابل مشاهده است که خشونت علیه زنان، توسط عوامل غیردولتی صورت میگیرد. هدف [سازمان کانادایی]حقوق و دموکراسی و شبکه زنان تحت قوانین اسلامی، از تهیه خودآموز حاضر این بود که وسیلهای در اختیار سازمانهای مدافع حقوق بشر و حقوق زنان قرار دهد تا آنان بتوانند کلیه جوانب مساله را بهتر بشناسند. در این نوشته به ماهیت نقض حقوق از جانب عوامل غیردولتی میپردازیم و نشان میدهیم که فعالان و مدافعان حقوق چگونه میتوانند برای اثبات موضوع به تهیه و جمعآوری اسناد بپردازند و با خشونت عوامل غیردولتی علیه زنان مبارزه کنند. هرچند زنان در همه جا در معرض این نوع خشونت علیه حقوق بشر هستند، ما بر نمونههایی برآمده از تجربهها و مبارزات جاری در چندین کشور مسلمان تکیه کردهایم تا نشان دهیم که این پدیده از شمولی عام برخوردار است…
ادامه دارد